Jak vybrat dětem batoh, který si zamilují | Blog Mall.cz

Vyberte dětem batoh, který si zamilují

Dávno jsou pryč doby, kdy byla aktovka s Krtečkem největším frajerstvím. Podívejte se, co dnes frčí u prvňáčků a bez čeho se na batohu neobejdou puberťáci. 

Batůžek pro předškoláka

I na cestu do školky pořiďte předškolákovi malý batůžek, do kterého si uloží oblíbenou hračku a lahev s pitím. Pečlivě zvažte, co do batohu uložíte. Celkem by totiž měl batoh i s obsahem vážit maximálně 10 % dětské váhy, což nejsou ani 2 kila. Dětská páteř se v předškolním věku rychle vyvíjí, proto vyberte batůžek s anatomickým tvarováním zad a nastavitelnou délkou ramenních popruhů.

Aby dítě chtělo dětský batoh nosit, vybírejte ho tak, aby se pro prcka stal hračkou. Díky tomu se naučí svůj batůžek hlídat a jen tak ho někde nezapomene. V předškolním věku také využijte každé příležitosti, jak dítko rozvíjet. V případě batohu to může být rozvoj jemné motoriky díky manipulaci se zipy, knoflíky nebo suchými zipy.

>> Pořiďte své ratolesti dětský batoh na MALL.cz. <<

I batůžek pro nejmenší by měl mít polstrovaná záda a ramenní popruhy. Nenechte děti nosit nic těžkého, ať jim nezkazíte záda. • 

Mezi malými dětmi jsou oblíbené batůžky v designu plyšových postaviček. Pokud však batoh vybíráte bez asistence dětí, zvolte raději kousek z omyvatelných materiálů. V případě plyšových batůžků se připravte na časté praní, neboť v plyši se drží prach.

Vyberte pro děti batůžek s jeho oblíbenou postavičkou. • 

Aby prvňák udělal s aktovkou dobrý první dojem

Na aktovku se některé děti těší víc než do samotné školy. Konečně budou mít svůj vlastní prostor na všechny pastelky, sešity a svačinu – a navíc se můžou s kamarády trumfovat, kdo má na aktovce hezčí obrázek. 

Na vás je rozhodnutí, zda pro prvňáka zvolit aktovku nebo batoh:

  • Aktovka má pevnou konstrukci a je přehlednější, takže se hodí i pro nepořádné školáky. 
  • Naopak batoh se lépe přizpůsobí a nebrání tak v pohybu.

Při výběru batohu pro prvňáčka nehleďte jen na vzhled, ale především na konstrukci. Dětská páteř se vyvíjí do 6 až 7 let, proto obzvlášť dbejte na to, aby měl batoh všechny zdravotní náležitosti.

Při výběru batohu pro děti dbejte na to, aby měl nejen všechny zdravotní, ale také bezpečnostní prvky – reflexní pásky, odrazky i LED svítící pásy. • 

Aby aktovka zbytečně nezatěžovala dětská záda, zaměřte se při nákupu na její váhu, která by neměla přesáhnout 1–1,5 kg. Celkově by školáci neměli na zádech nosit víc než 10–15 % své váhy, čemuž přizpůsobte i výběr dalšího školního vybavení.

Náš tip: Pořiďte prvňákovi celou výbavu v setu s oblíbeným motivem nebo v oblíbené barvě.

>> Prohlédněte si velký výběr aktovek na MALL.cz. <<

Mazák na 2. stupni ocení dostatek kapsiček

Přechod na 2. stupeň je jako jít do školy poprvé a to si žádá nový batoh. Nenechte se umluvit k nákupu moderní tašky přes rameno, ale trvejte na batohu s pevnými zády. Taška neúměrně přetěžuje jen jednu stranu těla, což vede ke skolióze zad. Pokud se ale školák bez tašky neobejde, ať ji nosí jen do kroužků. 

Pro starší děti už škola zdaleka není jen o učivu, ale také o přestávkových hrách. Proto vyberte batoh s dostatkem kapes, do kterých se vejdou všechny poklady. Na 2. stupni už si děti obvykle nepotrpí na pohádkové postavičky, proto je zaujme batoh v jejich oblíbené barvě, s veselým motivem nebo nestárnoucími hrdiny Star Wars, Hello Kitty nebo Paul Frank.

Školáci ocení originalitu a leckdy i motivy z nadčasových filmů a komiksů. • 

Středoškoláci ocení dostatek prostoru a osobitý design

S přechodem na střední školu se toho pro studenty hodně mění. Mají o dost více učiva a často také dojíždí nebo se stěhují na internát. Batoh musí být prostorný, aby se do něho vešly nejen učebnice, ale také svačina na celý den a třeba i sportovní oblečení.

Středoškolákům se líbí městské batohy v originálních designech, sportovní vaky nebo tašky přes rameno. Studentkám vymluvte každodenní nošení kabelky – zbytečně si namáhají krční páteř, která dostává zabrat už několikahodinovým sezením v lavici, a zadělávají si na migrény a bolesti hlavy.

>> Vyberte si městský batoh do 1 200 korun na MALL.cz. <<

Městský batoh zaujme především stylovým vzhledem a dostatkem prostoru na všechno, co může student během dne potřebovat. • 

Nechte studenta vybrat design, který nejlépe vystihuje jeho osobitý styl. Svoji roli při výběru také často hraje značka batohu, proto dětem doporučte třeba kultovní batohy Vans nebo DC.

Aby nový batoh dlouho vydržel

Když v neděli večer objevíte na dně školního batohu zbytek páteční svačiny, přijdou vhod zaručené tipy, jak batoh vyčistit.

  • Batoh osprchujte vlažnou vodou a vyčistěte ho jemným hadříkem a tekutým práškem na praní. Dobře opláchněte a nechte vyschnout.
  • Zápach po zkažené svačině, který přetrvává i po vyčištění ve sprše, odstraníte tak, že na místo nasypete jedlou sodu a necháte působit přes noc. Batoh vyklepejte a zbylou sodu vysajte.
  • Zpocené popruhy nejlépe vyčistíte vlažnou vodou s octem.

Aby batoh vydržel co nejdéle jako nový, neperte ho. Praní poničí speciální nátěry na látkách batohů a může poškodit zipy či reflexní plochy.

Jaké batohy se nejvíce líbí vašim dětem? Dejte nám vědět v komentářích.