Jaký typ sekačky potřebuje vaše zahrada? | Blog Mall.cz

Vyberte si tu správnou sekačku, aby s vámi tráva nesekla

Na výběru sekačky hodně záleží. Se špatným typem sekačky totiž strávíte sekáním víc času a sebe i sekačku můžete odrovnat. Přečtěte si, jestli je pro vás a váš typ zahrady vhodnější sekačka elektrická, benzínová nebo strunová.

Když vybíráte sekačku, rozhodujte se podle několika faktorů:

  • jestli máte přístup k elektřině,
  • a vlastnosti vaší zahrady jako jsou velikost,
  • tvar pozemku
  • a typ terénu.

Zatímco se strunovou sekačkou je sečení na svažitém terénu hračka, s tou elektrickou byste si na stejném pozemku přidělali práci na půl dne. Důležitými parametry při výběru sekačky je

  • typ šasi – plastové je lehčí, ocelové odolnější,
  • záběr sečení – určuje záběr nožů neboli plochu sekání,
  • a výkon motoru – na rovinky stačí menší, na kopcovitý terén volte vyšší.

Může se vám zdát, že sekačka s nejvyšším výkonem, širokým záběrem sečení a ocelovým šasi je výhra. Není to ale úplně pravda. Taková sekačka bývá často těžší a větší, a to vám někdy přidělá spíše víc práce než užitku. Přečtěte si, kterou sekačku vy a vaše zahrada opravdu potřebujete.

Elektrické sekačky se hodí na rovinku a menší zahrady

Elektrická sekačka se stala oblíbeným pomocníkem zahrádkářů a chatařů. Vyžaduje totiž minimální údržbu, i když s ní projedete po zahradě co dva týdny. Motor nespaluje žádné palivo, takže je šetrný k životnímu prostředí. Jediné, co k provozu sekačky potřebujete, je zásuvka.

Na elektrické sekačce ještě oceníte,

  • že se s ní snadno pracuje,
  • dostačující výkon pro menší i středně velkou zahradu
  • a tichý chod – ten ostatně ocení i sousedé.

Pokud máte menší zahrádku, kde si příroda roste, jak se jí zachce, žádného obra si nekupujte. Vystačíte si s malou elektrickou sekačkou jako je Fieldmann FZR 2014-E, která se hodí na zahrady do 250 metrů čtverečních.

Výhodou sekačky Fieldmann FZR 2014-E je užší záběr sečení, kolem 32 centimetrů a plastové šasi. Díky tomu je obratnější a snadno s ní posekáte prostor kolem záhonů, stromů a keřů. Fieldmann FZR 2014-E pojme až 25 litrů trávy – zaplnění jednoduše zkontrolujete na ukazateli.

>> Tip pro krásnější trávník: provzdušněte ho vertikutací. <<

Jestliže bydlíte v menším rodinném domku nebo máte chalupu na rovinatém pozemku, pořiďte si větší elektrickou sekačku, která má

  • širší záběr sečení,
  • silnější motor
  • a větší sběrný koš.

S takovou sekačkou zvládnete úpravu trávníku rychleji, aniž byste každou chvíli běželi s posečenou trávou na kompost. Tohle všechno splňuje třeba výkonná elektrická sekačka Fieldmann FZR 2035-E. Má záběr sečení je 38 centimetrů a do koše se vejde 45 litrů trávy.

Elektrické sekačky jsou užitečné hlavně na rodinných zahradách a chatách s rovným povrchem. • 

>> Prohlédněte si i další elektrické sekačky značky Fieldmann na MALL.CZ. <<

Na džungli a větší plochy potřebujete benzínovou sekačku

Možná jste dosud propojovali jednu prodlužovačku za druhou, jen abyste dojeli až na konec zahrady. Jde to ale i bez kabelů – stačí, když si pořídíte benzínovou sekačku:

  • má větší výkon,
  • snadno s ní posekáte delší a hustší trávu,
  • a dokonce i nerovný terén.

Daní za to, že vám na zahradě nepřekáží kabely, je náročnější údržba. Každou sezónu je zapotřebí výměna nebo alespoň vyčištění vzduchového filtru a svíčky. Co vše je potřeba u benzínové sekačky před sezónou obstarat, se dočtete v tomto článku.

Pokud máte zahradu, kde se střídají rovné a mírně kopcovité plochy, vystačíte si s menším benzínovým strojem. Je lehčí a cenově dostupnější. Jestliže váš dům stojí na nerovném svažitém terénu, pak investujte spíše do velké benzínové sekačky s ocelovým šasi.

Tento typ šasi má například sekačka Fieldmann FZR 5114-170B, která si poradí s hrboly i výmoly. Sekačka má funkci sečení 4v1, zvládá tedy sběr trávy, zadní a boční odhoz a mulčování. To znamená, že trávník nejen posekáte, ale i pohnojíte na jednu jízdu.

Sekačka má objemný 62litrový koš a velký záběr sečení – 51 centimetrů, takže velké plochy posekáte ještě před obědem a odpoledne si na čerstvě posekanou zahradu postavíte lehátka. Fieldmann FZR 5114-170B má ještě několik příjemných vychytávek, například měkčené potahy na madle a panel s přihrádkou na drobnosti.

>> Benzínové sekačky značky Fieldmann pořídíte na MALL.CZ. <<

Na zahradu velkou zhruba 800 metrů čtverečních se hodí sekačky s košem o objemu alespoň 60 litrů. • 

Strunová sekačka si poradí s hůře dosažitelnými místy

Rotační sekačka, tedy ta pojízdná, promění neobyvatelnou džungli v útulnou zahrádku. Pokud jste ale puntičkáři a toužíte po perfektně upraveném trávníku v každém zákoutí zahrady, pořiďte si ještě sekačku strunovou. Ta trochu připomíná kosu a proto si poradí i v místech, která jsou pro některé rotační sekačky nedosažitelná.

Strunové sekačky, jako je Fieldmann FZS 2105-E, jsou jako doma na okrajích trávníků, u obrubníku, v okolí záhonů, stromů a keřů. Sekačka váží jen 1,3 kilogramu a má nastavitelnou rukojeť, která se snadno přizpůsobí uživateli i terénu. Navíc vyjde jen na pár stovek, takže vám neudělá ani čáru přes rozpočet.

Až se struna sekačky opotřebuje, hlavou sekačky jemně poklepejte o trávník. Struna se automaticky odvine a vy ji vyměníte za novou. Žádná velká věda ani pro začátečníky.

>> Ochraňte trávník před sluncem. 4 tipy, jak na to. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.