Haf, haf! 8 tipů na dárky pro psy, které jsou prostě k sežrání | Blog Mall.cz

Haf, haf! 8 tipů na dárky pro psy, které jsou prostě k sežrání

Dárky pro celou rodinu už máte skoro pohromadě? Nezapomeňte o Vánocích ani na domácí mazlíčky. Připravte pro ně pod stromeček pořádnou nadílku – pejsky potěšíte originální hračkou i něčím dobrým na zub. Máme pro vás tipy, co pořídit i vyrobit za pár korun doma.

1. Napečte psí sušenky

Žádného pejska neurazíte pořádnou dobrůtkou. Granule mu možná dopřejete i během roku, ale o Vánocích to chce něco speciálního – domácí psí sušenky. Nachystejte si na ně:

  • 200 gramů žitné jemně mleté mouky,
  • 100 gramů kukuřičné polohrubé mouky,
  • 50 gramů sušeného hovězího masa,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • konzervu tuňáka ve vlastní šťávě,
  • vejce,
  • mrkev.

Jak na to:

  1. Mrkev nastrouhejte najemno a nasypte k ní pokrájené sušené maso – seženete ho v obchodě, kde prodávají krmiva pro psy. Pokud vám nepůjde pokrájet nožem, zkuste kuchyňské nůžky.
  2. Přidejte mouku, olej, tuňáka a vejce. Všechny ingredience spolu pořádně promíchejte a vypracujte v těsto. Jakmile je pevné a vláčné, máte hotovo.
  3. Vál si posypejte trochou žitné mouky a těsto vyválejte. Nedělejte placku zbytečně tenkou, výška 5 milimetrů bude ideální.
  4. Pomocí formičky třeba ve tvaru kosti vykrajujte jednotlivé sušenky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 180 °C a nechte sušenky péct asi 8 minut. Uvidíte, že se váš chlupatý mazlíček bude oblizovat až za ušima.

NÁŠ TIP: Pokud chcete svého pejska potěšit dvojnásob, kromě sušenek mu dejte třeba i trochu tekutého mlsání – k dostání jsou speciální piva pro psy, vyrobená z hovězího extraktu a ječného sladu. Na nich si váš chlupáč jistě pochutná.

>> Vyberte pro svého pejska i další laskominy <<

Máte-li ve svém okolí známé, kteří mají pejsky, napečte sušenek víc. Zabalte je do dárkové krabičky a originální vánoční dárek pro pejskaře je na světě. • 

2. Miska pro nejlepšího kamaráda

Láska neprochází jen žaludkem, ale také krásnou psí miskou – udělejte radost pejskovi a vyberte pro něj novou misku, ze které mu bude chutnat ještě víc. Na výběr jsou různé designy i speciální dvojmisky, do kterých můžete dát dobroty i vodu na zapití.

A jestli chcete něco extra, nechte svému mazlíkovi vyrobit originální misku s vlastním potiskem – třeba vaší společnou fotkou.

>> Kupte misky různých tvarů i barev do 500 korun na MALL.cz <<

3. Kdo si hraje s přetahovadlem, nezlobí

Zakousne se, tahá a nepustí. Bez přetahovadla by psí hrátky nebyly to pravé – při tahání se pejsek zabaví a příjemně unaví. Má-li už váš mazlík to staré zničené nebo nakousané, vyberte mu nové.

>> Pořiďte psí přetahovadla na MALL.cz <<

Nebo mu klidně jedno vyrobte sami. Stačí vám na to 2 stará trika a nůžky:

  1. Vyberte si trička různých barev, ať je přetahovadlo barevné a veselé. Pak je odzdola až po rukávy nastříhejte na asi 1 centimetr široké proužky.
  2. Všechny tričkové provázky dejte k sobě a nahoře svažte pevným uzlem, ať drží pohromadě.
  3. Teď spleť provázků rozdělte na tři stejné části a upleťte z nich silný cop. Jakmile dojdete na konec, udělejte znovu uzel a pevně ho utáhněte. A přetahovací hračka je na světě.

Pořiďte svému pejskovi od všeho něco – na procházky se hodí aportovací hračky, na doma zase interaktivní hlavolamy. • 

4. Spřátelte pejska s chobotnicí

Cokoliv, co se dá kousat nebo žužlat, vyvolá pod stromečkem zvířecí nadšení. Kromě klasického přetahovadla proto vyrobte i míčkovou chobotnici, se kterou si může váš čtyřnohý parťák hrát. Potřebovat na ni budete staré tričko, nůžky a tenisový míček:

  1. Z trička vystřihněte záda, ať máte velkou plochu látky.
  2. Doprostřed látky dejte míček a podvažte ho tenkým proužkem ustřiženým ze zbytku trika. Tím vznikne hlavička.
  3. Přebývající látku rozstříhejte na tenké proužky a zapleťte do několika copánků. A je hotovo.

