Zbavte se rybenek v koupelně: pomůžou zásoby z domácí spíže | Blog Mall.cz

Zbavte se rybenek v koupelně: pomůžou zásoby z domácí spíže

Pokud doma při návštěvě koupelny nebo toalety vidíte na zemi kmitající se malé potvůrky, zřejmě se u vás zabydlely rybenky. Poradíme vám, jak se nezvaných hostů zbavit – třeba pomocí brambor nebo vanilky.

Rybenky milují vlhko a stín, proto tento drobný hmyz nejčastěji objevíte v koupelně, ve spíži nebo ve sklepě. Pro člověka jsou neškodné, v domácnosti ale dokážou nadělat pořádnou paseku

Když se v bytě přemnoží, dokážou zničit staré fotky, knihy, tapety nebo koberce. Živí se totiž zbytky škrobů a sacharidů, ale pochutnají si i na kousku papíru. Spořádají také drobky ze země, zbytky odumřelé kůže, vlasů a nehtů.

Rybenky milují tmu – jakmile v místnosti rozsvítíte, tento drobný bezkřídlý hmyz se schová do tmavých koutů. • 

Jak se rybenek zbavit?

Jestli se vám doma rybenky usadily, nutně to neznamená, že jste zanedbali úklid. Jakmile je v místnosti vlhko a méně se větrá, rybenky si tam najdou cestu. Zbavíte se jich, když jejich potenciální skrýše udržíte v suchu:

  • předložky v koupelně a na toaletě pravidelně vytřepávejte a nechte vždy uschnout,
  • nezapomeňte v místnosti dostatečně větrat,
  • při úklidu vytírejte podlahu dosucha – nenechávejte vlhké ani rohy a spáry.

>> Všechny prostředky (nejen) na vytírání dosucha najdete na MALL.cz. <<

Rybenky se mohou schovávat i v knihovnách nebo pod nábytkem. • 

3 tipy, jak nastražit rybenkám past

Pokud se od vás stříbřité mršky nechtějí hnout, inspirujte se babskými radami a nachystejte jim pasti z domácích zásob. Co pomůže?

1. Vanilkové aroma

Zatímco lidem připomíná vůně vanilky vánoční svátky a přináší pohodu, rybenkám zrovna nevoní. Využijte toho a zbavte se jich pomocí vanilkových lusků – rozřízněte je, nakrájejte na kousky a rozložte do rohů místnosti. Za pár dní rybenky silné aroma vyžene.

NÁŠ TIP: Vanilkové náhražky (jako je vanilkový cukr) rybenkám nevadí – chce to opravdovou vanilku.

2. Brambory

Nastražte past z brambor – nastrouhejte je a večer rozložte na noviny do rohů místností, kde se rybenky schovávají. Bramborám neodolají a zahrabou se do nich. Ráno jednoduše vyhodíte nástrahu i s nezvanými hosty.

Chuti strouhaných brambor rybenky neodolají. • 

3. Snítky levandule

Podle některých pomáhá proti hmyzím příživníkům i voňavá levandule. Pořiďte si pár svazků nebo naplňte látkový pytlík sušenými levandulovými kvítky. Ty potom rozmístěte v koupelně a všude, kde vás rybenky trápí.

>> Zafungují i éterické oleje s vůní levandule. <<

Vytáhněte do boje s chemií

Když všechny přírodní vychytávky selžou, sáhněte po chemických prostředcích. Osvědčeným hubicím pomocníkem je například borax (tetraboritan sodný). Ten se běžně používá jako přípravek na hnojení rostlin a seženete ho v drogerii či zahradnických potřebách. Vyrobte z něj past:

  • smíchejte ho s moučkovým cukrem v poměru 1:1
  • a nastražte na místa, kudy se rybenky doma prohánějí.

Ale dejte pozor. Borax může u citlivějších jedinců způsobit zdravotní komplikace. Máte-li doma malé děti nebo domácí mazlíčky, raději boraxové nástrahy vynechejte a kupte speciální přípravky na hubení hmyzu. K dostání jsou různé druhy pastí, lepicích pásek i sprejů.

>> Kupte si přípravky proti lezoucímu hmyzu na MALL.cz. <<

Máte-li doma rybenek pořád dost a nic nefunguje, možná vám do bytu zatéká nebo vás trápí plíseň – ta totiž přitahuje rybenky jako magnet. Proto pro jistotu zavolejte instalatéra, aby zkontroloval odpad.

Jestliže selže pravidelný úklid i přírodní pasti a rybenek máte doma čím dál tím víc, pořiďte si chemické prostředky, které si s hmyzem poradí. • 

Prevencí proti rybenkám

Aby se k vám tyhle potvůrky už nikdy nevrátily, udržujte všechna choulostivá místa co možná nejsušší. Pomůže také, když budete:

  • důkladně čistit všechny kouty a spáry v koupelně,
  • vytírat místnosti dosucha,
  • proplachovat odpad horkou vodou
  • a na noc dávat zátky do umyvadla i vany, aby se k vám rybenky nedostaly.

Trápí vás doma rybenky? Napište nám do komentářů, jaké triky se vám osvědčily.