Vaječné skořápky obsahují mnoho vápníku, ale i látky, jako je jód, železo, zinek, mangan nebo fosfor. Díky tomu jsou prospěšné pro vaše tělo i domácnost. S čím vám pomohou?
1. Vyčistí vázy i hrnky
Máte-li doma zašlé vázy nebo hrníčky zabarvené od čaje, využijte k jejich mytí období Velikonoc, kdy máte doma zásobu vajec. Skořápky totiž nádobí zbaví vodního kamene i dalších usazenin:
- Nadrcené skořápky nasypte do nádoby,
- zalijte je citronovou šťávou
- a nechte několik dní působit.
Hrnky budou jako nové – kyselá šťáva z citronu totiž slouží jako odmašťovač a ostré kousky skořápek zase oškrábou usazenou špínu.
2. Zbaví vás slimáků
Jestli vám úrodu každoročně ničí útok slizkých plazivých záškodníků, vyzbrojte se proti nim skořápkami – nasypte je na záhonky. Podle zahradníků slimáci přes ostré hrany neradi přelézají, takže se posypaným místům vyhnou a k rostlině se nedostanou.
3. Vybělí prádlo
Skořápky mají takzvaný porézní povrch – díky tomu pohlcují špínu i skvrny z oblečení. Aby bylo vaše prádlo zářivě bílé, nadrťte hrst skořápek a dejte je do látkového pytlíku. Klidně k nim přidejte i pár plátků citronu.
Pytlík pak vhoďte do bubnu pračky a nechte prát spolu s oblečením. Jakmile horká voda uvolní špínu, skořápky ji absorbují do sebe a prádlo zůstane bílé.
4. Zajistí skvělou úrodu
Jsou totiž přirozeným zdrojem vápníku, který rostliny potřebují. Použijte proto nadrcené skořápky jako přírodní hnojivo – přidejte je do hlíny na zahradě nebo klidně v květináčích u pokojových rostlin. Promíchejte se zeminou a nechte půdu vyživovat.
Skořápky od vajec vám poslouží i na jaře, když budete v domácích podmínkách předpěstovávat sazeničky – využijte je jako malé květináčky a ty pak celé zasaďte do truhlíků. Přečtěte si u nás na blogu, jak na to.
5. Pomohou při bodnutí hmyzem
Na jaře a v létě mají komáři pré. Připravte si ze skořápek do zásoby lék, který vám uleví od svědění po hmyzím štípnutí:
- Skořápky nadrťte a dejte do uzavíratelné sklenice,
- zalijte jablečným octem
- a nechte pár dní odležet.
Uhličitan vápenatý, který skořápky obsahují, začne reagovat s octem, skořápky se rozpadnou a vznikne octan vápenatý – léčivá látka, která se přidává i do krémů na snížení otoků.
6. Dodají vám vápník
Vápník obsažený ve skořápkách neprospěje jen vaší zahradě, ale také vašemu tělu – podle některých odborníků jsou proto skořápky i skvělým doplňkem stravy. Ale pozor, věnujte péči správné přípravě. Kdybyste snědli skořápky jen tak, mohli byste si zadělat na pořádné problémy.
Nejprve si z nich připravte jemný skořápkový prášek. Jak na to:
- Zkontrolujte, že jsou vajíčka pořádně čistá – properte skořápky pod tekoucí vodou, odstraňte razítka a všechny nečistoty. Pokud můžete, používejte vajíčka z domácího chovu nebo biochovu.
- Jakmile jsou skořápky čisté, dejte je na plech a pečte zhruba na 180 °C asi 10–15 minut. Zbaví se tím bakterií a zároveň budou křehké.
- Až máte upraženo, nechte skořápky vychladnout a pak je nadrťte na prášek – klidně je dejte do mixéru nebo použijte hmoždíř.
- Aby byl prášek opravdu jemný, ještě ho přesejte přes sítko a skladujte v uzavřené nádobě.
A jak ho jíst? Přidejte lžičku prášku třeba do jogurtu, smoothie nebo polévky. Odborníci radí jíst ho spolu s potravinami, které neobsahují tuk (jako med nebo chléb). Jen tak bude dobře stravitelný.
Zázračný skořápkový prášek potom:
- chrání vaše kosti,
- předchází bolesti kloubů,
- zastavuje úbytek kostní hmoty a je prevencí proti řídnutí kostí.
7. Vyčistí pleť
Pokud vám zbyl skořápkový prášek, využijte ho i pro domácí zkrášlování a vytvořte z něj pleťovou masku:
- Smíchejte prášek s rozšlehanými bílky a vypracujte v jemný krém.
- Ten potom naneste na pleť.
- Nechte 15 minut působit a pak smyjte.
Minerály, které skořápky obsahují, totiž pleť vyživují, zpomalí tvorbu vrásek a pokožku zvláční.
Vyhazujete skořápky od vajec, nebo je v domácnosti vždycky využijete? Napište nám do komentářů, jak nakládáte s velikonoční „úrodou”.