Konec chaosu ve spíži: tipy na úklid i uspořádání | Blog Mall.cz

Zkroťte chaos ve spíži: získáte přehled a nic se u vás nezkazí

Přehledná a čistá spíž není jen další položka k odškrtnutí ze seznamu jarního úklidu. Díky dobrému uspořádání ušetříte za nákup potravin, které doma ještě máte v zásobě, a už nikdy nevyhodíte prošlé jídlo. Čtěte, jak na úklid a přeskládání špajzky.

Nejprve vše ze spíže vyndejte

Pouhé přeskládání vaší spíži nepomůže. Proto nejprve vyndejte všechny zásoby z polic, košíků i bedýnek, ať se dostanete do všech koutů spíže nebo špajzové skříně.

Prohlédněte si své zásoby a roztřiďte je podle druhu a trvanlivosti. Pokud narazíte na prošlé potraviny, kterým už nedůvěřujete, vyhoďte je. Především s prošlými konzervami si nezahrávejte. Pokud narazíte na nenačaté jídlo, které je sice v pořádku, ale nechutná vám, darujte ho do potravinové banky.

Nemilosrdně zlikvidujte i všechny potraviny, které vám ve spíži napadli škůdci.

Náš tip: Vyskládané potraviny si sepište do tabulky podle druhu, zapište počet a přidejte sloupeček s datem spotřeby. Tak získáte přehled, kdy je potřeba potraviny zpracovat. U domácích zavařenin nebo kompotů do tabulky uveďte datum výroby. Vždy, když ze spíže něco spotřebujete, škrtněte příslušný řádek v tabulce.

Když si seznam uděláte v online tabulce, můžete do ní nakouknout i kdykoliv z mobilu při nákupu. Zjistíte tak, co vám doma chybí.

Omyjte a očistěte police

Otřete police teplou vodou se saponátem – postupujte od horních polic k těm nejspodnějším. Z podlahy odstraňte případné bedýnky nebo boxy a důkladně ji vytřete. Až vše uschne, zamyslete se, zda jsou police snadno otíratelné. Případně je potáhněte

  • igelitovým ubrusem,
  • papírem
  • nebo je nalakujte.

Na vatovou tyčinku naneste trochu mátového éterického oleje a potřete jimi rohy a podpěry polic. Spíž tím krásně provoníte a odradíte některé škůdce, například moly. Aby se jim ve vaší špajzce nelíbilo, rozvěste na police pytlíky se sušenou levandulí.

>> Čtěte další tipy, jak se zaručeně zbavíte molů v domácnosti. <<

Vybavte se dózami a sklenicemi

Investujte do kvalitních vzduchotěsných sklenic. Ty totiž na rozdíl od méně kvalitních dóz:

  • nepustí k potravinám vlhkost,
  • uchrání potraviny před škůdci
  • a udrží vůni a křupavost potravin.

Dobře uložené potraviny si zachovají konzistenci i čerstvost a nic od nich nenačichne. • 

Skladovací nádoby ve spíži uspořádáte snadněji než různě velké balíčky a krabičky. Využitím dóz také ušetříte místo, protože některá balení jsou s ohledem na obsah zbytečně velké.

Dózy přehledně popište, aby se v jejich obsahu rychle zorientovali i ostatní členové domácnosti. Pokud obsah nádob často měníte, sáhněte například po nalepovacích štítcích s povrchem, na který můžete psát křídou.

>> Sklenice a dobře utěsněné nádoby pořídíte na MALL.CZ. <<

Vytvořte přehledný systém

Než vrátíte vytříděné a dobře zabezpečené jídlo zpátky do spíže, zamyslete se nad organizací polic. Toto jsou nejosvědčenější triky hospodyněk z naší redakce:

  • Největší dózy patří dozadu, před ně naskládejte menší krabičky nebo košíky.
  • Pokud máte hluboké a vysoké police, se kterými nemůžete hnout, vytvořte si do nich „schůdky”. Nejvzdálenější potraviny tak budou nejvýše a dobře viditelné.
  • Vytvořte si potravinové zóny a skládejte k sobě například mouku, luštěniny, vločky a snídaňové cereálie nebo těstoviny.
  • Na každou polici nalepte štítek a napište, co se na ní nachází. Tím usnadníte orientaci i zbytku rodiny.
  • Nejtěžší potraviny umístěte na spodní police.
  • Na police v úrovni očí dejte potraviny, po kterých saháte nejčastěji.
  • Nejvrchnější police použijte ke skladování sezónních kuchyňských potřeb (například formiček a vykrajovátek na cukroví).

Další vychytávkou posledních let se stávají kruhové otočné tácy, díky kterým nemusíte lovit hluboko v policích.

Náš tip: Pokud máte doma děti v samoobslužném věku, vymezte jednu zónu ve spíži svačinkám. Když dostanou chuť na něco malého, pošlete je do spíže, ať si samy vyberou.

Organizaci spíže si předem důkladně promyslete. • 

Nezapomeňte zásoby do zón řadit tak, dopředu umístíte konzervy nebo sklenice s brzkým termínem expirace.

Na koření si opatřete kořenky. Pokud dáváte přednost pytlíkům, seřaďte je abecedně a skladujte je v uzavíratelné dóze, ať se jejich vůně nešíří spíží a neláká škůdce.

>> Omrzelo vás koření z obchodu? Vyrobte si vlastní bylinkovou směs. <<

Načaté oleje, octy a další tekutá dochucovadla postavte ve spíži na plastový tác. Díky tomu neudělají mastná kolečka přímo na policích.

Náš tip: Jestli máte ve spíži málo místa, využijte chytře i plochu dveří. Navrtejte do nich závěsné tyče, na které umístíte háčky nebo košíky na další potraviny. K mání jsou i systémy, které na dveře jen zavěsíte.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.