Kotě: nový člen domácnosti | Blog Mall.cz

Kotě: nový člen domácnosti

Ať jste vyslyšeli volání dětí, nebo si plníte vlastní sen, už je to jisté – brzy se u vás zabydlí kotě. Poradíme, na co se před a s příchodem malého tygra připravit a jak mu přechod do nového domova co nejvíce usnadnit.

Čerstvě narozená koťátka jsou slepá a zcela závislá na matce. Do nového domova mohou nejdříve ve věku 6-8 týdnů, ideální ale je, aby koťata s matkou a sourozenci zůstala do 12 týdnů. Pokud tedy vy nebo chovatel nespěcháte, vydržte – malý tygr bude na oplátku plně socializovaný a připravený opustit matku.

Než si ale začnete vybírat kotě, zaměřte se na chovatele. Ideální je kotě od známého, protože máte přehled o:

  • skutečném věku kotěte,
  • prodělaných očkováních a zdravotním stavu,
  • povaze a oblíbených aktivitách,
  • zázemí matky.

Na všech faktorech záleží, proto je ověřujte, i když jste si chovatele našli přes inzerát. Bez znalosti skutečného stáří kotěte nemůžete správně naplánovat jeho očkování a odčervení a brzké odebrání může rovněž ovlivnit jeho sociální rozvoj.

Hračky nemohou nahradit hry se sourozenci. Dopřejte mu je proto co nejdéle. • 

Co kotěti pořídit

Od chovatele si také vyptejte, na co je kotě zvyklé v případě:

-       krmení (alespoň první dny krmte kotě tím, čím chovatel),

-       misek (kočky jsou čistotné, proto jim misky neumisťujte blízko jejich toalety),

-       kočičí toalety (krytých toalet s dvířky se některé kočky bojí),

-       steliva (stejná značka a tedy i vůně steliva kotěti připomene hygienické návyky),

-       hraček (poproste chovatele, aby koťátku oblíbenou hračku dal na cestu),

-       a škrabadla (ne každé škrabadlo se zavděčí každé kočce, čtěte víc).

Chovatele se zeptejte i na pelíšek, většina koček ale místa na spaní ráda střídá. Akčnímu kotěti, zejména v menších bytech, proto pořiďte hlavně dostatek hraček.

Usnadněte kotěti orientaci v novém prostředí – pořiďte mu maximum známých věcí. • 

Kdybych bylo kotě, co bych tady provedlo…

Ještě než se vybaveni přepravkou vydáte pro nového člena domácnosti, projděte se po bytě a zkuste si představit, že se na něj díváte z pohledu kotěte. Žádný strach – s touto aktivitou vám velmi rády pomohou děti.

Kromě dobré představivosti ale potřebujete také vědět, co je pro malého tygra nebezpečné. Potenciální hrozby odstraňte a nachystejte tak novému členu domácnosti bezpečné prostředí.

S příchodem nového člena domácnosti dávejte pozor hlavně na jedovaté pokojovky a elektrické kabely. • 

Vítej doma, tygře

Přestože zabezpečíte zdánlivě vše, připravte se na to, že kotě je velice vynalézavý tvor. Až se osmělí, samo vás o tom svými lumpárnami přesvědčí.

Osmělování a zvykání si v novém domově je však něco úplně jiného. Koťata první dny bez mámy, navíc v prostředí plném nových pachů, často žalostně naříkají, jsou zalezlá a nechtějí žrát. Buďte proto trpěliví a dopřejte koťátku čas a prostor, aby se rozkoukalo.

Kotě se v novém domově rychle stane parťákem, jen mu dejte čas se rozkoukat. • 

Nejlepší je přivézt kotě do nového domova v pátek, abyste na něj měli během víkendu čas a nový člen domácnosti si zvykl nejen na prostory, ale i obyvatele.

Ze všeho nejdřív kotěti ukažte jeho toaletu – postavte ho na písek a párkrát zahrabte. Kotě pak vezměte ještě k miskám s vodou a krmením, ale jinak ho nechte volně zkoumat. Je v pořádku, když hned začne řádit, i když si zaleze pod gauč a několik hodin odtamtud nevyleze. Uvidíte, že dříve či později se stane sebevědomým členem domácnosti.

Vše potřebné pro vaše kotě seženete zde >