Jak krmit koťata i dospělé kočky | Blog Mall.cz
Plán krmení: od koťátka po velkého kocoura

Plán krmení: od koťátka po velkého kocoura

Ještě než si domů přivezete koťátko, měli byste vědět, jak ho správně krmit, aby z něj vyrostl zdravý a spokojený kocour nebo kočka. Připravili jsme pro vás plán, se kterým sestavíte optimální jídelníček pro chlupatého kamaráda v každém věku.

Koťátkům zajistěte dostatek kalorií

Pokud si koťátko berete od chovatele ihned po odstavení, máte možnost si vybrat, jaký typ stravy mu nastavíte. V případě, že už je zvyklé na určitý druh, měli byste s ním pokračovat. Když budete chtít začít s jinou stravou, měňte ji chlupáčovi postupně – přimíchávejte nové krmivo do původního, aby si zažívání zvyklo.

V období od 3. do 6. měsíce věku potřebuje kočka pro správný vývoj hodně bílkovin a vyšší energetický příjem než v dospělosti, proto ji krmte klidně i 4× denně a volte speciální krmivo pro koťata. Obsahuje všechny důležité složky včetně vysokého podílu minerálů a vitamínů. Doporučené dávkování podle věku se většinou liší, proto si vždy tuto informaci ověřte na obalu konkrétního krmiva.

>> Přečtěte si, jakým potravinám by se měly kočky vyhnout. <<

Při výběru krmiva vás čeká důležité rozhodnutí, a sice jestli budete krmit granulemi nebo kapsičkami a konzervami. Kočky si totiž v brzkém věku formují svoje stravovací preference, takže když je odmalička naučíte na granule, budou na ně vysazené až do stáří.

Suchá krmiva

Granule pro koťata jsou měkčí a menší než ty klasické, takže se malým chlupáčům dobře koušou, i když ještě nemají tak pevný chrup. Oproti kapsičkám a konzervám vydrží suché krmivo mnohem déle a jednodušeji se dávkuje.

Vlhká krmiva

Kapsičky a masové konzervy mají tu výhodu, že kočkám voní mnohem víc než suché krmivo. Navíc obsahují větší podíl vody, takže se zároveň starají i o dodržování pitného režimu.

Mezi 7. a 12. měsícem věku dávky krmiva postupně snižujte. Kotě už v tomto období nepotřebuje tak vysoký energetický příjem, a začne si tak pomalu zvykat na dospělácké stravování. 

Dospělou kočku krmte 2× denně 

Kolem 1 roku postupně zavádějte dospělácké krmivo. Změnu klidně rozložte i do několika týdnů, aby mělo zažívání dost času si zvyknout. Konzervy a kapsičky nebo granule pro dospělé kočky obsahují vyvážený poměr živin a nižší podíl bílkovin i tuku než krmiva kotěcí.

Při krmení si vždy dávejte pozor na množství, dospělé kočky mají sklony k přejídání a následnému tloustnutí, což má negativní vliv na jejich zdraví. Proto je krmte pouze 2× denně. Denní porce by se měla pohybovat okolo 125–300 gramů, vždy se ale raději ujistěte, jaké množství uvádí výrobce u konkrétního druhu krmiva.

Během dne klidně chlupáčovi ozvláštněte jídelníček nějakým kočičím pamlskem

Březí kočky nepřekrmujte

Březí kočka sice potřebuje větší příjem živin, aby mohla dostatečně vyživovat plod, s většími porcemi ale začínejte až od druhé poloviny březosti, tedy zhruba 1 měsíce, kdy se plod vyvíjí. V tomto období krmte zhruba 3–4× denně speciálním krmivem pro březí kočky, které je bohaté na vitamíny a minerály.

Starším kočkám dávejte menší porce

Krmiva pro starší kočky, tedy zhruba od 7 let věku, se vyrábí s nižším obsahem bílkovin, aby nezatěžovala jejich organismus. Jelikož kočky už nejsou ve vyšším věku příliš aktivní, stačí jim nižší energetický příjem. Proto denní porci zmenšete a rozdělte do 3 až 4 dávek, které nebudou náročné na trávení.   

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.