Zničte plevel. Založte nový trávník | Blog Mall.cz

Zničte plevel. Založte nový trávník

Pokud je váš trávník místy spíš plevelník, máte na něm vydupaná místa a ve stinných plochách vám tráva neroste, založte si nový. Bude to stát hodně práce a nebude to zadarmo, ale získáte perfektní pažit, jaký jste si vždy přáli. 

Když řešíte problémový trávník, máte dvě možnosti – založit nový nebo zachránit stávající. Do zakládání nového trávníku se pusťte, pokud je minimálně polovina trávníku poškozená. Poznáte to podle:

  • suchých míst plných hlíny,
  • plevelné džungle,
  • míst ve stínu s řídkým porostem.

Následujícím postupem založíte nový trávník a dosáhnete vysněného hustého pažitu.

Pro jednoho hezké zpestření, pro druhého noční můra. Je jen na vás, jaký vzhled trávníku si zvolíte. • 

1. Volba trávníku

Než se vrhnete do zakládání, rozmyslete si, jaký trávník vlastně chcete a jak moc se mu můžete věnovat.

  • Vzhled – například reprezentativní, užitkový, volně rostoucí.
  • Účel – například okrasný, pro sport, kvetoucí louka, pro krmivo.
  • Péče – kolik času můžete trávníku věnovat (i po založení) a jaké jsou vaše možnosti údržby (sečení, zavlažování, prořezávání, vertikutace).

Trávníky se liší podle vzhledu, účelu i náročnosti údržby. • 

Pro založení nového trávníku je nejlepší období od poloviny března do poloviny května. Trávu můžete zasít i na podzim, od poloviny srpna do konce září.

>> Jarní hnojení zahrady: pozor na čerstvý hnůj, zničil by vám úrodu. <<

2. Příprava půdy a likvidace starého trávníku

Ještě než se pustíte do výsevu nového hustého pažitu, připravte pro něj půdu a zbavte se starého trávníku. Půdu detailně proryjte rýčem, plevel s trávou vytrhejte i s kořínky, můžete si pomoct vytrhávačem plevele. Pokud máte větší plochu, použijte travní slupovačku, která sloupne trávu po drnech. Počkejte 2 až 3 týdny, aby se ukázal případný zbylý plevel. Na ten můžete opatrně nanést herbicid. Pak nechejte půdu týden až dva odpočinout.

Pokud pokládáte nový trávník na nezarostlou plochu (například u nového domu), dokončete nejprve všechny stavební práce (cesty, dlažby podzemní rozvody). Chystáte-li se trávu uměle zavlažovat systémem s rozvodným potrubím pod zemí, musíte mít hotový i ten.

Potom se vrhněte na přípravu půdy:

  • Půdu na celé ploše zorejte nebo hluboce zryjte – zkypřete ji minimálně do hloubky rýče. Na větších pozemcích použijte zahradní kultivátor.
  • Odstraňte kameny a zbytky stavebních materiálů.
  • Trávníky potřebují lehčí půdu. Pokud je tedy ta vaše příliš jílovitá, provzdušněte ji přidáním písku. Naopak do příliš písčité zeminy přidejte kompost s vyšším obsahem rašeliny. 
  • Přidejte do půdy trávníkové hnojivo a opět zaryjte nebo zaorejte.
  • Zarovnejte půdu pomocí hrábí. Na výraznější nerovnosti použijte zahradní válec.
  • Nechte půdu 2–3 týdny odpočívat.
  • Zeminu opět srovnejte použitím nášlapných prken (menší prkna připevněná k botám) nebo zahradního válce – předejdete nadměrnému zkypření.

Náš tip: Na vzorku půdy změřte její pH. Hodnota by měla být mezi 5,5–7. Pokud je nižší, dodejte půdě vápník. Pro zvýšení kyselosti použijte kyselou vrchovištní rašelinu, hrabanku z jehličí nebo síru.

>> Hnojivo na trávník pořídíte na MALL.CZ. <<

Nezapomeňte na pořádnou výbavu. Pro menší zahrady stačí rýč, na větší pozemky vytáhněte kultivátor. • 

3. Výsev

Když nechcete čekat několik měsíců, než se hlína promění v hustý zelený pažit, můžete položit předpěstovaný trávníkový koberec. Ten si ale musíte objednat. Váš trávník bude rok růst ve speciální školce a poté poputuje už hotový k vám na zahradu. Tento způsob je ale výrazně dražší.

Ještě nedávno se koberce používaly hlavně na veřejných plochách, na místech vystavených vodní nebo větrné erozi či na sportovištích. Dnes je ale čím dál populárnější i u rodinných domů.

Chcete-li si vypěstovat svůj trávník od prvních kořínků, pusťte se do setí. Množství osiva závisí na účelu trávníku. Na ar (100 m2) se nejčastěji vysévá 2,5 kg travního osiva. U sportovních trávníků 3 kg a u méně často sečených (volně rostoucích) stačí 1 kg. Pamatujte, že více osiva neznamená hustší trávník, vždy se držte návodu od výrobce.

>> Osiva a travní směsi seženete na MALL.CZ. <<

Sejte na jaře, protože tehdy je půda dostatečně vlhká. Jak na to?

  • Rozprostřete směs rovnoměrně po celé ploše – u větších ploch si vyměřte menší secí zóny a použijte posypový vozík.
  • Sejte za co nejmenšího větru do vlhké (nikoliv promočené) půdy.
  • Nejprve vysejte třetinu celkové dávky směsi a přehrábněte – zapravte semeno do hloubky 1 cm.
  • Druhou třetinu vysejte kolmo na směr první dávky a znovu přehrábněte.
  • Poslední třetinu vysejte ve stejném směru jako první a utužte – třeba použitím nášlapných prken.

>> Kompletní průvodce vertikutací trávníku: co, kdy, jak a proč. <<

Půda při zasévání nesmí být vyschlá. • 

4. Péče po výsevu

Na zasetou plochu už pokud možno nevstupujte (případně jen po nášlapných prknech). Prvních přibližně 14 dní zalévejte trávník po malých dávkách několikrát denně. Povrch by měl být neustále vlhký – naklíčená semena nesmí zaschnout. V zavlažování pokračujte minimálně do doby, než ze semen vyrostou první lístky trávy.

S kosením začněte nejdříve, až vyroste tráva do výšky 8–10 cm. Nepoužívejte techniku. Nabruste kosu nebo srp a sesečte na délku asi 3 cm. Jakmile bude mít tráva opět přibližně 10–20 cm, skoste ručně o něco více na délku přibližně 2 cm. S mechanickým sekáním začněte nejdříve po třetím ručním.

S kosením začněte nejdříve, až vyroste tráva do výšky 8–10 cm. Nepoužívejte techniku. Nabruste srp a sesečte na délku asi 3 cm. Nebo nechte trávu ještě trochu odrůst a použijte kosu. Jakmile bude mít tráva opět přibližně 10–20 cm, skoste ručně o něco více na délku přibližně 2 cm. S mechanickým sekáním začněte nejdříve po třetím ručním.

Přibližně po měsíci už bude váš trávník plně samostatný.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.