Tvoříme dárky z betonu krok za krokem | Blog Mall.cz

Tvoříme dárky z betonu: jak na originální dekorace za pár korun

Beton už dávno není jen nehezký stavební materiál, který se v interiéru snažíte všemožně zakrýt. Udělejte z něj přednost a vyrobte si moderní betonové dekorace. Sepsali jsme pro vás návod krok za krokem, jak na to.

Beton se v interiérech objevuje čím dál častěji, vyniká hlavně čistým a minimalistickým vzhledem. Na rozdíl od jiných dekorací u těch betonových oceníte také to, že jsou velmi odolné a nemusíte o ně nijak zvlášť starat.

Vyrobit si z betonu můžete například:

  • květináče,
  • misky,
  • svícny,
  • stojánky na tužky,
  • podtácky
  • nebo zarážky ke dveřím.

Stačí vám jen šikovná forma na vylití, která dá vašemu výrobku ten správný tvar.

Jako forma vám poslouží téměř cokoli

Využijte silikonové formičky na led, papírové krabice od mléka nebo třeba starou formu na bábovku. Nejlepší jsou formy z materiálů, které jsou poddajné, takže se z nich dají uschlé výrobky opatrně „vyloupnout” nebo vyříznout. Vyhněte se kovovým nebo skleněným formám, ty byste museli rozbít.

Fantazii se meze nekladou – podtácek vyrobíte třeba pomocí ploché kartonové krabičky od sýrů (papír po uschnutí betonu jednoduše rozříznete a sloupnete), na stojánek na tužky je zase ideální kelímek od jogurtu.

Betonové dekorace se hodí hlavně do industriálních interiérů, kde ladí především se sklem a kovem. Chybu ale neuděláte ani v kombinaci s přírodními materiály – betonové doplňky zjemníte třeba dřevem a vytvoříte v interiéru zajímavý kontrast. • 

Připravte si beton

Pokud s tvořením teprve začínáte, využijte hotové betonové směsi, které jsou k dostání v kutilských obchodech – u nich nemusíte přemýšlet nad množstvím jednotlivých přísad. Máte-li víc zkušeností nebo si chcete s betonováním vyhrát, umíchejte si vlastní beton z cementu a vody.

Proces míchání nepodceňujte. Dávejte pozor, ať má beton správnou konzistenci a nezbudou v něm hrudky. Platí, že výsledná hmota by měla připomínat puding.

Náš tip: Jestli chcete, aby měly výrobky hladký povrch, použijte jen vodu a cement. Do směsi ale můžete přidat také písek nebo drobné kamínky – tím vytvoříte hrubou strukturu.

Na míchání betonu použijte starý kbelík a nejlépe zednickou lžíci. Poslouží vám i stará vařečka – počítejte ale s tím, že už ji nadobro zničíte. Abyste si nepocákali podlahu nebo stůl, vezměte si betonové tvoření raději na zahradu nebo na balkon. Jestli se do něj chcete pouštět uvnitř, přikryjte alespoň pracovní plochu igelit.

Pokud chcete, aby měly výrobky hrubší strukturu, ideální je namíchat cement s pískem v poměru 1:1. • 

Jak na tvoření krok za krokem

Začněte jednoduššími výrobky, jako je třeba miska, abyste si betonové tvoření osahali:

