8 chyb, které možná děláte při vysávání i vy | Blog Mall.cz

8 chyb při vysávání: jak jim předejdete a s čím pomůže robot

Aby bylo vysávání k něčemu, dodržujte základní pravidla. Nejdřív setřete prach, pak se pusťte do vysávání. A nejlépe od nejčistší místnosti po vchodové dveře. Nebo zapojte robotický vysavač. Zjistěte, zda se chyb při luxování dopouštíte i vy a v čem vám pomůže robotický společník.

1. Čekáte, až se špína ukáže

Že na koberci nevidíte drobky a chuchvalce prachu, neznamená, že si můžete dát od vysávání „voraz“. Myslete na to, že vysávat byste měli pravidelně. Menší vrstvu prachu odstraníte snadněji než měsíční nános.

Luxujte preventivně – zbavíte se i bakterií, které nejsou okem viditelné a menší vrstva prachu se vám bude uklízet líp.

Právě s pravidelností vám u vysávání pomůže robotický vysavač. Jednou na ovladači nebo v mobilní apce nastavíte, jak často má automatický pracant uklízet, a máte vystaráno.

>> Robotické vysavače ušetří čas i námahu. <<

Ať už odpočíváte nebo jste v práci, robotický vysavač pracuje za vás.

2. Nejdřív vysáváte, pak utíráte prach

Buďte efektivní a kompletní úklid domácnosti si naplánujte. Než sáhnete po vysavači, ujistěte se, že jste úklid vzali hezky odshora:

  • Nejprve otřete zaprášená světla a vrchní části nábytku.
  • Ze stolů a linky utřete drobky. Nejlepší bude, když také naskládáte nádobí do myčky.
  • Pak ukliďte nízké skříňky, poličky a pověstné lapače prachu, jako jsou dekorace nebo poháry ze školních závodů.
  • Na konec si nechte úklid podlahy.

Nikdy nezačínejte vysáváním. Předejdete tak situaci, kdy si dokonale čistý koberec nebo podlahu znečistíte zapomenutým nepořádkem.

Náš tip: Při vysávání postupujte od nejméně zaprášených a nejčistších místností směrem ke vchodu, kde bývá smetí nejvíce.

>> Přečtěte si i další uklízecí tipy od profesionálních pokojských. <<

3. Neměníte sáčky

Pokud po každém úklidu vysavač odložíte zpátky do komory a neřešíte jeho údržbu ani výměnu sáčků, dokonale vyluxováno nebudete mít nikdy. Plné sáčky totiž zabraňují volnému proudění vzduchu ve vysavači a snižují sací výkon.

Měňte proto sáčky už ve chvíli, kdy jsou naplněné asi do poloviny. Luxování pak bude účinnější a vy se při něm tolik nenadřete. Bezsáčkové vysavače vyprazdňujte po každém použití.

Náš tip: Chcete-li poznat správnou chvíli, kdy sáček vyměnit, zapojte všechny smysly – když při vysávání uslyšíte, že se motor vysavače neúměrně namáhá a hlučí a navíc ucítíte nepříjemný prachový zápach, sáček vyhoďte a použijte nový.

Asi si dokážete představit i příjemnější činnosti než vysávání. I tak mu ale věnujte dostatek pozornosti a dejte mu čas, který si očista vašeho domova od prachu zaslouží.

4. Luxujete příliš rychle

Víme, že vysávání nepatří k nejoblíbenějším činnostem. Ale i luxování potřebuje svůj čas. Čím rychleji koberec přejíždíte, tím méně nečistot vysavač zachytí. A tím dříve budete muset koberec luxovat znovu.

Náš tip: Dobrým pomocníkem proti příliš rychlému vysávání jsou parní vysavače, které vám v příliš zbrklém přejíždění koberce pocitově zabrání.

U robotického vysavače můžete být v klidu. Svůj rajón obstará právě takovou rychlostí, která z koberce i podlahy odstraní smetí nejdokonaleji.

Pokud se pustíte do úklidu s klasickým vysavačem, nepospíchejte. Jen opravdu pomalý pohyb umožní kartáčku na hubici dostat z vláken koberce i skryté částečky prachu a bakterie. Když do vysavače přidáte i svou oblíbenou vůni, získáte po úklidu i příjemný pocit z provoněného prostoru.

Náš tip: Nastavte si robotický vysavač, aby se pustil do práce, když jste mimo domov. Vrátíte se do čistého a navíc voňavého domova.

