Pryč s ním! Zbavte se prachu v domácnosti v 7 krocích | Blog Mall.cz

Pryč s ním! Zbavte se prachu v domácnosti v 7 krocích

Na jaře si užíváme sluneční paprsky, které proudí do bytu. Má to však i jednu velkou nevýhodu – na každém rohu vidíte, jak moc máte doma prachu. Naučte se ho omezit, zvládnete to v 7 krocích.

Pyl, bakterie, plísně a roztoče, ale také šupinky lidské kůže, vlasy nebo zvířecí chlupy – to všechno obsahuje domácí prach. Nadobro se ho nikdy nezbavíte. Když ale budete dodržovat pár rad, můžete poletující částečky alespoň výrazně omezit. Jak na to?

1. Uklízejte namokro

Jestli si na utírání prachu berete jen suchou prachovku, docílíte pouze toho, že prach rozvíříte po místnosti a přesunete na jiné místo. Vezměte si na pomoc raději vodu a všechny police i skříňky důkladně otřete navlhčeným hadříkem nebo utěrkou.

To stejné platí i pro podlahy. Při vysávání prach začne poletovat vzduchem a za chvíli se znovu usadí. Vytřete zem raději namokro.

Pokud i přesto chcete jen vysávat, rozmyslete si alespoň pořadí úklidu – podle některých odborníků se vyplatí začít právě vysáváním a utírání prachu z nábytku nechat na později. Rozvířený prach z podlahy se totiž usazuje i na poličkách a skříňkách, odkud ho následně setřete vlhkým hadříkem. Kdybyste ale začali úklid odshora a prach stírali z nábytku ještě před vysáváním, vaše práce by nakonec přišla vniveč.

>> Pořiďte si robotický vysavač, který prach tolik nevíří. <<

Nadměrné množství prachu způsobuje i suchý vzduch – kromě uklízení mokrou cestou proto v bytě udržujte vlhkost vzduchu mezi 40 a 60 %. • 

2. Nezapomínejte na postel

Trávíte v ní spoustu času, takže se v peřinách usazují šupinky vaší kůže a množí roztoči. Věnujte proto posteli náležitou péči a alespoň jednou týdně peřiny důkladně protřepejte. Ale ne v bytě! Tam byste prach jen rozvířili. Jděte raději na balkón nebo vyklepejte peřiny z okna.

A to nejdůležitější – měňte často povlečení. Ideálně každý týden.

3. Omezte textilní doplňky

Závěsy, dekorační polštářky nebo dečky možná dělají útulnou domácnost, ale zároveň váš byt proměňují na zásobárnu prachu. Na textiliích se totiž prach usazuje nejvíce. Zaměřte se hlavně na:

  • Záclony a závěsy – máte-li doma hodně prachu, z bytu je dejte raději pryč. Nahraďte je třeba žaluziemi nebo roletami, které jednoduše opláchnete.
  • Koberce – pohlcují prach, který se do nich při každém kroku zadupává. Místo velkých koberců přes celou místnost zvolte alespoň menší kusové koberečky, které se dají vyprášit nebo vyprat.
  • Sedačku – jestliže ji zrovna vybíráte, sáhněte raději po kožené nebo koženkové verzi. Prach se na ní tak nedrží a případně se setře vlhkým hadříkem. 

Koberce jsou největším lapačem prachu v bytě. Pokud máte doma alergika, vyhněte se jim úplně. • 

4. Pryč s lapači prachu

V boji s neodbytným prachem vám pomůže také inventura v bytě – zbavte se věcí, které nepotřebujete a ničemu neslouží. Neznamená to však, že musíte žít v holobytě s čtyřmi prázdnými stěnami. Stačí jen omezit počet dekorací a nechat si pár výrazných kousků. Sošky na poličkách, vystavené suvenýry nebo plyšáky schovejte do krabice.

Zdravému prostředí nenahrávají ani otevřené skříně a police. Pokud můžete, vybavte si domácnost spíš uzavřenými skříňkami a vitrínami, kam se prach nedostane tak snadno.

5. Udělejte si pořádek v šatníku

I když věšíte oblečení na ramínka a skládáte do komínků do skříně, prach si k němu stejně cestu najde. Jednou za čas proto v šatníku udělejte pořádek:

  • Sezónní věci nebo oblečení, které často nenosíte, schovejte do krabic nebo vakuových pytlů, kam se prach nedostane.
  • Všechny poličky i dno skříně důkladně vytřete vlhkým hadrem.

Myslete i na to, abyste žádné oblečení nenechávali válet jen tak po bytě. Nasává pak prach ještě víc. • 

6. Odstraňte prach z rostlin

Chcete-li mít doma zdravé prostředí, vyplatí se pořídit květiny, které čistí vzduch (například potos, tchýnin jazyk nebo aloe vera). O rostliny se ale musíte důkladně postarat – když si jich nebudete všímat, stanou se i ony přenašečem prachu.

Čas od času jim proto dopřejte sprchu – klidně je dejte do vany a osprchujte, opláchněte pomocí rozprašovače nebo třeba setřete listy vlhkou houbičkou. Na závěr ještě květiny jemně osušte, jinak budou mokré listy přitahovat prach ještě víc. 

7. Větrejte, ale...

Aby se vám doma prach nehromadil, pravidelně větrejte – vyměníte vzduch v místnosti a zbavíte se zvířeného prachu. Myslete ale na to, že spolu s čerstvým vzduchem k vám zvenku mohou proudit i další prachové částice – okna proto otvírejte hlavně po dešti nebo když zrovna nefouká.

Vdechováním nesetřeného prachu si můžete zadělat na pořádné zdravotní problémy. • 

>> Zbavte se prachu doma pomocí čističky vzduchu. <<

Děláte všechna opatření, abyste se prachu v domácnosti zbavili? Napište nám do komentářů, jak s poletujícími částečkami bojujete.