Poznejte nejčastější psí nemoci | Blog Mall.cz

Poznejte nejčastější psí nemoci

Rýma a nachlazení se na podzim vyhnou málokomu – a psi nejsou výjimkou. Zjistili jsme, jak se projevují nejčastější psí choroby a poradíme také, jak je léčit.

Pejsek se plouží kolem, oblíbeného krmiva se ani nedotkne a nadšení z hraček aby u něho jeden pohledal. Pes si na nemoc nepostěžuje, ale že není ve své kůži, vidíte na první pohled. 

Psí nemoci se projevují podobně jako ty lidské. Raději vždy jděte k veterináři, ať nic nepodceníte. • 

Trápí-li pejska některé z těchto příznaků, plánujte cestu k veterináři. Stejně jako lidem, ani psům se nemoci nevyhýbají a na vás leží zodpovědnost za správné rozeznání nemoci a léčbu.

Lidské nemoci, které se nevyhýbají ani pejskům

Střevní obtíže, rýma či zánět spojivek čas od času potkají každého. A potkají i mazlíky se čtyřmi tlapkami. 

1. Nachlazení (zánět hrtanu a hltanu)

Stačí, když pes promokne nebo se uřícený napije ledové vody. Při nachlazení pes kašle, mění se jeho hlas a může mít zvýšenou teplotu. Poznáte ji tak, že pes má:

  • horké tlapky a uši,
  • suchý a horký čumák,
  • zduřelé uzliny v podpažních jamkách a slabinách,
  • zarudlé, suché a horké dásně.

Nikdy mu nepodávejte lidské léky, ale vydejte se ke zvěrolékaři, který předepíše psí recept, doporučí vitamíny a vyloučí závažné onemocnění, jako je třeba infekční onemocnění plic. 

Teplotu můžete psovi také změřit análně za použití speciálního teploměru. Běžná psí teplota se pohybuje mezi 37,5 a 39 °C. • 

2. Zánět spojivek

Na zánět očních spojivek psi trpí docela často – do oka se jim totiž snadno dostane prach či infekce. Hnisavý výtok z oka nejlépe vyléčí antibiotické kapky, které pejskovi předepíše doktor.

3. Střevní potíže

Stačí jedno olíznutí na vycházce, rodinná oslava plná dobrot nebo cesta na dovolenou a psí střeva se začnou bouřit. Za průjem či zácpu obvykle může nevhodná strava nebo stres. Za průjmem, zvlášť pokud trvá déle a je doprovázený i teplotou či zvracením, hledejte infekci a vydejte se k veterináři. Zavítejte tam ale i tehdy, pokud má pes delší dobu problémy s vylučováním.

4. Artróza

Bolestivé onemocnění kloubů, které brání v pohybu, obvykle potká starší psy anebo ty s nadváhou či genetickými predispozicemi. Léčí se léky zlepšujícími hybnost anebo operativní výměnou kloubu.

5. Zubní kámen

Zažloutlý až nahnědlý povlak zubů může vést až k zánětu dásní a vypadávání zubů. Psovi naordinujte tvrdou stravu, čistěte mu zuby a pravidelně navštěvujte zvěrolékaře, který zubní kámen odstraní mechanicky nebo pomocí ultrazvuku. 

Dávejte psovi také tvrdou stravu a nechte ho na vycházce okusovat klacky – předcházíte tak zubnímu kameni. • 

Zablešení, psinka a jiné psí choroby

Spoustu nemocí si pejsci mohou přinést zvenku nebo je chytit při hrách s jinými psy. Většinou léčbu rychle zvládne veterinář, první příznaky ale vypozorujte sami.

6. Začervení

Stejně jako kočky, i psi trpí na začervení. Nejčastějšími parazity jsou škrkavky, které jsou přenosné i na člověka. Psa můžou ohrozit ale i tasemnice, měchovec, svalovec, hádě či tenkohlavec. I pokud psi nemají žádné příznaky, mezi které patří nechutenství, hubnutí a trávící potíže, odčervujte je 2× až 4× ročně.

7. Psinka

Psinka je strašákem všech majitelů psů. Projevuje se zvýšenou teplotou, nechutenstvím a skleslostí – ačkoliv příznaky samy odezní, nepodceňujte je a raději zajděte k veterináři. Psinku, která může mít podobu kožního, plicního, střevního či nervového onemocnění, nejčastěji chytí mladí psi od nakažených zvířat a může mít trvalé následky v podobě poškození mozku, ochrnutí či třasu končetin.

8. Blechy

Kožich plný blech si pejsci nejčastěji přinesou jako suvenýr z dovádění s jinými psy. Zda má pes blechy, poznáte podle toho, že:

  • se drbe,
  • má na kůži červené ranky,
  • na srsti jsou vidět drobné černé tečky (bleší trus),
  • je neklidný.

Aby se blechy v psím kožíšku snadno neubytovaly, používejte antiparazitika a dezinfikujte psí pelíšek a deky.

Pokud najdete v kožichu blechy, vyčistěte i psí pelech a deku. • 

9. Zánět análních žlázek

Víte, co znamená, když pes sáňkuje? Neužívá si zimních radovánek, ale šoupe zadkem po podlaze. Většinou v důsledku zánětu análních žláz. Ten vznikne narušením přirozeného vyměšování, žlázy se zduří a psa svědí – proto tahá zadek po zemi, olizuje si kořen ocasu či zanícená místa vykusuje. Do léčby se nepouštějte sami, ale nechte ji na lékaři nebo profesionálovi z psího salónu.

10. Otočení žaludku

Když se psovi náhle zvětší břicho, rychle dýchá, má zrychlený tep a snaží se zvracet, zbystřete a jeďte na veterinu. Zvlášť velká plemena může potkat otočení žaludku, které bez chirurgického zásahu může být i smrtelné.

Když psa potkají viry a infekce

Vedle psinky můžou psa potkat další virové a infekční nemoci, které můžou být nebezpečné i pro lidi.

  • Infekční hepatitida – postihuje játra a projevuje se zvracením, průjmem a bolestí břicha.
  • Vzteklina – virové onemocnění, které je v drtivé většině případů smrtelné.
  • Parvoviróza – nakažlivé onemocnění často postihuje štěňata a projevuje se krvavým průjmem a zvracením.
  • Leptospiróza – přenáší ji krysy a projevuje se vysokými horečkami, žloutenkou, krvácením sliznic a krvavou stolicí.

Pes vám o nemoci neřekne, pokud ho ale dobře pozorujete, sami poznáte, že se necítí dobře. • 

  • Koronaviróza – virové onemocnění je nebezpečné hlavně pro štěňata, které trpí akutním průjmem.
  • Parainfluenza – infekční onemocnění přenášené vzduchem se projeví suchým kašlem, dávením a horečkou a pokud se neléčí, může postihnout i plíce.
  • Toxoplazmóza – postihuje také psy a projevuje se otřesy, svalovou slabostí, úbytkem hmotnosti či zánětem mandlí, sítnice a rohovky. 

Znáte psí nemoci? Podělte se s námi o svoje zkušenosti na Facebooku.