Tahák: co pořídit dětem před začátkem školního roku? | Blog Mall.cz

Výbava pro prvňáčka

Sehnat sešity, ořezat tužky a naplnit kufřík do výtvarky. Vybavit ratolest na nový školní rok je náročnější než sbalit si na dovolenou. Připravili jsme pro vás tahák, pomocí kterého snadno zjistíte, co už doma máte a co svým ratolestem ještě potřebujete dokoupit.

Jaká je výbava do školy pro prvňáčka?

Začneme tím nejdůležitějším – aktovkou. Pokud nevybavujete prvňáčka, určitě už nějakou máte. Přechází-li vaše dítko na druhý stupeň základní školy, pořiďte mu místo aktovky školní batoh.

>> Přečtěte si, jak úspěšně vyčistit aktovku. <<

Aktovky a batohy pro školáky musí splňovat několik důležitých parametrů. Pohlídejte si, aby:

  • taška měla dostatek místa – včetně kapes na drobnosti,
  • šla dobře zavřít,
  • nevážila víc než 1,2 kg,
  • byla výrazná nebo s reflexními prvky, aby ji řidiči viděli,
  • měla nastavitelné popruhy, aby vašemu prckovi skvěle padla,
  • neměla ostré hrany a rohy,
  • měla pevná záda s výztuhou, aby vašemu dítku nezničila páteř,
  • měla poutko, za které si ho školák zavěsí na lavici,
  • se potisk vašemu dítku líbil.

>> Pořiďte školní aktovky a batohy na MALL.CZ. <<

Kapes není na školní brašně nikdy dost. Díky nim mají děti důležité věci vždy po ruce.

>> Čtěte, jak zvládnout první školní den bez nervů. <<

Čím naplnit penál?

V žádné aktovce nesmí chybět penál nebo pouzdro. Jaký je mezi nimi rozdíl? Penál je vhodný spíše pro menší školáky a má v sobě gumová poutka, za která si děti připevní všechny psací potřeby. Pouzdro je pro větší školáky a psací potřeby v něm leží volně.

Nezbytné psací potřeby jsou:

Dětem pořiďte ideálně ergonomické psací pero, které podporuje přirozené držení ruky. Podaří se vám díky němu předcházet problému, že by ratolesti uchopovaly psací potřeby špatně.

Plnící pera už se dnes na většině škol nevyžadují, proto vašim dětem postačí propisky. Menším školákům, kteří se teprve učí psát, ale pero raději pořiďte.

Do výtvarky v plné polní

Aby dítko nemuselo míchat špinavé potřeby do výtvarky s knížkami a sešity, pořiďte mu speciální kufřík do výtvarné výchovy. Výbava kufříku se liší podle požadavků jednotlivých škol, ale jsou potřeby, které přijdou vhod vždy:

  • Vodové barvy, temperové barvy avoskovky. Během roku je děti budou na svých uměleckých výtvorech střídat. U temper je lepší koupit větší sadu.
  • Kulaté a ploché štětce. Kupte větší balení různých velikostí, aby mohlo dítko pracovat se všemi a posilovat svoji zručnost a kreativitu.
  • Kelímek na vodu. Vyberte plastový nebo kovový, který se při pádu nerozbije. Rozhodně nepoužívejte hrníčky, ze kterých se běžně pije, ať si je děti nespletou.
  • Igelitový ubrus na lavici a zástěru – aby dítko zabarvilo pouze výkres, nikoli sebe a své okolí.
  • Hadřík na otírání štětců. Není nutné ho kupovat, postačí kousek starého nepotřebného trička.
  • Měkké a tvrdé papíry A4 a A3 i barevné papíry. Někde děti dostávají papíry od školy, někde dá paní učitelka vědět, jaké bude potřeba koupit. Papíry ale vždy najdou využití, tak je klidně kupte dopředu.

>> Pomůcky do výtvarky najdete na MALL.CZ. <<

V čem bude dělat kotrmelce?

Na výtvarku už jste školáka vybavili, takže přišla řada na tělocvik. Zde je nejdůležitější položkou obuv. Vyberte cvičky nebo tenisky s bílou podrážkou, které neudělají šmouhy v tělocvičně. Platí, že cvičky jsou vhodné spíše pro děti na prvním stupni a tenisky pro žáky starší.

Výbavu na cvičení doplňte ještě tepláky, mikinou, obyčejným tričkem a šortkami. Nezapomeňte pořídit pytlík nebo látkovou tašku, ve které si bude dítko tělocvik nosit.

Pokud budou mít děti tělocvik na hřišti, budou stačit boty, ve kterých běžně běhají po venku.

Co ještě zbývá do výbavy pro prvňáčky?

Nezapomeňte svým dětem pořídit přezůvky, jinak je nemilosrdný dozor na chodbách nepustí do třídy. V žádné aktovce by také neměla chybět krabička na svačinu a láhev na vodu.

S obaly na sešity a učebnice se dopředu netrapte, protože rozměry se děti nejčastěji dozví až po zahájení školního roku. Pokud ale koupíte pár A4 a A5 obalů předem, děti je určitě využijí.

>> Jak pořídit televizi do dětského pokoje a nevychovat malého závisláka. <<

A posledním důležitým bodem nákupního seznamu pro prvňáčky do školy je ručník. Aby se vaše dítko nebálo, že ho v řadě ostatních ručníků nepozná, můžete mu na něj vyšít jmenovku.

>> Všechny školní potřeby najdete na MALL.CZ. <<

Vytiskněte si náš checklist a škrtejte si na něm, co už máte pro děti koupené.

>> Jak mají děti trávit čas na sítích? Radí dětská psycholožka <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.