3 jednoduché způsoby, jak vylepšíte staré oblečení | Blog Mall.cz

Recyklujte šatník: 3 jednoduché způsoby, jak vylepšíte staré oblečení

Snad každý má v šatníku pár kousků, které je mu líto vyhodit, ale už nejsou in. Vraťte je zpátky do hry a proměňte je na skvělé módní kreace. V článku jsme sepsali jednoduché způsoby, jak staré oblečení oživíte.

Nejjednodušší způsob, jak dáte nový punc starému oblečení, jsou stylové nášivky a zažehlovačky. Ty koupíte v galanterii za pár korun a na oblečení je buď přišijete, nebo jen položíte a zažehlíte žehličkou.

S tímhle trikem vylepšíte za pár minut kalhoty, tričko nebo klidně starou kšiltovku. Bonusem je, že pod zažehlovačkou se schovají nevypratelné flíčky i malá dírka.

Jestli si ale chcete s proměnou pohrát víc, zkuste následující tipy:

1. Tričko: proměňte ho pomocí knoflíků

Na knoflíkovou proměnu vám stačí jen hrst knoflíků, jehla a nit. Fantazii se meze nekladou, my doporučujeme tyto dva způsoby proměny:

  • Máte-li knoflíků dost, rozmístěte je a našijte na celé tričko. Kolem knoflíku vždy nechte prostor zhruba 3 centimetry a použijte více barev, ať je tričko veselé a duhové.
  • Parádu uděláte, i když máte knoflíků méně. Předkreslete si na tričko tužkou nebo krejčovskou gumou jakýkoliv tvar – třeba malé srdíčko nebo kytičku. A vyskládejte na něj knoflíky tak, aby celý tvar zaplnily. Pak už jen přišijte a je hotovo. Vyberte si ale správně umístění: knoflíkové ornamenty vypadají skvěle na jedné dolní straně trička nebo třeba na náprsní kapse.

Náš tip: Knoflíky můžou být klidně každý jiný, podle toho, co doma najdete. Nebo zajděte do galanterie a vyberte si originální kousky – vyrábí se i knoflíky ve tvaru zvířátek či autíček. Tričko si tak vyzdobíte tím, co máte rádi.

>> Nitě, knoflíky i celé šicí sady pro vás máme na MALL.CZ. <<

Knoflíky nemusí sloužit jen k zapínání kapes. Využijte je kreativně a vykouzlete s nimi na tričku barevné ornamenty. • 

2. Džíny: nastává čas zkracování

Pokud vám staré džíny pořád padnou, ale zdají se vám obyčejné, vezměte si na pomoc nůžky.

Jestli chcete zachovat délku kalhot, zaměřte se jen na kolena a prostřihněte na nich látku tak, abyste vytvořili díru. Předtím si ale džíny oblečte a tužkou si naznačte, kde kolena jsou – jinak se netrefíte a díra vznikne třeba na stehnu. Nakonec z ustřižených krajů opatrně vytahejte pár nitek, aby látka vypadá přirozeně.

Větší proměnu si užijete, když ustřihnete nohavice a z dlouhých kalhot uděláte kraťasy. Chcete-li s nimi skutečně zazářit, sáhněte ještě po barvě na textil. Jak na to:

  1. Najděte ve skříni své oblíbené kraťasy a použijete je jako vzor. Přiložte je na džíny a obkreslete nohavice. Jen tak budou mít džínové kraťasy ideální délku a padnou vám.
  2. Podle naznačené linky džíny ustřihněte na kraťasy.
  3. Na řadu přichází barvení. Pozor na to, ať nepostříkáte nábytek nebo podlahu. Raději si na zem položte igelit nebo třeba balicí papír a kraťasy si podložte.
  4. Nachystejte si barvu na textil – zvolte odstín, který se vám líbí. Namočte do barvy štětec nebo kartáček na zuby a kalhoty jemně postříkejte. Zvládnete to opatrným pohybem rukou nebo třeba klepejte štětcem o prst ruky, abyste kalhoty potřísnili. Flíčky pak budou drobnější.
  5. Nabarvené kalhoty nechte důkladně uschnout. Klidně až do druhého dne.
  6. Aby barva lépe držela, kraťasy ještě zažehlete.
  7. Na závěr opět vytahejte z okrajů nohavic pár nitek.

>> Barvy na textil seženete na MALL.CZ. <<

Když vám to s barvou půjde, klidně se odvažte a nabarvěte větší plochy. Nebo vyzkoušejte batikování.

>> Zjistěte, jak na batikování krok za krokem. <<

Barva vás moc neláká? Tak ustřižené kraťasy vyzdobte třeba cvočky nebo na kapsičky našijte krajku. • 

3. Košile: dejte se na vyšívání

Když vezmete do ruky nůžky, uděláte s oblečením zázraky. Praxi máte už z kalhot, tak se vrhněte na zkracování také u staré košile. Úplně nový kousek z ní uděláte, když ustřihnete rukávy u ramen a spodní část chytnete za cípy a zavážete vepředu na uzlík.

Jednobarevné košile nakonec rozveselte ještě ruční výšivkou. Tvary jsou na vás. Jestli máte s vyšíváním zkušenosti, pusťte se klidně do složitějších ornamentů nebo kytiček. Pokud si netroufáte, našijte na límeček třpytivé korálky nebo flitry.

Pomocí bavlnek rozzáříte košili, ale klidně i obyčejné bílé tričko. • 

Nezapomeňte, že pro vás máme všechno možné. Až vás tvoření přestane bavit, podívejte se na MALL.CZ a vyberte si nové oblečení v akci.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.