Vyřešte všechny problémy s kočičí toaletou | Blog Mall.cz

Kam i kočky chodí samy. Vyřešte všechny obtíže s kočičí toaletou

Nevhodně umístěný kočičí záchod nebo nevyhovující stelivo znepříjemní používání kočičí toalety domácí šelmičce i vám. Vyhněte se zbytečné práci při likvidaci nevoňavých pohrom i steliva rozneseného po celém bytě. Přečtěte si tipy, jak vaši kočku naučíte chodit na toaletu.

Jak naučit kotě používat kočičí záchod

Kočky jsou od přírody čistotná zvířata, proto s nimi nebudete mít tolik práce jako s tréninkem pejska. Až si domů kotě přinesete, nechte ho prošmejdit všechny kouty. S velkou pravděpodobností objeví i záchod a neomylně ho využije.

Pokud by první pokus nevyšel, položte kotě do záchůdku a jemně mu pacičkou zahrabte ve stelivu. Když zjistí, jakou strukturu má, příště už do bedýnky v případě potřeby zamíří.

Náš tip: Kotě při záchodovém omylu netrestejte. Výkal lopatkou přeneste spolu s chlupáčkem do bedny se stelivem. Kotěti se spustí reflex a nevoňavou nadílku do steliva zahrabe. Až ho příště přistihnete s nahrbeným hřbetem a zvedlým ocáskem, jemně jej přeneste do záchůdku.

Buďte trpěliví, v některých případech koťata hned nepochopí, k čemu záchod slouží. To se ale rychle změní. • 

Starší kočky jsou většinou zvyklé záchod používat. V opačném případě na ně vyzkoušejte stejný postup jako u kotěte. Odstraňte z podlahy také všechny větší květináče, které představují největší záchodové pokušení.

Kam kočičí záchod umístit

Když pro záchod vyberete špatné místo, kočka bude z jeho využívání ve stresu a možná si pro vykonání potřeby najde jiná méně vhodná místa. Myslete proto na několik základních pravidel:

  • Záchod umístěte na klidné místo, které není v centru dění.
  • Vyhněte se místům, kde se nepravidelně ozývají hlasité zvuky – například blízko spínajícího kotle, mrazáku nebo dílny.
  • Nikdy nedávejte záchůdek vedle misek s jídlem nebo do těsné blízkosti kočičího pelíšku.
  • Pokud kočička sdílí byt se psem, zkuste vybrat pro záchod takové místo, kde od něj bude mít na chvíli klid.

Záchod umístěte dál od misek s jídlem i od pelíšku. Kočičky jsou čistotné a toaleta blízko místa určeného na spánek či jídlo by je mohla od užívání záchůdku odradit. • 

Náš tip: Pokud máte záchůdek na zemi s podlahovým vytápěním, podložte ho ještě kusem polystyrenu nebo dřevěnou deskou. Zahřívání znečištěné podestýlky zvyšuje uvolňování zápachu.

Správné stelivo je alfa i omega kočičího záchůdku

Na volbě náplně kočičí toalety záleží úspěch i pohodlí užívání. „Většina základních steliv je založená na používání bentonitu. To je upravená jílovitá hornina, která má absorpční vlastnosti – díky tomu vstřebává moč. Trus zůstává na povrchu a po použití je potřeba většinou vyměnit celý obsah toalety,” přibližuje veterinář MVDr. Leoš Železný.

Steliva základní i vyšší kvality někdy obsahují aromatické látky, aktivní uhlí nebo aloe vera. Ty bojují proti zápachu po použití záchůdku. Kočky ale na ně mohou mít alergické reakce a příliš intenzivní vůně je někdy od užívání toalety odradí.

K stelivům vyšší kvality patří silikátové podestýlky. Na rozdíl od bentonitových steliv nehrudkují (tedy nedělají z moči hrudky), ale tekutiny nasávají. Stačí, když každý den stelivo prohrábnete lopatkou, a tekutina se do krystalků beze zbytků vstřebá.