5. Vysáváte jedním směrem

Pokud jste někdy viděli robotický vysavač v akci, víte, že bytem projíždí různými směry. Má k tomu dobrý důvod – dostane se pod všechna vlákna a špínu vysaje. Některá smítka se totiž mohou schovat hluboko ve vláknech koberce.

Totéž snadno zvládnete i s klasickým luxem. Všechny nečistoty a prach z koberce dostanete, když s ním budete vysávat v kolmých pohybech. Nejdříve projděte koberec jedním směrem a pohybujte hubicí dopředu a dozadu, jak jste zvyklí. Pak na koberec nastupte v kolmém směru. Fajnšmekři volí navíc i luxování po úhlopříčkách.

>> 5 vychytaných dovedností, které dnes umí vysavače. <<

Vysávejte vždy všemi směry, jen tak se dostanete do hloubky struktury koberce a vyluxujete i schovanou špínu.

6. Používáte jen jeden nástavec

Pokud jste ještě neměnili nástavec na svém vysavači a luxujete pořád jen širokým nástavcem, zbystřete. Na běžné luxování koberců široký nástavec stačí, do rohů a spár se ale nedostane.

Alespoň 2× do měsíce ho proto vyměňte na úzký štěrbinový nástavec a vysajte jím všechny rohy a podlahové lišty. Jen tak se v nich nebudou hromadit nečistoty, které byste za pár měsíců těžko dostávali pryč. Existují i speciální hubice, které umějí vysávat za roh nebo mají zabudovaný lepší kartáč s motorovým pohonem.

>> Udělejte si test: co o vás říká váš vysavač? <<

V běžné domácnosti stačí vysávat 1× týdně. Pokud máte psy nebo kočky, vrhněte se na úklid častěji.

7. Namáháte se více, než je nutné

Od zbytečné námahy vám pomůže robotický vysavač. Na rozdíl od klasických vysavačů ty robotické nemusíte ručně ovládat – všechnu práci obstarají samy. Jakmile chcete uklidit, stačí robota zapnout a o víc se nestaráte. Některé poslouží zároveň jako mop.

Ty nejchytřejší modely mají navíc speciální optické snímače prachu, díky kterým rozpoznají znečištěná místa – pokud se někde nachází více prachu nebo zvířecích chlupů, robot se přepne do režimu s vyšším výkonem a dané místo vysává, dokud není úplně čisté.

Jakmile je hotovo, vrátí se vysavač do své dobíjecí stanice. A kdyby se náhodou během úklidu vybil, nemusíte se bát, že úklid nedokončí – automaticky se dojede dobít a pak opět pokračuje v úklidu.

Nehrozí ani, že by váš robotický pomocník vyjel na otevřenou terasu nebo spadl ze schodů. Stačí na vhodná místa postavit takzvané vymezovače prostoru. Robot se od nich odrazí jako od virtuálního zátarasu a bude pokračovat se své práci.

>> Inspirujte se, jak správně vybrat robotický vysavač právě pro vás na MALL.CZ. <<

Nejen robotické vysavače zvládají mokrý proces. Také klasické vysavače zvládají suché i mokré sání.

8. Zapomínáte na filtr

Sáčky, hubice, nástavce… a co dál? Většina lidí zapomíná při luxování na filtr. Chcete-li mít čistý a zdravý domov, pečujte o svůj vysavač a pravidelně filtr kontrolujte – v robotickém i klasickém vysavači.

Když bude zanesený špínou, snižuje výkonnost vysavače a navíc nedokáže zabránit návratu nečistot:

  • Před každým vysáváním zkontrolujte průchodnost filtru.
  • Čas od času ho vyčistěte.
  • Jednou za rok filtr vyměňte za nový.

>> Pořiďte si nový filtr do vysavače na MALL.CZ. <<

Zvlášť pokud máte doma malé děti, myslete na pravidelné čištění filtru. Zachytává totiž prach, který se jinak vrací zpátky do místnosti a může způsobit alergické reakce.

Základem luxovacího úspěchu je i správný výběr vysavače. Hledejte podle toho, kde budete nejčastěji vysávat. A dívejte se na:

  • typ vysavače,
  • velikost
  • i sací výkon.

>> Vyberte si ten pravý vysavač pro svou domácnost či kancelář na MALL.CZ. <<

Máte vlastní triky, jak vyzrát na vysávání? Napište nám je do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.