Jak správně lakovat dřevo? Důležitá je příprava | Blog Mall.cz

Jak správně lakovat dřevo? Základem je poctivá příprava

Před lakováním dřeva vás čeká důkladné čištění povrchu, v některých případech penetrační nátěr a následně aplikace laku, emailu či lazury. Výsledek ale za tu práci stojí, navíc si lakování usnadníte, pokud použijete stříkací pistoli.

Příprava dřeva

Před lakováním je potřeba, abyste dřevo důkladně očistili a připravili. Pomocí špachtle, smirkového papíru, úhlové brusky nebo horkovzdušné pistole proto odstraňte staré vrstvy laku a všechny nečistoty. Dřevo vždy čistěte po směru vláken (letokruhů).

Jestliže se vám nedaří starý nátěr odstranit, vyzkoušejte některý z chemických přípravků. Poradí vám prodejce, případně sáhněte například po organickém rozpouštědle, louhu nebo roztoku fosforečnanu sodného. Hned poté dřevo opláchněte.

Narazíte-li na rýhy nebo prohlubně, které nechcete zachovat, vyplňte je tmelem a osmirkujte. Mějte na paměti, že běžné laky a lazury strukturu dřeva (a tedy i rýhy) zvýrazňují, zatímco krycí laky a emaily ji překrývají.

Když máte dřevo dokonale čisté, otřete ho molitanovou houbičkou a zbavte prachu horkovzdušnou pistolí, případně vysajte vysavačem. Je důležité, abyste povrch zbavili všech zbylých nečistot a chloupků.

Před lakováním dřevo vždy poctivě očistěte.

U krycích laků začněte penetračním nátěrem

V případě, že jste se rozhodli pro aplikaci krycího laku nebo emailu, začněte penetračním (podkladovým) nátěrem. Ten zajistí lepší přilnavost a rovnoměrné krytí finálního nátěru na povrchu dřeva. Při aplikaci běžného laku nebo lazury naopak penetrační nátěr nedělejte, protože chcete zdůraznit původní strukturu dřeva.

Pokud se chystáte lakovat dřevo tmavým odstínem, použijte šedý podkladový nátěr, pokud máte v plánu světlý odstín laku, volte bílý podkladový nátěr. Nátěrů může být i více, podle potřeby klidně dva nebo tři – aplikujte jej tak dlouho, dokud podklad nikde neprosvítá.

Náš tip: Chcete-li co nejvíce zachovat původní barvu a strukturu dřeva, ošetřete dřevo transparentní lazurou. Ta barvu dřeva téměř vůbec nezmění, ale zároveň ho ochrání. Případně jsou na trhu i speciální lazury, které dřevo neuzavřou a nechají ho dýchat.

Aplikujte lak

Když máte očištěné dřevo (a případně nanesený penetrační nátěr), můžete se pustit do samotného lakování. Jak už jsme zmínili, k lakování využijete

  • laky a lazury, které nechávají vyniknout kresbu dřeva,
  • nebo krycí laky a e-maily, jež strukturu dřeva spíše překryjí.

Z obrovské nabídky laků doporučujeme například akrylátové laky, které jsou ředitelné vodou, dobře schnou a nesmrdí.

Další možností jsou alkydové laky na bázi alkydové pryskyřice. Ty využijte v případě, že se vám nepodařilo dřevo dokonale vyčistit a zůstaly na něm zbytky starého nátěru.

Lak vždy nanášejte nejméně ve dvou vrstvách s tím, že před poslední vrstvou dřevo ještě znovu osmirkujte velmi jemným brusným papírem. Docílíte tak toho, že povrch bude krásně hladký a poslední vrstva lépe přilne.

Samotný lak můžete aplikovat válečkem nebo štětcem, na větší plochy je ale mnohem lepší a účinnější stříkací pistole. Doporučujeme některý z moderních HVLP (vysoký objem, nízký tlak) systémů speciálně určených pro aplikaci barev, laků a lazur, například stříkací pistoli Wagner W 100 Wood & Metal Sprayer.

Pistole při dodržení správné vzdálenosti od povrchu (cca 15–20 cm) vytváří usměrněný proud vzduchu, zabraňuje prášení barvy do okolí a rovnoměrně ji nanese na povrch. Navíc nehrozí, že si vrstvu laku při aplikaci porušíte, jako se to běžně děje při natírání štětcem či válečkem.

Stříkací pistole Wagner W 100 v akci.

Lak vybírejte i podle náročnosti prostředí

Pokud se chystáte lakovat dřevo, které bude často vystavené větru či dešti, zvolte odolnější laky nebo lazury. Například u plotů na horách je lepší zvolit odolné silnovrstvé lazury nebo odolné krycí laky.

Naopak při lakování dřeva určeného do interiéru, případně dřeva, které bude celoročně schované pod střechou na terase, máte možnost výběru širší.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.