Konec chaosu ve spíži: tipy na úklid i uspořádání | Blog Mall.cz

Zkroťte chaos ve spíži: získáte přehled a nic se u vás nezkazí

Přehledná a čistá spíž není jen další položka k odškrtnutí ze seznamu jarního úklidu. Díky dobrému uspořádání ušetříte za nákup potravin, které doma ještě máte v zásobě, a už nikdy nevyhodíte prošlé jídlo. Čtěte, jak na úklid a přeskládání špajzky.

Nejprve vše ze spíže vyndejte

Pouhé přeskládání vaší spíži nepomůže. Proto nejprve vyndejte všechny zásoby z polic, košíků i bedýnek, ať se dostanete do všech koutů spíže nebo špajzové skříně.

Prohlédněte si své zásoby a roztřiďte je podle druhu a trvanlivosti. Pokud narazíte na prošlé potraviny, kterým už nedůvěřujete, vyhoďte je. Především s prošlými konzervami si nezahrávejte. Pokud narazíte na nenačaté jídlo, které je sice v pořádku, ale nechutná vám, darujte ho do potravinové banky.

Nemilosrdně zlikvidujte i všechny potraviny, které vám ve spíži napadli škůdci.

Náš tip: Vyskládané potraviny si sepište do tabulky podle druhu, zapište počet a přidejte sloupeček s datem spotřeby. Tak získáte přehled, kdy je potřeba potraviny zpracovat. U domácích zavařenin nebo kompotů do tabulky uveďte datum výroby. Vždy, když ze spíže něco spotřebujete, škrtněte příslušný řádek v tabulce.

Když si seznam uděláte v online tabulce, můžete do ní nakouknout i kdykoliv z mobilu při nákupu. Zjistíte tak, co vám doma chybí.

Omyjte a očistěte police

Otřete police teplou vodou se saponátem – postupujte od horních polic k těm nejspodnějším. Z podlahy odstraňte případné bedýnky nebo boxy a důkladně ji vytřete. Až vše uschne, zamyslete se, zda jsou police snadno otíratelné. Případně je potáhněte

  • igelitovým ubrusem,
  • papírem
  • nebo je nalakujte.

Na vatovou tyčinku naneste trochu mátového éterického oleje a potřete jimi rohy a podpěry polic. Spíž tím krásně provoníte a odradíte některé škůdce, například moly. Aby se jim ve vaší špajzce nelíbilo, rozvěste na police pytlíky se sušenou levandulí.

>> Čtěte další tipy, jak se zaručeně zbavíte molů v domácnosti. <<

Vybavte se dózami a sklenicemi

Investujte do kvalitních vzduchotěsných sklenic. Ty totiž na rozdíl od méně kvalitních dóz:

  • nepustí k potravinám vlhkost,
  • uchrání potraviny před škůdci
  • a udrží vůni a křupavost potravin.

Dobře uložené potraviny si zachovají konzistenci i čerstvost a nic od nich nenačichne.Dobře uložené potraviny si zachovají konzistenci i čerstvost a nic od nich nenačichne.

Skladovací nádoby ve spíži uspořádáte snadněji než různě velké balíčky a krabičky. Využitím dóz také ušetříte místo, protože některá balení jsou s ohledem na obsah zbytečně velké.

Dózy přehledně popište, aby se v jejich obsahu rychle zorientovali i ostatní členové domácnosti. Pokud obsah nádob často měníte, sáhněte například po nalepovacích štítcích s povrchem, na který můžete psát křídou.

>> Sklenice a dobře utěsněné nádoby pořídíte na MALL.CZ. <<

Vytvořte přehledný systém

Než vrátíte vytříděné a dobře zabezpečené jídlo zpátky do spíže, zamyslete se nad organizací polic. Toto jsou nejosvědčenější triky hospodyněk z naší redakce:

  • Největší dózy patří dozadu, před ně naskládejte menší krabičky nebo košíky.
  • Pokud máte hluboké a vysoké police, se kterými nemůžete hnout, vytvořte si do nich „schůdky”. Nejvzdálenější potraviny tak budou nejvýše a dobře viditelné.
  • Vytvořte si potravinové zóny a skládejte k sobě například mouku, luštěniny, vločky a snídaňové cereálie nebo těstoviny.
  • Na každou polici nalepte štítek a napište, co se na ní nachází. Tím usnadníte orientaci i zbytku rodiny.
  • Nejtěžší potraviny umístěte na spodní police.
  • Na police v úrovni očí dejte potraviny, po kterých saháte nejčastěji.
  • Nejvrchnější police použijte ke skladování sezónních kuchyňských potřeb (například formiček a vykrajovátek na cukroví).

Další vychytávkou posledních let se stávají kruhové otočné tácy, díky kterým nemusíte lovit hluboko v policích.

Náš tip: Pokud máte doma děti v samoobslužném věku, vymezte jednu zónu ve spíži svačinkám. Když dostanou chuť na něco malého, pošlete je do spíže, ať si samy vyberou.

Organizaci spíže si předem důkladně promyslete.Organizaci spíže si předem důkladně promyslete.

Nezapomeňte zásoby do zón řadit tak, dopředu umístíte konzervy nebo sklenice s brzkým termínem expirace.

Na koření si opatřete kořenky. Pokud dáváte přednost pytlíkům, seřaďte je abecedně a skladujte je v uzavíratelné dóze, ať se jejich vůně nešíří spíží a neláká škůdce.

>> Omrzelo vás koření z obchodu? Vyrobte si vlastní bylinkovou směs. <<

Načaté oleje, octy a další tekutá dochucovadla postavte ve spíži na plastový tác. Díky tomu neudělají mastná kolečka přímo na policích.

Náš tip: Jestli máte ve spíži málo místa, využijte chytře i plochu dveří. Navrtejte do nich závěsné tyče, na které umístíte háčky nebo košíky na další potraviny. K mání jsou i systémy, které na dveře jen zavěsíte.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.