Nablýskaná okna: 6 rad od profíků, jak vyzrát na mytí oken | Blog Mall.cz

Nablýskaná okna: 6 rad od profíků, jak vyzrát na mytí oken

Lézt po štaflích a leštit okna nebaví snad žádnou hospodyňku. Přečtěte si super vychytávky, se kterými u vás doma umyjete všechna okna jedna dvě.

Ještě než se vrhnete do samotného mytí:

  • odkliďte nejdřív květináče a dekorace z parapetu, ať vám při úklidu nepřekáží,
  • vymeťte prach a pavučiny z rohů u oken
  • a nezapomeňte očistit žaluzie a garnýže – když to necháte až na závěr, zbytečně si zaprášíte už vyleštěná okna.

A na mytí skel pak jděte hezky krok za krokem.

1. Umývejte podle počasí

V případě vánočního úklidu doporučujeme sledovat počasí. Pokud už teplota klesla pod bod mrazu, na velký úklid raději zapomeňte. Přípravky na mytí oken v takové zimě ztrácí svoji účinnost. Ideální není ani slunečné počasí – díky paprskům totiž přípravky i voda na okně rychle schnou a vytváří šmouhy.

Sledujte proto pečlivě předpověď počasí a na okna se vrhněte, až když bude venku víc než 5 °C a zataženo.

U jarního úklidu (případně dalšího mytí oken v průběhu roku) už to naštěstí tolik řešit nemusíte.

Nejlepší doba na mytí oken je jaro a podzim, kdy se teploty drží nad bodem mrazu a zároveň bývá často oblačno. • 

2. Začněte rámy

I když vám jde hlavně o zářivá skla, přes která uvidíte do okolí, nezapomínejte ani na rámy kolem oken. Právě na nich se totiž drží největší špína, která by vám pak stékala na umytá okna. Ze všeho nejdřív proto vydrhněte rámy:

  • nastříkejte čisticí přípravek na okna na vlhký hadřík,
  • rámy jím pořádně setřete
  • a nakonec opláchněte čistou vodou.

3. Studená nebo horká voda? Zkrátka tak akorát

Se studenou vodou byste toho moc nezmohli – na mytí si natočte do kbelíku pěkně teplou vodu. Ale pozor! Bohatě stačí, když bude mít kolem 30 °C. Příliš horká voda totiž snižuje účinnost saponátu.

Vodu na mytí oken natočte tak akorát teplou – saponát pak bude účinný a vy si aspoň neopaříte ruce. A pomáhat vám klidně mohou i děti. • 

4. Není prostředek jako prostředek

Jestli jsou okna špinavá jen trošku, vystačíte si s čistou vlažnou vodou. Pokud jsou ale na nich nánosy špíny za celý rok, použijte raději čisticí prostředek. Každému přitom vyhovuje něco jiného. Na výběr máte:

  • obyčejný saponát na mytí nádobí – spousta hospodyněk na něj nedá dopustit. Odmašťuje a uvolňuje nečistoty, takže okno zbaví i větší vrstvy špíny. Sklo navíc krásně vyleští. Na rozdíl od prostředků na bázi alkoholu ale z okenní plochy nevyprchá a vytvoří na ní neviditelnou vrstvu, která na sebe pak může vázat další nečistoty,
  • speciální přípravky na mytí oken – rychleji schnou a navíc na skle vytváří takové podmínky, které odpuzují nečistoty a pomáhají třeba dešťové vodě rychleji stékat.

>> Pořiďte si speciální čističe oken na MALL.cz <<

Pokud nevíte, co použít, vyzkoušejte obojí – třeba na každém okně něco jiného. Rozhodněte se podle toho, jak se vám bude s přípravky pracovat a okna vyčistí. A nebo se inspirujte triky našich babiček.

Nechcete-li kupovat speciální přípravky na mytí oken, bohatě si vystačíte s tím, co máte doma ve spíži. Na ocet nebo puding nedaly naše babičky dopustit. • 

5. Síla 3

Profesionální uklízečky se při mytí oken neobejdou bez tzv. rozmýváku (tedy houby nebo chlupatého návleku na stěrku), praktické stěrky a mikrovláknové utěrky. Máte-li je nachystané, pusťte se do úklidu:

  1. Do kbelíku s vodou a čističem namočte rozmývák a pořádně jím potřete celou plochu okna. S houbou pracujte krouživými pohyby, jen tak vznikne na skle pořádná pěna.
  2. Pak si vezměte stěrku a mycí přípravek ze skla postupně stáhněte. Začnete odshora, aby špinavá voda nestékala přes umytou část.
  3. Jestli na okenní tabuli nějaké šmouhy přeci jen zůstaly, vyleštěte je hadříkem z mikrovlákna, novinami nebo starými silonkami. Profíci někdy používají i kávový filtr, který je jemný a sklo vyleští.

>> NÁŠ TIP: Leifheit vysavač na okna Window Cleaner <<

Jednotlivé tahy stěrkou vždycky překrývejte – vyhnete se tak mokrým šmouhám mezi jednotlivými tahy. • 

6. Na směru záleží

Zatímco třeba u mytí nádobí nezáleží na směru, kterým špinavý hrnec myjete, u oken to neplatí. Každá fáze mytí oken má totiž svá pravidla:

  • mycí prostředek na plochu skla nanášejte vždy krouživými pohyby, ať vznikne pěna,
  • stěrkou přejíždějte po okně shora dolů nebo zleva doprava – záleží, který způsob vám víc vyhovuje,
  • okenní tabuli leštěte buď krouživými pohyby nebo vodorovnými tahy směrem dolů.

A když se vám nebude chtít mýt okna ručně, pořiďte si domů praktické pomocníky, kteří vám s tím pomůžou.

>> Vyberte si ty nejlepší čističe oken do 2 tisíc korun na MALL.cz <<

S mytím oken vám pomůže nejen klasická stěrka, ale třeba i speciální elektrický vysavač na okna nebo robotický čistič. • 

Přečtěte si i další uklízecí triky od profíků nebo zjistěte, jak si doma poradit s každým povrchem.

Máte vlastní triky, jak jednoduše umýt špinavá okna? Napište nám je do komentářů.