Jak na Silvestra zklidnit vystrašené psy a kočky | Blog Mall.cz

Jak na Silvestra zklidnit vystrašené psy a kočky

Každý pes nebo kočka reaguje na hluk ohňostrojů jinak. Možná máte štěstí a třeskuté rány nechávají vašeho mazlíčka chladným. Nebo se už teď bojíte, jak s vaším chlupáčem přežijete Silvestra tentokrát. Sepsali jsme pro vás několik rad, jak toto každoroční martyrium se psy a kočkami přežít.

Projevy strachu se u každého zvířete liší a navíc se mění s věkem. Psi a kočky na petardy a rachejtle nejčastěji reagují tak, že:

  • se třesou a krčí,
  • jsou dezorientovaní,
  • kňučí nebo mňoukají,
  • se zoufale snaží schovat do nepřístupných míst,
  • mají průjem, počůrávají se anebo zvrací.

Abyste se vyhnuli hysterickým a panickým reakcím na silvestrovské veselí, je třeba zjistit, co na vašeho psa nebo kočku zabírá. Vyzkoušejte naše rady.

Vyplašená zvířata hledají úkryt. Nejčastěji pod gaučem, za skříní, ale i ve vaně nebo sprchovém koutě. Nechte svého mazlíčka, ať si to bezpečné místo vybere sám. • 

Připravte se dopředu

Čím lépe se na Silvestra připravíte, tím méně starostí budete řešit ten den. Ještě než ohňostroje začnou, vezměte psa na pořádnou procházku a kočky unavte hrami. Snadněji pak usnou a celou tu silvestrovskou hrůzu možná i zaspí.

Když máte doma citlivější jedince:

  • zablokujte kočičí východ, aby dezorientovaní mazlíčci nevyběhli ven,
  • zatáhněte rolety i závěsy
  • a na okna klidně zavěste deky pro ještě lepší ochranu proti hluku.

Nachystejte mazlíčkům bezpečné místo

Pokud už jste si aspoň jedním Silvestrem se svým psem či kočkou prošli, určitě víte, na které místo se utíkali schovat. Zvířata si instinktivně vybírají místo, kde se cítí chráněná. Proto je nenuťte být s vámi v obývacím pokoji, ale na jimi zvolené místo jim dejte pelíšek, hračky a také misku s vodou či oblíbený pamlsek. Vytvoříte tak pro ně bezpečný „úkryt”, kde jim bude aspoň v rámci možností dobře.

>> Pořiďte svojí plaché kočce bezpečný úkryt. <<

Některým kočkám postačí jako úkryt obyčejná krabice. A čím menší, tím lepší. • 

Projevte jim lásku, ale nepřehánějte to

Jestli máte doma plaché zvíře, rozhodně jej na Silvestra nenechávejte samotného. Potřebuje mít u sebe svého pána, kterému důvěřuje, a vy mu musíte dopřát pocit bezpečí. Rozhodně na něj nekřičte, jen byste celou situaci zhoršili. Obrňte se trpělivostí a pokud má váš pejsek nebo kočička zájem, nechte je ležet u sebe a hlaďte je.

Neměli byste to však přehánět. Když je budete příliš chlácholit, jen je utvrzujete v tom, že jsou skutečně v nebezpečí a budou se pak bát ještě víc.

Když se vaši mazlíčci chovají vystrašeně, zkuste si jich nevšímat více než obvykle a neodměňujte je pamlsky. Buďte klidní a „nebezpečí” ignorujte. Když budete nervózní a ve stresu vy, přenesete to i na svého mazlíčka. Vyvolejte v něm pocit že se vlastně nic zvláštního neděje.

Své domácí mazlíčky přehnaně neopečovávejte a nelitujte. Spíš jim tím škodíte, než pomáháte, protože je tím podporujete v jejich strachu. Vaším cílem je ale opak – vytvořit pocit bezpečí. • 

Když nic nezabírá, zkuste léky nebo homeopatika

Když nic z předešlých rad nepomáhá, jako poslední možnost můžete zkusit uklidňující přípravky:

  • Homeopatika koupíte v lékárně i bez předpisu.
  • Uklidňující léky vám předepíše váš veterinář.

Pokud se rozhodnete přikročit k této variantě, vždy dodržujte dávkování. Ne všichni majitelé psů a koček však podávání takových léků doporučují. Žádný lék totiž ani psa, ani kočku nezbaví strachu trvale. Spíše vašeho mazlíčka jen omámí nebo uspí.

Zvíře se tak sice nemůže moc hýbat, nemůže utéct a schovat se, ale strach prožívá nadále. A to pro něj může být ve výsledku ještě více stresující, než když pobíhá po bytě a hledá si úkryt.

Na trhu najdete také celou řadu doplňků stravy, které by měly vašemu zvířeti pomoci zvládat stres. Obsahují totiž přírodní látky, které mají při delším užívání uklidňující účinky.

Ať už máte doma pejska nebo kočičku, uklidňující léky předepsané veterinářem jim dejte opravdu až jako poslední možnost. Například pokud jsou nebezpeční pro sebe nebo i ostatní. • 

A jak se svými domácími mazlíčky zvládáte Silvestra vy? Podělte se o své osvědčené triky v komentářích.