7 triků, jak vyzrát na těžkou aktovku | Blog Mall.cz

7 triků, jak vyzrát na těžkou aktovku

Mamí, ještě nezapomeň na učebnici matiky! A taky svačinu a bačkory! Školní aktovky malých školáků váží někdy skoro jako samotné dítě. Jak to udělat, aby se děti denně nemusely dřít s několikakilovou zátěží?

Cesta do školy je občas pro malé caparty totéž jako pro dospělé hodina v posilovně. Už v první třídě totiž běžně nosí na zádech až 6 kilo učebnic a pomůcek.

Přitom by správně plná aktovka neměla vážit víc než 10–15 % hmotnosti dítěte. Například dvacetikilové dítko by tak mělo naplnit batoh jen tak, aby vážil 2 až 3 kila. To ale mnohdy nejde – bez všech učebnic a dalších pomůcek se totiž ve škole neobejde.

Myslete na hmotnost školní tašky už při výběru. Samotný prázdný batoh správně neváží víc než 1 200 gramů. Platí přitom pravidlo – čím lehčí, tím lepší.

>> Pořiďte dětem kvalitní aktovky do 1 200 gramů. <<

Nejen učebnice a sešity, ale i samotná aktovka něco váží – zkontrolujte si její hmotnost už při nákupu a vybírejte jen takové brašny, které mají do 1 200 gramů. • 

Odlehčete aktovce i školákům

Když necháte děti, aby se tahaly s přetíženým batohem, hrozí jim pak skolióza a další problémy spojené se zády. Jak se tedy přetěžování aktovky vyhnout?

1. Vybírejte lehké vybavení

Třípatrový penál a tvrdé desky na sešity nejsou vždycky to nejlepší. Chcete-li dítku ulehčit, vyměňte těžké pomůcky za lehčí. Stejně dobře mu poslouží i jednopatrový penál, plastové desky a složky, které jsou lehké a nezatíží mu záda.

>> Vyberte školákům praktické školní potřeby. <<

2. Nenoste do školy zbytečnosti

Plyšový medvídek, tablet ani kopací míč do školy nepatří. Zbytečně zabírají místo v batohu a ničí školákům záda. Malí nezbedníci se je přesto sem tam pokusí do školy propašovat. Vysvětlete jim, že hračky se do školy nenosí a čas od času zkontrolujte, že je v aktovce opravdu jen učení. Potěšíte tím paní učitelku i dětské zdraví.

Vysvětlete dětem, že hračky do školy nepatří. • 

3. Sirup do lahve

Tahají se vaše děti už z domu s plnou lahví pití? Je to zbytečné – nalijte jim doma do flašky jen na dně sirupu nebo vložte do láhve plátek citrónu a mátu. Vodu si mohou natočit až ve škole.

4. Rozložte váhu

Učebnice do zadní kapsy, pouzdro do boční a svačina zas na druhou stranu. Dbejte také na správné umístění věcí v aktovce a rozložení váhy – to má totiž vliv na zdraví dětí i na to, jak se aktovka zdá těžká.

Používejte všechny kapsy, aby se váha rovnoměrně rozmístila a šetřila záda. Naučte děti dávat nejtěžší věci jako učebnice a desky co nejblíže zádům.

Jen základní potřeby a aktovka váží dohromady víc než 4 kila. • 

5. Nechávejte ve škole, co jde

Nejlepší je nechávat všechny knížky ve škole a na doma koupit vaší ratolesti druhou sadu. To je ale poměrně drahé. Pokud se vám do nákupu druhého vybavení nechce, postačí, když bude dítko ve škole alespoň nechávat učebnice, které zrovna nepotřebuje nebo z nich nemá domácí úkoly.

6. Přezůvky do ruky

Plný batoh váží dost sám o sobě. Nevěšte na něj žádné další pomůckypytlík s přezůvkami, tělocvik nebo výtvarný kufřík dejte dětem raději do ruky. Je to lepší než zbytečně namáhat dětská bedra.

7. Pomozte dětem s aktovkou

Sami jste rádi, když vám někdo pomůže s těžkou nákupní taškou. Ulevte stejně tak svým dětem – stačí je jednou týdně do školy hodit autem. Třeba v den, kdy mají nejvíc hodin a nejtěžší aktovku..

A pokud máte čas, klidně je doprovoďte pěšky a tašku vezměte sami do rukou. Pro vás je přece jen lehčí než pro malé školáky.

>> Pořiďte kvalitní batohy a aktovky do 3 tisíc korun. <<

Pokud můžete, pomozte dětem, ať se nemusí s batohem tahat samy. • 

Zapomeňte na tašky na kolečkách – ani tažení batohu za sebou není ideální. Malý školák pak nemá správnou rotaci těla a zatěžuje záda jednostranně. Když navíc čas od času kolečkovou tašku oblékne, záda si ničí dvojnásob.

Máte vlastní tipy, jak vyzrát na těžkou aktovku? Napište nám své rady to do komentářů.