Potřebujete speciální formu a trochu trpělivosti při dávkování směsi do jednotlivých muffinů. Především pokud připravujete mini-muffiny. Chce to cvik, než zjistíte, kolik směsi nabrat na lžíci a vložit do formičky.
Pokud navíc formu vyložíte papírovými košíčky, bude i mytí plechu záležitost na pár minut.
Díky slaným muffinům obohatíte jídelníček dětí o zeleninu. Malé porce především v letním období nevytrhnou ze hry na příliš dlouhou dobu a strávníkům můžete zážitek z muffinů ještě zpříjemnit speciálními formičkami ve tvaru srdíček, kytiček nebo třeba dinosaurů.
Všechny recepty uvádíme v množství na 12 velkých muffinů.
1. Mozzarella a rajčátka
Ideální možnost, jak využít vaši balkonovou nebo zahradní úrodu. Díky jemné chuti si je zamilují i děti.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky,
- 100 g polohrubé mouky,
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
- 2 čajové lžičky soli,
- 140 g rozpuštěného másla,
- 180 ml mléka,
- 2 vejce,
- 4 rajčata,
- 2 mozzarelly,
- 1 jarní cibulka,
- čerstvé bylinky (bazalka, pažitka, majoránka),
- pepř.
Postup:
- Pomalu rozpusťte máslo.
- Vajíčka rozšlehejte s mlékem a bylinkami.
- Pokrájejte nadrobno rajčata, cibulku a sýr a přidejte je ke směsi.
- V další míse smíchejte mouku se solí, pepřem a práškem do pečiva. Smíchejte s tekutou směsí.
- Pečte na 180 stupňů přibližně půl hodiny.
2. Sladké brambory s pórkem a šunkou
Vyzkoušeli jste už batáty? Připravíte s nimi chutné a krásně barevné muffiny.
Ingredience:
- 400 g syrových sladkých brambor,
- 1 velký pórek,
- 1 velká cibule,
- 50 g šunky nebo jiné uzeniny,
- 200 g hladké mouky,
- 100 g polohrubé mouky,
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
- 2 čajové lžičky soli,
- 2 vejce,
- 160 ml oleje,
- 150 ml mléka
- 4 lžíce strouhaného sýra,
- pepř.
Postup:
- Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a osmahněte na pánvi s olejem.
- Nakrájejte pórek na půlkolečka a poduste na pánvi s cibulkou, opepřete.
- Přidejte nakrájenou šunku, promíchejte a pánev odstavte z plamene a nechte vychladnout.
- Oloupejte brambory, nastrouhejte na hrubo a přidejte sýr.
- V první míse smíchejte sypké ingredience, v jiné nádobě brambory, směs z pánve, vejce, olej a mléko. Spojte sypkou a tekutou směs a dobře promíchejte.
- Pečte na 200 stupňů přibližně půl hodiny.
3. Brokolice, niva a vlašské ořechy
Tato kombinace se výborně hodí nejen do těstovin, vyzkoušejte ji i jako samostatné jídlo.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky,
- 250 ml podmáslí nebo zakysané smetany,
- 2 vejce,
- 80 g rozpuštěného másla,
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
- 150 g brokolice,
- 100 g nivy,
- 5 lžic vlašských ořechů,
- sůl a pepř.
Postup:
- Vařte malé růžičky brokolice v osolené vodě. Stačí jedna minuta, poté ji propláchněte studenou vodou.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř.
- V další nádobě spojte vejce, podmáslí či smetanu a rozpuštěné vychladlé máslo.
- Smíchejte obě směsi, přidejte okapanou vychladlou brokolici, ořechy a nivu.
- Pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut.
4. Celer s bylinkami
Už v jiných receptech jsme objevili, že celer je neprávem opomíjená zelenina. Vyzkoušejte, jak chutná v muffinech. Zbytek celeru můžete přidat za pár dnů do bramborové kaše. Stačí jím nahradit přibližně třetinu brambor a společně uvařit a rozšťouchat.
Ingredience:
- 300 g celeru,
- 200 g polohrubé mouky,
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
- 2 lžíce zakysané smetany,
- 4 vejce,
- 4 stroužky česneku,
- 1 čajová lžička citronové šťávy,
- 2 lžičky hořčice,
- velkou hrst čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, majoránka, petržel, pažitka)
- sůl a pepř.
Postup:
- Nastrouhejte na hrubo celer, v míse smíchejte s vejcem, mlékem, hořčicí, česnekem a šťávou z citronu, přidejte posekané bylinky a zakysanou smetanu.
- V jiné nádobě smíchejte mouku se solí, pepřem a práškem do pečiva.
- Obě směsi propracujte dohromady, naplňte formičky a pečte na 180 stupňů přibližně půl hodiny.
Náš tip: Pokud je pro vás chuť celeru příliš výrazná, nahraďte polovinu celeru strouhanými brambory.
5. Špenát a sýr
Pokud potřebujete zlikvidovat zásoby špenátu z mrazáku, abyste uvolnili místo pro sezónní ovoce, použijte ho do těchto muffinů.
Ingredience:
- 200 g špenátu,
- 250 g hladké mouky,
- 2 vejce,
- 200 ml smetany,
- 100 g mozzarelly,
- 100 g tvrdého sýra,
- 50 g rozpuštěného másla,
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
- muškátový oříšek, sůl a pepř.
Postup:
- Vymačkejte z rozmrazeného špenátu přebytečnou vodu.
- V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Pokrájejte sýry na drobné kostičky nebo nastrouhejte na hrubo. Smíchejte se špenátem, smetanou, vajíčkem a máslem.
- Spojte obě směsi a pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut.
Máte své oblíbené recepty na slané muffiny? Podělte se o ně na našem Facebooku.
Pečete rádi? Zkontrolujte, jestli máte vše, co potřebujete!