Vejce nad zlato! 7 tipů, jak šikovně využít skořápky od vajec | Blog Mall.cz

Vejce nad zlato! 7 tipů, jak šikovně využít skořápky od vajec

Velikonoční pondělí je za vámi, ale po svátcích vám doma zbyla pořádná nálož vajec. Až si z nich uděláte vajíčkovou pomazánku, nevyhazujte ani skořápky. Čtěte, k čemu všemu jsou v domácnosti dobré.

Vaječné skořápky obsahují mnoho vápníku, ale i látky, jako je jód, železo, zinek, mangan nebo fosfor. Díky tomu jsou prospěšné pro vaše tělo i domácnost. S čím vám pomohou?

1. Vyčistí vázy i hrnky

Máte-li doma zašlé vázy nebo hrníčky zabarvené od čaje, využijte k jejich mytí období Velikonoc, kdy máte doma zásobu vajec. Skořápky totiž nádobí zbaví vodního kamene i dalších usazenin:

Hrnky budou jako nové – kyselá šťáva z citronu totiž slouží jako odmašťovač a ostré kousky skořápek zase oškrábou usazenou špínu.

2. Zbaví vás slimáků

Jestli vám úrodu každoročně ničí útok slizkých plazivých záškodníků, vyzbrojte se proti nim skořápkami – nasypte je na záhonky. Podle zahradníků slimáci přes ostré hrany neradi přelézají, takže se posypaným místům vyhnou a k rostlině se nedostanou. 

Až si z velikonoční vaječné nadílky uděláte omeletu nebo pomazánku, nevyhazujte ani skořápky – pomohou vám v domácnosti i na zahradě. • 

3. Vybělí prádlo

Skořápky mají takzvaný porézní povrch – díky tomu pohlcují špínu i skvrny z oblečení. Aby bylo vaše prádlo zářivě bílé, nadrťte hrst skořápek a dejte je do látkového pytlíku. Klidně k nim přidejte i pár plátků citronu.

Pytlík pak vhoďte do bubnu pračky a nechte prát spolu s oblečením. Jakmile horká voda uvolní špínu, skořápky ji absorbují do sebe a prádlo zůstane bílé.

4. Zajistí skvělou úrodu

Jsou totiž přirozeným zdrojem vápníku, který rostliny potřebují. Použijte proto nadrcené skořápky jako přírodní hnojivo – přidejte je do hlíny na zahradě nebo klidně v květináčích u pokojových rostlin. Promíchejte se zeminou a nechte půdu vyživovat.

Přírodní hnojivo ocení rajčata, papriky nebo brambory, ale klidně i pokojové rostliny. • 

Skořápky od vajec vám poslouží i na jaře, když budete v domácích podmínkách předpěstovávat sazeničky – využijte je jako malé květináčky a ty pak celé zasaďte do truhlíků. Přečtěte si u nás na blogu, jak na to.

5. Pomohou při bodnutí hmyzem

Na jaře a v létě mají komáři pré. Připravte si ze skořápek do zásoby lék, který vám uleví od svědění po hmyzím štípnutí:

  • Skořápky nadrťte a dejte do uzavíratelné sklenice,
  • zalijte jablečným octem
  • a nechte pár dní odležet.

Uhličitan vápenatý, který skořápky obsahují, začne reagovat s octem, skořápky se rozpadnou a vznikne octan vápenatý – léčivá látka, která se přidává i do krémů na snížení otoků.

Pokud se chystáte v létě pod stan, připravte si skořápkový roztok na cestu – v lednici vydrží třeba celý měsíc. A v případě potřeby poslouží jako první pomoc na bodnutí i vyrážku. • 

6. Dodají vám vápník

Vápník obsažený ve skořápkách neprospěje jen vaší zahradě, ale také vašemu tělu – podle některých odborníků jsou proto skořápky i skvělým doplňkem stravy. Ale pozor, věnujte péči správné přípravě. Kdybyste snědli skořápky jen tak, mohli byste si zadělat na pořádné problémy.

Nejprve si z nich připravte jemný skořápkový prášek. Jak na to:

  1. Zkontrolujte, že jsou vajíčka pořádně čistá – properte skořápky pod tekoucí vodou, odstraňte razítka a všechny nečistoty. Pokud můžete, používejte vajíčka z domácího chovu nebo biochovu.
  2. Jakmile jsou skořápky čisté, dejte je na plech a pečte zhruba na 180 °C asi 10–15 minut. Zbaví se tím bakterií a zároveň budou křehké.
  3. Až máte upraženo, nechte skořápky vychladnout a pak je nadrťte na prášek – klidně je dejte do mixéru nebo použijte hmoždíř.
  4. Aby byl prášek opravdu jemný, ještě ho přesejte přes sítko a skladujte v uzavřené nádobě.

A jak ho jíst? Přidejte lžičku prášku třeba do jogurtu, smoothie nebo polévky. Odborníci radí jíst ho spolu s potravinami, které neobsahují tuk (jako med nebo chléb). Jen tak bude dobře stravitelný.

Zázračný skořápkový prášek potom:

  • chrání vaše kosti,
  • předchází bolesti kloubů,
  • zastavuje úbytek kostní hmoty a je prevencí proti řídnutí kostí.

Prášek z vaječných skořápek můžete mít doma připravený do zásoby – v uzavřené lahvičce vám vydrží dlouho. • 

7. Vyčistí pleť

Pokud vám zbyl skořápkový prášek, využijte ho i pro domácí zkrášlování a vytvořte z něj pleťovou masku:

  • Smíchejte prášek s rozšlehanými bílky a vypracujte v jemný krém.
  • Ten potom naneste na pleť.
  • Nechte 15 minut působit a pak smyjte. 

Minerály, které skořápky obsahují, totiž pleť vyživují, zpomalí tvorbu vrásek a pokožku zvláční.

Vyhazujete skořápky od vajec, nebo je v domácnosti vždycky využijete? Napište nám do komentářů, jak nakládáte s velikonoční „úrodou”.