Jak aktovku zbavíte fleků a zápachu? | Blog Mall.cz

Škola volá: vyčistěte aktovku či batoh, aby byly zase jako nové

Na konci školního roku školáci s chutí odhodili aktovku do kouta. Teď je čas, abyste ji znovu oprášili. S těmito tipy vyčistíte aktovku i batoh od fleků i zápachu, takže budou v září jako nové.

Jestli jste už na konci školního roku aktovku vyklidili a všechno vybavení roztřídili, máte o starost méně. Pokud taška skončila jen tak v koutě a od vysvědčení si na ni nikdo nevzpomněl, začněte tím, že z ní vyndáte všechny zapomenuté věci. Teprve pak se pusťte do úklidu.

Aktovku vyčistěte nejprve nasucho, pak namokro

Děti nosí v tašce cvičební úbor i chleba se salámem, takže není divu, že aktovka většinou trochu zapáchá. Abyste se nelibé vůně zbavili, použijte jedlou sodu:

  1. Nasypte ji dovnitř aktovky na suchou látku,
  2. nechte působit několik hodin, ideálně do druhého dne,
  3. a nakonec ji z tašky důkladně vysypejte nebo vysajte vysavačem.

Pak přichází na řadu mokré čištění. Aktovku nikdy neházejte do pračky – má pevnou konstrukci, která by se v bubnu zničila. Navíc by nemusel vydržet ani potisk aktovky. Raději ji jen šetrně opláchněte a vždy si předem zkontrolujte návod k použití.

Jak na to:

  1. Nachystejte si kyblík s čistou vodou a pomocí hadříku nebo houbičky aktovku otřete. Na běžné skvrny by to mělo stačit.
  2. Jestli jsou na aktovce větší fleky, přidejte do vody čisticí prostředek. Klasický prací prášek ale nechává skvrny, proto použijte raději prací gel nebo gelovou tabletu, kterou rozpustíte v teplé vodě. Pomáhá také speciální odstraňovač skvrn určený na textil, který seženete v drogerii.
  3. Čištění si vždy nejprve vyzkoušejte na méně viditelném místě. Pokud materiálu neublíží, pokračujte v omývání. Nejprve se zaměřte na znečištěné části a pak aktovku otřete hadříkem celou. Díky tomu po uschnutí neuvidíte rozdíl mezi čištěnými a nečištěnými místy.
  4. Na závěr aktovku otřete hadříkem namočeným jen v čisté vodě, ať se zbavíte zbytků pěny z pracích prostředků, a dejte aktovku vyschnout. Nesušte ji na slunci ani v sušičce, pověste ji jen tak na věšák v koupelně.

Sušení možná zabere několik dní, ale nesnažte se ho urychlit. Do skříně uložte aktovku až ve chvíli, kdy je úplně suchá, jinak by zplesnivěla.

>> Buďte připravení na školu a zjistěte, jak vyzrát na těžkou aktovku. <<

Při mytí aktovky myslete také na přezky, spony a zipy – opatrně je vydrhněte kartáčkem namočeným ve vodě s čisticím prostředkem. • 

>> Nové aktovky a batohy pro školáky seženete na MALL.CZ. <<

U batohů osahejte výztuž, některé klidně můžou do pračky

Jestli batoh zapáchá, použijte na začátku čištění stejný trik jako u aktovky – jedlá soda z něj zápach vytáhne. Na propocené popruhy zase pomůže voda s octem.

Na rozdíl od aktovek s pevnou konstrukcí jsou batohy většinou jen z látky a často je můžete hodit i do pračky. Podívejte se na cedulku od výrobce, zda praní doporučuje, a osahejte předem výstelku tašky. Pokud jsou dno a záda z tvrzeného kartonu, v pračce by se rozmočily. Jestli ale cítíte jen látku, bez obav batoh vyperte.

Jak na to:

  1. Než batoh hodíte do pračky, pozapínejte všechny kapsy a zipy.
  2. K praní použijte prací gel nebo tabletu, případně speciální prací prášek na sportovní oblečení a goretexové prádlo. Je šetrnější a lépe zachová membránu batohu.
  3. Teplotu nastavte na maximálně 30 °C a vyhněte se odstřeďování.
  4. Po vyprání bude batoh nasáklý vodou. Neždímejte ho a určitě ho nedávejte do sušičky, zničil by se. Nechte vodu odkapat, pověste ho na věšák nebo prádelní šňůru a počkejte, až vyschne.
  5. Pak batoh znovu naimpregnujte. Stačí k tomu obyčejná impregnace na boty.

Jestli výrobce praní v pračce nedoporučuje, umyjte ho jen ručně – opláchněte batoh vlažnou vodou s rozpuštěným pracím gelem.

Při praní batohu v pračce použijte šetrný prostředek určený na sportovní oblečení s impregnací. • 

>> Všechny školní potřeby pro školáky teď seženete na MALL.CZ v akci. <<

A nezapomeňte, že na MALL.CZ pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si přípravy do školy spolu užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.