5 tipů na jarní rošťácké tvoření s dětmi | Blog Mall.cz

5 tipů na jarní rošťácké tvoření s dětmi

Rozkvetlá příroda není jen pastvou pro oči, ale nabízí i materiál pro všechny tvořivé nadšence. A zvlášť pro ty malé. Čtěte tipy na super rošťácké aktivity, které si na jaře nesmíte nechat s dětmi ujít.

1. Alou do přírody na kamínky

Malování na papíry si děti za celou zimu užily dost. Zkuste to na jaře jinak a malým umělcům nabídněte místo papíru třeba kameny. Vyrazte ven s jasným cílem – najít to nejlepší kamínkové plátno na malování.

Řekněte dětem, ať vybírají pečlivě. Kameny musí být dost velké a hladké, aby se na ně dobře malovalo. Po úspěšném lovu oblázků se pusťte do společného tvoření. Jak na to:

  1. Kameny důkladně omyjte a nechte oschnout.
  2. Vymyslete společně s dětmi motiv, který na ně namalujete. Obyčejnou tužkou si ho na kámen předkreslete.
  3. Na samotné tvoření použijte akrylové barvy, které dobře kryjí a nepotřebují žádnou podkladovou vrstvu.

>> Doplňte si svůj výtvarný kufřík na MALL.cz. <<

Pomalované obrázky použijte jako originální dekoraci:

  • položte je jen tak na poličku,
  • naskládejte je okolo rostlin do květináčů
  • nebo je dejte ven na zahradu.

Náš tip: Pokud chcete mít kamínková díla vystavená venku, nezapomeňte je ještě přestříkat bezbarvým lakem – použijte třeba akrylátový lak. Ten se hodí na různé povrchy a ochrání malované kamínky i před deštěm.

Nevíte, jaký motiv na kámen namalovat? Pomoct vám může i tvar kamínku. Zamyslete se, jestli vám něco připomíná. A dobrý nápad je na světě. • 

2. Sázejte bylinky

Vrhněte se s dětmi na zahradničení. Nemusíte se bát, že budou od hlíny od hlavy až k patě – vlastní bylinkovou minizahrádku můžete založit i z pohodlí domova. Třeba pomocí vajíček. Prázdné skořápky poslouží jako praktické květináče a hnojivo pro rostlinky zároveň.

  1. Prázdné skořápky nejprve propláchněte a pak naplňte zeminou. Stačí do dvou třetin.
  2. Do hlíny udělejte důlek a nasypte do něj semínka – zvolte třeba pažitku, libeček, bazalku nebo rukolu.
  3. Semínka zahrňte vrstvou zeminy a postříkejte je vodou. Použijte rozprašovač, aby se semínka nevyplavila.
  4. Skořápky posaďte zpět do plata od vajíček jako do stojánku. Ten umístěte na okenní parapet, nejlépe na jižní stranu, aby měly bylinky dost světla a tepla.

Náš tip: Až se bylinky ujmou a skořápka jim bude malá, vyloupněte opatrně dno, ať má rostlinka přístup k hlíně a voda má kudy vytékat. Pak vložte sazeničku i se zbytkem skořápky do truhlíku nebo na záhonek. Skořápka se časem rozloží a poslouží jako vydatné hnojivo.

Vaječné skořápky jsou navíc zásobárnou vápníku, který rostliny potřebují. • 

3. Piškvorky z klacíků

Hledáte-li zábavu pro bystré hlavičky, zkuste přírodní piškvorky – vaše dítko bude namáhat mozkové závity a zároveň stráví čas na čerstvém vzduchu. Chce to jen vyrazit do lesa, kde najdete dostatek větviček, šišek i kamínků.

  1. Nasbírejte klacíky. Dětem poraďte, ať sbírají ty rovnější. Na zemi z nich potom vyskládejte mřížku – čím víc okének se vám podaří vytvořit, tím lépe.
  2. Vydejte se znovu na průzkum lesa. Do jednoho košíku nasbírejte šišky, do druhého třeba větší kamínky nebo listy – to budou vaše hrací „figurky” místo klasických křížků a koleček.
  3. Pusťte se do hry. Střídavě pokládejte šišky a kamínky na hrací pole. Vyhrává ten, komu se jako prvnímu podaří sestavit nepřerušenou řadu pěti svých „figurek”.

Náš tip: A pokud zrovna nejste blízko přírody, piškvorkou zábavu si můžete užít i ve městě. Vytáhněte křídy nebo najděte světlé kamínky a na chodník jimi mřížku nakreslete.

Zatímco větší děti si užijí zábavu při piškvorkách, ty menší mohou z větviček a šišek stavět domečky pro skřítky. • 

4. Módní přehlídka à la lesní víla

Sukýnka z listů, květinový věneček na hlavu nebo bledule do klopy – s dary přírody se dají vymýšlet různé kreace. Zorganizujte pro děti módní přehlídku v přírodě. Jak na to:

  1. Zadání pro děti je jednoduché – vymódit se pomocí toho, co najdou v přírodě. Nezapomeňte stanovit i časový limit, který na to mají.
  2. Hru vyhlašte raději na zahradě nebo jasně vymezte prostor, kam malí módní návrháři mohou zajít – v lese by se vám při hledání materiálu rozutekly.
  3. Po uplynutí časové limitu uspořádejte módní přehlídku. Nechte děti, ať se předvedou jeden po druhém a komentujte jejich přírodní outfit.

Náš tip: Nezůstávejte pozadu ani vy a užijte si módní zábavu spolu s dětmi. Při hledání přírodních doplňků se pobavíte a zažijete společně nezapomenutelné chvíle.

5. Vyrobte si vlastní tiskátka

Bramborová razítka jsou klasika, která baví už několik generací. Neochuďte o ni ani vaše děti a dejte se do tvoření:

  1. Bramboru rozřízněte napůl a vtlačte do ní vykrajovátko na cukroví. Formičku zamáčkněte až po okraj.
  2. Nožem opatrně odřízněte části brambory kolem vtlačeného vykrajovátka. Mladším dětem raději pomozte, ať si neublíží.
  3. Máte hotovo? Vykrajovátko sundejte. Vystouplý motiv natřete barvou a tiskněte. Doporučujeme klasické tempery. A jestli si chcete razítky vyzdobit oblečení, sáhněte po barvách na textil.

Náš tip: Razítka z brambor jsou klasika. Vyrobit je ale můžete z čehokoli – klidně z kukuřice nebo třeba korkových zátek od vína.

Pokud jste zruční, vykrajovátka nepotřebujete. Motiv do brambory klidně vyřežte jen pomocí nožíku. • 

A jaké rošťácké aktivity nebo tvoření děláte se svými dětmi na jaře vy? Dejte nám vědět v komentářích.