Pořiďte si na zahradu slepice, husy, kozy nebo ovce | Blog Mall.cz

Pořiďte si na zahradu slepice, husy, kozy nebo ovce: proč je to super a s čím počítat

Čtvrtého října slaví svůj den zvířata. A to nejenom psi nebo kočky, ale i ta hospodářská, kterých si musíme díky jejich užitečnosti vážit. Hospodářská zvířata se dostávají znovu do trendu, protože lidé prahnou po lokálních surovinách. Ke snídani si půjdete načepovat čerstvé mléko, v kurníku vyzvednete pár vajec a odpoledne zaděláte na pravý ovčí sýr. Čtěte, proč ještě byste měli nad užitečnými domácími zvířaty uvažovat i vy, a s čím musíte počítat, když si je pořídíte.

Hospodářská zvířata vás zahltí spoustou darů, ale samozřejmě stojí péče o ně čas a peníze. Připravte se na to, že domácí zvířata vyžadují starost a pokud jezdíváte na dovolenou, bez domluveného záskoku se zvířata neobejdou. K moři si takovou kozu totiž jen tak snadno nevezmete, ať už ji máte rádi, jak chcete. Kdo se ale bez dovolené obejde nebo má možnost chůvy, má napůl vyhráno. 

Myslete také na to, že hospodářská zvířata je potřeba zaregistrovat u Českomoravské společnosti chovatelů. Není to nic složitého, ale předpis je předpis.

1. Slepice: vejce, která se s těmi z obchodu nedají srovnávat

Když si pořídíte slepici, bude vám běhat po zahradě a víte, že ji nikdo netrápí v malé kleci. Vajíčka vám tedy budou chutnat lépe už jenom pro ten pocit. 

Z jedné slepice můžete mít kolem 200 vajec za jeden rok. Abyste měli vajíček dostatek a mohli je i rozdávat, pořiďte si slepiček aspoň pět. Slepice žijí kolem 5 let. 

Kromě toho získáte ze slepičího trusu přírodní hnojivo. Abyste ho tak mohli použít, je potřeba trus na týden uzavřít do nádoby a nechat kvasit. Pak dávkujte s vodou v poměru 1 díl hnojiva ku 10 dílům vody. 

>> 5 věcí, které dovedou každou zahradu k dokonalosti. <<

2. Husy: peří, vejce a kdákání

Tito opeřenci se dožívají až 15 let. Na vejcích si ale moc nepochutnáte: jednak je husy snášejí jen zjara, druhak nechutnají dobře. Navíc mohou obsahovat velké množství bakterií, a to třeba těch, které způsobují salmonelózu, takže se musí dobře tepelně upravit. Naměkko je tedy rozhodně nejezte. Doporučuje se ale péct z nich buchty, které jsou pak vláčné.

Náš tip: Pokud ho chcete ochutnat, husí vejce vařte kvůli riziku bakterií nejméně 15 minut natvrdo.

Pokud chcete z husy získat peří, musíte ji oškubat na hrudi a v dolní části krku. Škubání spočívá v tom, že sbíráte snadno uvolnitelná peříčka. Nevadí jim to, protože by peří stejně brzy ztratily. Prachové husí peří skvěle hřeje a dodnes se používá, a to i u vybavení horolezců, třeba ve spacácích.

Husy se rády pasou, musíte jim tedy zajistit travnatý výběh. Pokud chcete malá housátka, pořiďte si jednoho housera a dvě husy, a to ideálně v listopadu, aby se stačili seznámit. Pak jim zařiďte vodní plochu, na které se budou rozmnožovat. Nemusíte mít na zahradě žádný rybník, stačí vám k tomu plný dětský bazének.

>> Dětský bazének seženete na MALL.CZ. <<

Husy vám dají velmi ceněné peří.

3. Koza: sežere všechno, ale dává dobré mléko

Lidé chovají kozy hlavně kvůli jejich chutnému mléku. Sezóna kozího mléka (stejně jako kravího) trvá od března do října, nevychutnáte si ho tedy celý rok.

Tomuto zvířeti dopřejte výběh, nazavírejte ji pouze do chlívku. Také myslete na to, že jedna koza spokojená nebude. Pořiďte si alespoň dvě. 

Kozy jsou žravé. Což se může hodit, protože za vás uklidí popadané ovoce. Někteří si ale kozu pořizují jako živou sekačku na trávu. Kozy ale trávu spásají až jako to poslední. Raději se vrhají na stromky, keře, úrodu, květiny a skoro na všechno, na co narazí, tak pozor na to. Na sekání trávníku se spíš hodí ovce.

4. Ovce: ty nejvíc organické svetry

Pokud chcete jen jednu ovečku, tak na ni raději zapomeňte. Potřebujete jich totiž víc, protože jsou to zvířata společenská a žije se jim nejlépe ve stádu. Pořiďte si aspoň dvě a čas od času k nim připouštějte berana, kterého si můžete jen vypůjčit.

Tito huňáči potřebují velký prostor, proto si ovečky pořizujte jen na opravdu velkou zahradu, ideálně na louku nebo pastvinu. Na deset ovcí potřebujete v průměru jeden hektar půdy.

Ovcím je nejlépe ve stádu, a to aspoň malém. Proto si nikdy neosvojujte jen jednu.

Ovečky také pořizujte podle toho, na co je přesně budete chtít. Druhů je spoustu, pro představu ale existují třeba tyto:

  • vřesová ovce umí dobře spásat trávu,
  • merino ovce je vyhlášená pro svou kvalitní vlnu (cca 5 kg vlny),
  • valašská ovce dává hodně mléka (70 až 120 litrů) a také vlnu (2 kg za rok),
  • podobně multifunkční je ovce šumavská.

Ovce je potřeba pravidelně stříhat. Na krmení si vystačíte se zelenou pastvou a v zimních obdobích s kvalitním senem. Jako pamlsek jim dávejte sůl na lízání a třeba i kousek suchého pečiva.

>> Chovatelské potřeby pořídíte na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.