Vyžeňte moly z kuchyně pivem i citronovou kůrou | Blog Mall.cz

Zbavte se molů v kuchyni: pomůže pivo i citronová kůra

Pokud si doma děláte zásoby mouky, cukru nebo třeba ořechů, buďte obezřetní. O zásoby by vás mohli v mžiku připravit potravinoví moli, kteří mají v plných spižírnách pré. Zjistěte, jak se proti nim účinně ubráníte.

Pokud najednou zdobí vaše oblíbené sušenky malé dírky a ve spíži vám oříšky i zrníčka mouky proplétají tenké pavučinky, možná máte už pěkně dlouho nové spolubydlící. Moli dokážou být zpočátku nenápadní. Ani se ale nenadějete a můžete zlikvidovat obsah celé spižírny.

Pozor na sypké zásoby

Moli potravinoví se nejraději zabydlují v potravinách, které moc často neobměňujete. Zásoby mouky, cukru, strouhanky nebo kakaa jsou pro ně hotový ráj. Rizikové jsou proto především spíže a kuchyňské skříňky.

Co je sypké nebo sušené, to se jim líbí. Moly najdete v:

  • oříškách a mandlích,
  • koření a chilli,
  • sušených houbách,
  • luštěninách,
  • těstovinách,
  • instantních polévkách,
  • rýži,
  • ovesných vločkách a müsli.

Neodolají ani sušenkám nebo čokoládě. Dírky provrtávají dokonce i do bonbónů.

V domácnostech se nejčastěji objevují moli potravinoví a šatní. Rozeznáte je na první pohled: liší se velikostí i zbarvením křídel. • 

Co když jste moly objevili? Pomůžou babské rady

Jestli vyletí celé hejno molů, jakmile otevřete dvířka skříněk, na nic nečekejte a pusťte se do boje. Začněte pořádným úklidem:

  • Zkontrolujte obsah spíže a napadených potravin se zbavte. Vyhodit je do koše ale nestačí, raději hned vyneste odpadky pryč z bytu.
  • Skříňku vymyjte a vystříkejte speciálním postřikem.
  • Podívejte se po zakuklených housenkách, schovávají se většinou na tmavých místech. Když jejich úkryt najdete, zlikvidujte je – vyhoďte je do popelnice nebo vysajte vysavačem. V tom případě pak ale raději vyměňte sáček za nový a ten starý vyneste z bytu.

Aby se k vám moli už nevrátili, postupujte podle následujících rad:

1. Skladujte potraviny uzavřené

Pokud potraviny správně skladujete, moli se u vás neobjeví. Nikdy nenechávejte jídlo v otevřených baleních – moli se dostanou všude a bez problémů prohryžou i papírové pytlíky nebo balení instantních polévek.

Pořiďte si proto speciální uzavíratelné sáčky nebo nejlépe přesypte veškeré potraviny do dózy s pevným víčkem nebo sklenice s gumovým těsněním, do kterých se škůdci nedostanou. 

Pokud je zrovna doma nemáte a nenašli jste ani krabičku, utěsněte sáček alespoň sponkou nebo kolíčkem.

>> Dózy na potraviny najdete na MALL.CZ. <<

Pokud máte podezření na moly, zabruste nejprve do temných rohů u země nebo stropu, koutů skříní i kuchyňských linek. Všechny potraviny pak přesypte do praktických dóz s pevným uzávěrem. • 

Náš tip: Moli nemají rádi mráz, ani velké teplo. Pokud si chcete být jistí, že jste si s nákupem nepřinesli domů také nezvané hosty, nechte mouku přemrazit v mrazáku. Prevencí proti zabydlení škůdců je i pečení. Stačí dát potraviny do trouby na hodinu asi na 80 °C.

2. Vsaďte na sílu vůně

Jestli něco moli opravdu nesnáší, je to silné aroma. Do provoněné domácnosti si motýlci netroufnou:

  • Pověste do skříňky pytlíček levandule nebo směs citronové a pomerančové kůry.
  • Molům nevoní ani sušený pelyněk nebo hřebíček.
  • Odradíte je také lístky bobkového listu – vložte je přímo do mouky nebo strouhanky.
  • Na poličky ve spíži rozmístěte kuličky pepře.

Vedle osvědčené levandule nebo kůry z citrusů, je vyhlášenou zbraní proti molům také bobkový list. Položte lístky na poličky ve skříňce a škůdců se zbavíte. • 

3. Připijte si s nimi

Potravinoví moli mají mlsný jazýček. Když už se u vás v kuchyni objeví, nalákejte je na jablečný ocet, který jim chutná nejvíc. Nalijte ho do misek a ty rozmístěte jako past, ve které se mohou utopit. Zaměřte se hlavně na tmavé kouty, kde se moli nejčastěji zdržují.

Podobně si motýlci pochutnají také na víně nebo pivu. Postavte do spižírny plnou sklenici, hrdlo potáhněte obvazem a upevněte gumičkou. Motýlci se tak dostanou dovnitř, kde se utopí, ale ven už ne.

4. Lapte je

Kromě síly koření nebo alkoholických nápojů se zbavíte molů i pomocí speciálních odpuzovačů. Většinou se používají lapače, které pomocí feromonů lákají molí samečky, kteří se na lepkavou látku přilepí. Samičky samotné se množit nemohou, takže se motýlků zbavíte. Další variantou jsou nejrůznější tablety, gelové sáčky nebo spreje.

Nezapomínejte na prevenci

Ta totiž na moly platí ze všeho nejvíc. Pravidelně proto uklízejte a vždy vyhazujte prošlé potraviny.

Myslete ale na to, že moli se mohou objevit i v naprosto čisté a uklizené domácnosti. Většinou si je totiž domů přinesete už z obchodu, kde se skrývají v kupované strouhance i koření. V paneláku je pak šance, že k vám zavítali od sousedů. Mezi byty totiž rádi přelézají po trubkách, světlíkem nebo ventilací.

>> Čtěte také, jak se zbavíte rybenek v koupelně. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.