5. Namáhejte psí hlavičku s hlavolamy

Což takhle darovat pejskovi hlavolam? Chytrou hračkou zkrátíte pejskovi dlouhou chvíli, rozvíjíte jeho myšlení i motoriku a trénujete čich.

Hlavolamy obsahují různé šuplíky, posuvné části nebo vyndavací okénka, do kterých schováte pamlsky – nalámané tyčinky, psí sušenky nebo třeba granule. A pak už jen sledujete, jak si váš chlupáč hledá k dobrotám cestu.

>> Pořiďte pejskovi hlavolamy na MALL.cz <<

NÁŠ TIP: Jestli se vám nechce za chytré hračky utrácet, vyrobte hlavolam z domácích zásob. Do formy na muffiny dejte pamlsky – do každého košíčku jeden – a posaďte na ně tenisové míčky, ať nejsou vidět. Pes musí čumákem nebo packou míček nadzvednout, aby se k dobrotě dostal.

Hlavolamy pomáhají pejskovi soustředit se a pohrát si s nimi může malé štěně i urostlý hafan. • 

6. Něco k zakousnutí

Váš pes bude mít bezpochyby radost, když pod stromečkem objeví nějaké pamlsky. Zvolte třeba pochoutky z buvolí kůže, sušené maso nebo třeba žvýkací kosti. Ty navíc snižují zápach z úst, brání usazování zubního plaku a tvorbě zubního kamene, takže navíc něco uděláte i pro psí zdraví.

NÁŠ TIP: Zabalte pejskovi dárek do vánočního papíru a nechte ho, ať si pod stromečkem svůj balíček sám vyčenichá.

7. V pelíšku je vždycky nejlíp

Stejně jako vy, i pejsek po náročném dni rád ulehne do pohodlného pelíšku. Tak proč mu nějaký pěkný nedopřát? Při výběru si zkontrolujte velikost – zvlášť pokud máte velké plemeno, nemusel by se pes do každého pelíšku vejít. Pozor dejte i na možnost praní.

A jestli už máte doma pelíšek, na který je váš mazlík zvyklí, pořiďte mu jeden třeba na chatu. Originální kousek nemusíte nutně kupovat, ale – umíte-li trochu šít – klidně vyrobit. Nachystejte si:

  • svetr,
  • výplň (polštářek nebo staré ručníky, molitan),
  • jehlu a nit,
  • nůžky.

Jak na to:

  1. Připravte si svetr nebo mikinu – ideálně vyberte takový kousek, který už vám není nebo ho nenosíte. Sešijte otvor kolem krku, s rukávy zatím nic nedělejte.
  2. Svetr si položte na stůl, ať leží rovně. Pomocí metru a křídy na textil nakreslete přímku spojující obě podpaží. V daném místě pak svetr sešijte velkým stehem.
  3. Jedním rukávem začněte cpát dovnitř molitanovou pěnu (nebo jinou výplň). Dejte jí tam dost, aby postupně zaplnila oba rukávy i sešitou krční část –  vznikne vám tak naducaný oblouk, který pak bude tvořit okraje pelíšku.
  4. Nakonec naplňte břicho svetru výplní – využijte koupený polštářek, který bude psovi pohodlný, nebo třeba ručníky, které už nepoužíváte. Máte? Teď sešijte dolní okraje svetru k sobě.
  5. Na závěr k sobě přiložte konce rukávů a sešijte je. A pelíšek je hotový.

V pelíšku je prostě nejlíp. Vyberte v obchodě takový, který bude pejskovi vyhovovat. Nebo se vrhněte na šití a zrecyklujte třeba starou mikinu či svetr. • 

8. Pořiďte plyšového kamaráda

Pokud má váš pejsek problém se zuby a plastové hračky pro psy mu nedělají dobře, potěšíte ho i klasickým plyšákem.

Dejte ale pozor na všechny drobné částečky, které by mohl pejsek omylem spolknout – pokud jsou na plyšákovi přilepené oči nebo našitý čumáček, raději je rovnou sami odstřihněte. A jakmile čtyřnohý rváč hračku rozerve, hned ji vyhoďte, aby pes nevdechl vycpávku.

>> Pořiďte pejskům hračky na MALL.cz <<

Všechno zboží si můžete vyzvednout v kamenných prodejnách nebo zdarma v některém z 250 MALL boxů, které fungují 24 hodin denně.

A čím letos obdarujete své mazlíčky vy? Napište nám do komentářů, jestli budete dárky spíš kupovat nebo vyrábět.