  1. Nachystejte si formičky – na misku, květináče nebo třeba stojánky na tužky budete vždy potřebovat formy dvě. Jednu větší, která poslouží jako základ, a druhou s menším průměrem, kterou umístíte dovnitř nádoby s betonem, abyste vytvořili dutý prostředek.
  2. Namíchejte si beton. U kupovaných směsí se řiďte návodem od výrobce, u domácí směsi postupně přidávejte cement a vodu, až bude výsledný beton hustý tak akorát.
  3. Formy vymažte trochou oleje, díky tomu pak výrobek snadno vyklopíte. Větší formu naplňte betonem – záleží na vás, jak chcete mít výslednou nádobu silnou. Nikdy ho ale nelijte až po okraj, maximálně do ⅔.
  4. Doprostřed vložte menší formu. Zaražte ji tak hluboko, jak silné chcete mít dno. Platí přitom: čím silnější, tím lepší. Se silným dnem totiž nehrozí, že vám květináč praskne. Aby menší forma držela a nevyplouvala na povrch, zatěžkejte ji a naplňte třeba kamínky nebo pískem.
  5. S naplněnou formou také párkrát opatrně klepněte o stůl – tím popraskají nežádoucí bublinky, které by jinak narušily strukturu betonu.
  6. Máte-li hotovo, výrobky nechte pořádně zaschnout. Neurychlujte schnutí tím, že mokrý beton postavíte na topení nebo ho necháte na přímém sluníčku – popraskal by. Dejte tomu čas a počkejte ideálně 2–3 dny, než kousky z formiček vyloupnete.

Náš tip: Beton má sám o sobě drsný povrch. Pokud chcete svými výrobky vyzdobit obývák, raději je zespodu podlepte korkem nebo třeba filcem – díky tomu vám betonová těžítka, svícny nebo květináče nepoškrábou nábytek. 

Hotové výrobky můžete opracovat smirkovým papírem, abyste vyhladili nedokonalosti. A nebo si vezměte barvy a dekorace pomalujte. • 

>> Výtvarné potřeby na tvoření najdete na MALL.CZ. <<

3 tipy na betonové dekorace pro pokročilé

Zvládáte-li výrobu jednoduchých misek nebo podtácků, vyzkoušejte tyto 3 dekorace:

1. Ručníkový květináč

Na výrobu originálního květináče budete potřebovat starý ručník, beton a kyblík:

  1. Ručník namočte do vody a vyždímejte. Pak ho ponořte do betonu a pořádně ho ze všech stran obalte, aby hmotou nasáknul.
  2. Postavte kyblík dnem vzhůru a obalte ho igelitem. Potom přes něj přehoďte ručník namočený v betonu a naaranžujte sklady tak, jak si představujete finální květináč.
  3. Nechte zaschnout 2–3 dny.

2. Ruka na šperky

Zvlášť parádnice potěšíte pod stromečkem třeba odkládací miskou na šperky ve tvaru ruky. Vyrobíte ji pomocí staré rukavice, kterou už nepoužíváte.

  1. Do rukavice nalejte připravený beton a položte ji do květináče nebo kyblíku – vytvarujte prsty tak, aby ruka tvořila praktickou mističku. Kyblík vám pomůže, jednotlivé prsty můžete opřít o okraje.
  2. Nechte zaschnout 2–3 dny a pak rukavice opatrně rozstříhejte a odstraňte.

3. Odkládací stolek

Jestli si při betonování věříte, vymeňte drobnější dekorace rovnou za celý kus nábytku a vytvořte si odkládací stolek nebo stoličku. Kromě betonu budete potřebovat formu (například kýbl) a tři stejně dlouhé dřevěné tyče.

  1. Do kbelíku nalijte připravený beton – použijte kýbl s větším průměrem, aby byla odkládací plocha stolečku dost velká. Beton nalijte do takové výšky, jak vysokou „desku” stolku chcete mít.
  2. S kyblíkem jemně zatřeste, abyste se zbavili bublinek. Potom do betonu postavte dřevěné tyče, které budou sloužit jako nohy – opřete je o stěny kbelíku, aby vám nepadaly.
  3. Vyklepněte po 2–3 dnech schnutí.

Máte už betonové tvoření v malíčku? Vyzkoušejte také jiný materiál – takzvanou hypertufu, která je z vody, cementu, rašeliny a perlitu. Dekorace z ní vypadají jako z kamene.

>> Čtěte také, jak na vánoční dekorace z vizovického těsta. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.