Těchto 9 chyb děláme při mytí auta nejčastěji | Blog Mall.cz

Těchto 9 chyb děláme při mytí auta nejčastěji

Nejen nářadí a zahrada potřebuje po zimě vaši péči. Věnujte se na jaře i autu a dejte ho pořádně do pucu. Za drhnutí mokrou houbou a mytí na sluníčku vám ale moc nepoděkuje. Čtěte, jakých chyb se při mytí auta nejčastěji dopouštíme a jak se jich vyvarovat.

1. Drhneme auto houbou

Na první pohled se auto blýská, na druhý ale vidíte drobné škrábance na kapotě. Tyhle vady na kráse vaše auto neminou, když budete používat houbu. Ani ty, které se prodávají speciálně na mytí auta, vás nespasí – jsou určené spíš na mytí interiéru a poničí lak auta.

Houba má totiž rovný povrch, na který se zachytávají drobné částečky prachu a písku, které zůstávají v její struktuře. Houba se tak proměňuje na brousek, který poškrábe vrchní vrstvu laku. Raději používejte hadřík z mikrovlákna, který rovný povrch nemá a autu neublíží.

Houbu si nechte na mytí čalounění a interiéru vozu. Na kapotu vezměte raději jemnou žínku z mikrovlákna. • 

2. Používáme prostředky na nádobí

Co si poradí s připáleninami a zaschlými zbytky jídla na nádobí, musí vydrhnout i špínu z auta. Pokud se řídíte touto radou i při mytí svého čtyřkolového miláčka, daleko nedojede. Prostředky na nádobí jsou totiž na auto silné až moc – z karoserie odstraní i vosk nebo poškodí lak.

Vždy proto sáhněte po speciálním autošamponu, který je šetrný a kromě nečistot auto nezbaví ničeho dalšího.

>> Pořiďte si na generální úklid auta správný autošampon. <<

3. Jeden kyblík vody a dost

Kyblík vody je na mytí auta základ. Jeden ale nestačí. Když budete v kyblíku ždímat špinavý hadřík a stejnou vodou opláchnete karoserii, vrátíte na kapotu i nečistoty, které už jste jednou smyli. Ty navíc můžou auto poškrábat. Vždy se proto řiďte heslem: čím víc, tím lépe. A pořiďte si kbelíky alespoň dva:

  • V prvním mějte špinavou vodu – vyplachujte v ní hadřík od největší špíny.
  • Do druhého kbelíku přidejte k vodě autošampon a namáčejte v něm hadr na mytí auta.

Ruční mytí auta je základ. Aby bylo účinné a nenapáchalo víc škody než užitku, musíte ale dodržovat určitá pravidla. • 

4. Nemyjeme místa, která nejsou vidět

Důkladný úklid auta vám zabere několik hodin. Není divu, že si řidiči chtějí práci urychlit a přehlíží neviditelná místa. Jenže nablýskat auto jen zvenčí ničemu nepomůže. Na ulici možná bude vypadat jako nejčistší klenot, ale vespod bude reznout a hnít.

Věnujte autu náležitou péči a použijte čisticí prostředky i na schovaná místa, jako jsou podběhy kol. Nezanedbávejte ani:

  • místo pod víčkem nádrže,
  • vnitřní prahy dveří
  • nebo víko kufru.

5. Jeden hadřík na všechno

Chcete-li vyleštit kapotu auta, omýt zablácené disky kol a oprášit interiér, zapomeňte na to, že vše zvládnete pomocí jednoho hadříku. Při čištění jedné části auta na hadřík nachytáte drobné částečky špíny, které pak přenesete jinam.

A myslete i na autokosmetiku – interiér vozu potřebuje úplně jinou péči než karoserie. Když na hadříku zůstane čisticí prostředek na jinou část auta, neštěstí je na světě. Pořiďte si utěrky z mikrovlákna alespoň tři – na vnější stranu auta, kola a interiér.

6. Nesundáváme si pásek

Pokud může auto poškrábat drobný prach, který se usadí v mycí houbě, co teprve těžké kovové předměty. Stačí si před údržbou nesundat pásek z kalhot a nešťastně se nad auto nahnout – škrábanců z kapoty už se nezbavíte. Myslete na kovové nebezpečí a preventivně na mytí odložte i hodinky či prsteny.

Vybavte se na mytí auta ochrannými rukavicemi a klidně i zástěrou nebo montérkami – ochrání vás před zašpiněním a auto před škrábanci. • 

7. Na sluníčku se myje jedna báseň

To je možná pravda. Vy se ale slunečním paprskům při údržbě auta raději vyhněte. Když rozpálenou karoserii opláchnete studenou vodou, vlivem rychlé změny teploty poničíte lak. Ani autošampony si se sluníčkem nerozumí – pěna na kapotě rychle zasychá a nečistoty nestihnou odtéct. Nanášení vosku na horké auto zase způsobí nevzhledné fleky.

Do mytí i voskování se proto pusťte, až bude pod mrakem, nebo s autem alespoň zajeďte do stínu.

8. Necháváme auto samo uschnout

Namydlením auta a opláchnutím vodou úklidová práce zdaleka nekončí. I vy se po koupeli utřete do ručníku, abyste nezůstali mokří. A stejnou péči potřebuje také vaše auto. Když ho necháte samovolně uschnout, najdete pak na kapotě zaschlé kapky a flíčky.

Věnujte úklidu o pár minut víc a utřete auto dosucha – nejlépe jelenicí nebo mikroutěrkou.

9. Voskování je zbytečná práce

Ale není. Spoustě řidičů sice stačí čisté auto bez nánosů bláta, ale kdyby mohl mluvit váš parťák na kolech, řekl by si také o voskování. Vosk totiž chrání lak auta a navíc zaceluje drobné trhliny, takže karoserie nebude reznout. A o to méně práce budete mít při příští údržbě.

Vosk autu nedodává jen větší lesk, ale také ochranu. Pokud si na voskování sami netroufáte, svěřte ho do rukou odborníkům. • 

>> Pořiďte si všechny potřeby na úklid auta na MALL.cz. <<

Jak často myjete auto? Napište nám do komentářů vlastní triky, jak na to.