Nejvyšší třídou jsou steliva z křemičitého písku a přírodního vápna. Taková steliva, jako například Catsan, jsou nejkvalitnější a po navlhčení močí okamžitě pohlcují pachy. Krystalky není nutné prohrabávat lopatkou, takže nevíříte prach, toaleta nepáchne a stelivo pro kočku zůstává hygienicky a zdravotně nezávadné.

Stelivo Catsan Hygiene je nízkoprašné, proto kočičí pacičky zůstanou čisté a nezanechají stopy na podlaze. • 

„Například stelivo Catsan trus obalí a vytvoří z něj hrudku. To je praktické, protože po vykonání velké potřeby odstraníte jenom tuto hrudku, nemusíte vysypat celý obsah kočičí toalety jako u základních druhů steliv,” vysvětluje výhody podestýlky Catsan veterinář Železný, který je zároveň spolupracovník výzkumného veterinárního centra WALTHAM.

Kvalitní savá steliva jsou sice dražší, ale nemusíte je měnit po každém použití toalety, proto v celkovém součtu vyjdou mnohdy i levněji než laciné a okamžitě zapáchající podestýlky.

Navíc časté měnění podestýlky znamená nutnost velkých zásob. Pytle s náplní do záchůdku jsou

  • těžké,
  • neforemné
  • a zaberou hodně prostoru.

S vysoce savými podestýlkami, jako je například Catsan, vám tyto nepříjemnosti odpadnou.

Náš tip: Pokud potřebujete, aby si kočka zvykla na nový druh steliva, nejprve jí připravte kombinaci současné a nové podestýlky. Postupně přimíchávejte větší obsah nového steliva. Kdybyste vyměnili stelivo rychle a najednou, kočka by záchod začala ignorovat.

Pokud zvolíte vysoce absorpční stelivo, které okamžitě pohltí moč, můžete kočičí toaletu bez obav mít i v obýváku. • 

>> Vyzkoušejte stelivo Catsan Hygiene na MALL.CZ. <<

Jaký model kočičího záchodu vybrat

Na trhu najdete dva hlavní typy:

  • otevřený
  • a uzavřený s „boudičkou”.

V otevřeném dobře vidíte, zda kočička toaletu použila. Obzvlášť při volbě špatného steliva ale více zapáchá. Navíc při zahrabávání výkalů z bedýnky létají kousky podestýlky. Pokud se pro otevřený typ rozhodnete, umístěte jej raději do neobytných prostor – například na chodbu nebo pod schody.

Na uzavřený záchůdek (s boudičkou) mazlíček vchází oboustrannými kočičími dvířky. Boudička poskytuje soukromí, brání šíření zápachu a záchod díky ní působí estetičtěji.

Opatřete dostatečně prostorný záchod – kočka se v něm musí bez obtíží otočit. • 

3 toaletní rady závěrem

1. Toaletu pravidelně čistěte

Celou náplň vyměňujte s ohledem na použité stelivo, nejdéle vydrží podestýlka, která dobře saje a pohlcuje pach moči. Pevné výkaly vybírejte ze všech typů podestýlek každý den.

2. Nehody řešte s chladnou hlavou

Případné vykonání potřeby mimo záchod netrestejte, ale zkuste zjistit, co je špatně.

Možná je záchod už příliš špinavý nebo přestal fungovat filtr v boudičce krytého záchoda a je v ní příliš velký zápach. Nebo kočce začal vadit druh podestýlky.

3. Starším kočkám opatřete jemné stelivo

Zatímco lehké kotě ostré kamínky bentonitu do paciček tolik nepíchají, pro větší a těžší kočku mohou být na obtíž. Zvolte proto jemnou podestýlku.

Zdraví a spokojenost kočky záleží i na správném vylučování. • 

Jak kočičí hygienu řešíte u vás doma? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.