Vyrábějte šperky jako z křišťálu. S třpytivou pryskyřicí za pár korun | Blog Mall.cz

Vyrábějte šperky jako z křišťálu. S třpytivou pryskyřicí za pár korun

S třpytivou pryskyřicí vyrobíte manžetové knoflíčky pro blázna do počítačů, přívěšek na klíče fanouškovi Minecraftu i náušničky pro malou lesní vílu. Připravili jsme pro vás jednoduchý návod a sesbírali tipy ostřílených výrobců fantastických pryskyřicových výtvorů.

Křišťálová pryskyřice je vzdálenou příbuznou nažloutlé hmoty vytékající ze stromů. Podobně jako ona dokáže ztvrdnout a uchovávat v sobě drobné předměty nebo obrázky. Na rozdíl od přírodní pryskyřice ale po zatvrdnutí imituje sklo a není lepkavá.

Skládá se ze dvou složek – pryskyřice a tvrdidla.

Ochraňte před pryskyřicí sebe i pracovní plochu

Pryskyřice i tvrdidlo dokážou s vaším nábytkem nebo oblečením natropit pořádnou neplechu. Proto vždy nejprve zakryjte pracovní plochu, na které budete šperky vytvářet, plastovým ubrusem.

Stejně jako přírodní příbuzná, i křišťálová pryskyřice je pro praní a čištění oříšek. Proto raději tvořte s ochrannou zástěrou nebo ve starém oblečení. • 

Na stůl si nachystejte:

  • kelímek na míchání tekutých složek (pryskyřice a tvrdidla),
  • plastové nebo dřevěné míchátko (po použití jej vyhodíte, sáhněte proto raději po dřívku od nanuku nebo plastové lžičce od kávy),
  • pipety nebo plastové odměrky, kterými připravenou směs nakapete do lůžek nebo formiček (najdete je v sadě na výrobu křišťálové pryskyřice),
  • jádro šperku – tedy předměty, které chcete do šperku vložit
  • a lůžko šperku (například brože, náušnice či přívěšku) nebo formičku.

>> Začněte tvořit dárečky a dekorace z třpytivé pryskyřice. <<

Připravte si také stabilní držáček, do kterého vaše výrobky umístíte. Jakmile aplikujete pryskyřici, musíte zajistit, aby se šperk nenaklonil a hmota se nevylila.

Náš tip: Jako stojánek na šperky skvěle poslouží hranol polystyrenu s připravenými zářezy na lůžka prstenů, manžetových knoflíčků nebo náušnic.

Do pryskyřice můžete přidat obrázky nebo přírodniny. Zachováte je tak navždy. Zdroj: Pinterest.com • 

Klíč k úspěchu: správný poměr pryskyřice a tvrdidla

S pryskyřicí i tvrdidlem pracujte opatrně a především v přesném poměru podle návodu. Ten je nejčastěji dva díly pryskyřice na jeden díl tvrdidla.

Poměr nikdy neměňte. Větší množství tvrdidla nezajistí pevnější nebo rychlejší ztvrdnutí výtvoru. Naopak výsledný šperk se stane nehezky lepkavým.

Výběr lůžka nebo formy

Pokud s křišťálovou pryskyřicí teprve začínáte, sáhněte raději po pravidelných tvarech lůžka bez zákrutů. Důležitý je také vyvýšený okraj. Díky němu totiž směs křišťálové pryskyřice z lůžka nevyteče.

Výrobky bez okraje (vlevo) působí jako ztuhlá kapka rosy. Zdroj: Pinterest.com • 

Až si práci s hmotou vyzkoušíte a odhadnete její chování, můžete se pustit do výroby šperků a přívěsků bez okrajů. Na ně se pryskyřice nanáší postupně, téměř po kapkách a vytváří na povrchu lůžka pravidelnou klenutou bublinu podobnou kapce vody.

Použít můžete i nejrůznější silikonové formy.

>> Vyrobte si například dekoraci ve kaktusu nebo střevíčku. <<

Bez ohledu na zvolený podklad, jakmile směs podle návodu namícháte, pracujte rychle, ale pečlivě. Pryskyřici není možné bez následků setřít, musíte se tedy do lůžka trefit na první pokus.

Díky silikonovým formičkám můžete vytvářet i kuličky nebo kostičky plné kvítí. • 
 

Náš tip: Složky promíchejte skutečně důkladně, ať máte jistotu, že se rovnoměrně spojily. Věnujte hmotě dostatečný čas.

Jaké jádro šperku zvolit

Popusťte uzdu své kreativity. Do lůžek můžete zatavit skutečně všechno:

  • drobná ozubená kolečka,
  • třpytky,
  • kvítka, kůru nebo dřívka,
  • obrázky z pohádek nebo počítačových her vytištěné na papír,
  • kousky mikročipů
  • a další drobné předměty nebo textury.

Náš tip: Papírové fotografie nebo obrázky ke dnu lůžka připevněte lepidlem.

Všechny bubliny (ne)musí pryč

Po nalití pryskyřice do lůžek od výtvorů hned neodcházejte. Přibližně půl hodiny totiž ještě mohou v pryskyřici vznikat drobné bublinky. Ty se uvolňují ze vzduchu lapeného pod obrázkem nebo kolem zatavených předmětů.

Se šperky neklepejte, ani je jinak nenaklánějte. Bublinky postupně vyplavou na povrch, kde je můžete snadno propíchnout jehlou.

Drobné bublinky nemusí být na závadu, pokud ale toužíte po hladkém kousku křišťálu bez bublin, všechny je propíchejte jehlou. Zdroj: Pinterest.com • 

Finální zatuhnutí bez prachu a chladu

Výtvory po propíchání bublin opatrně přemístěte na teplé místo, na kterém nehrozí, že do podložky se šperky někdo omylem vrazí a rozpohybuje tak neztuhlou hmotu.

Nezapomeňte také na poklop. Díky němu na lepkavé šperky nenapadá prach a jiné nečistoty, které by křišťálově hladký povrch poškodily.

V kreativitě se meze nekladou. Zdroj: Pinterest.com • 

Délka tuhnutí záleží na značce pryskyřice, ale také na velikosti šperku, teplotě a míře vlhkosti v místnosti. Nejpozději do dvou týdnů je většina výrobků dostatečně zatuhlá a tedy připravená k nošení.

Hotové šperky darujte v krásné krabičce.

>> Vyrábíte raději dárky, které může obdarovaný sníst? Podívejte se na naše nejoblíbenější jedlé dárky. <<

Jaké máte zkušenosti s křišťálovou pryskyřicí? Pochlubte se v komentářích.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5