Takhle ne! 8 chyb, které děláme při zařizování bytu | Blog Mall.cz

Takhle ne! 8 chyb, které děláme při zařizování bytu

Doma se cítíme dobře a pohodlně. Aby to tak ale bylo, měli bychom při zařizování a dekorování bytu dodržovat určitá pravidla. Čtěte, ve kterých dekoračních věcech často chybujeme a jak to napravit.

1. Stavíme všechen nábytek ke zdi

Lemují všechny zdi u vás doma skříně, knihovny nebo křesla? Chyba. Když všechen nábytek umístíte podél stěn, bude místnost vypadat přeplněně a opticky se zmenší. Uprostřed pokoje navíc vznikne zbytečně nevyužitý prostor. Odvažte se a pohrajte si s umístěním nábytku.

U zdí nechte jen větší skříně nebo nábytkové stěny, ostatní kusy klidně posuňte do prostoru. Ale rozumně – nahrnout všechen nábytek doprostřed místnosti se také nevyplácí. Dejte na svůj instinkt a řiďte se pocitem.

Pryč od zdí! Ne všechen nábytek musí být nalepený na stěnu. • 

2. Nedodržujeme pořádek

I když svůj domov vyladíte k dokonalosti, základem vždy zůstává pořádek. Sebevíc designový nábytek nebo dekorace totiž snadno zaniknou, když je obklopíte zmatkem a nepořádkem.

Udržujte proto všechny poličky i odkládací stolky čisté a přehledné. Nezapomínejte také schovat kabely od televize. A myslete i na předsíň. Je to první, co uvidíte při příchodu domů – věnujte jí proto náležitou péči a pravidelně ji uklízejte. Většinou stačí, abyste:

  • srovnali boty do botníku,
  • bundy a kabáty pověsili na věšák,
  • věci, které denně nepoužíváte (jako krémy na boty), schovali do skříněk nebo úložných boxů,
  • pořídili si misku na klíče.

3. Zapomínáme na podlahy a koberce

Každý den po nich chodíme, při ladění bytu na ně ale dost často zapomínáme. Řeč je o podlahách. Přemýšlejte o nich jako o součásti interiéru a vezměte je při dekoraci v úvahu.

Máte-li doma parkety nebo plovoucí podlahu, nezakrývejte je po celé ploše velkým kobercem. Nechte vyniknout jejich dekor a doplňte je menším kusovým koberečkem, který interiéru dodá šmrnc. Zvolte také správnou velikost – pokud je koberec pod nábytkem, měl by  vykukovat z obou stran i zepředu.

>> Pořiďte si kusové koberce na MALL.cz <<

Pokud byt nebo dům teprve zařizujete, vezměte při výběru podlahy v úvahu i její barvu. Podle designérů by měla být podlaha tou nejtmavší částí každé místnosti. • 

4. Nakupujeme až moc dekorací

Ta zlatá lampa není k zahození. A co takhle ještě skleněná váza? A polštáře! Pokud si při nakupování taky říkáte, že dekorací není nikdy dost, zbystřete. Dekorace mají atmosféru domova dotvářet, ne být jeho dominantou.

Kupujte jen takové kousky, které byt ozdobí, ale nebudou vám překážet. A pokud už doma máte výzdoby až moc:

  • všechny dekorace odneste z pokoje pryč,
  • prohlédněte si je a zamyslete se, které se do interiéru skutečně hodí,
  • pár jich vyberte a vraťte zpět, ostatní schovejte do krabic.

>> Vyberte si ty pravé dekorace pro váš byt <<

5. Máme zmatek v barvách

Koupit dekorace v barvě sedačky a stěn, nebo naopak sáhnout po kontrastu – to je, oč tu běží. Když nakoupíte všechno v jedné barvě, celá místnost opticky splyne dohromady. Pořídit dekorace v naprosto jiných barvách ale také není nejšťastnější – pokoj pak působí dishamonicky a neladí.

Vyhýbejte se extrémům. V místnosti použijte tři barvy – jednu hlavní a trvalou a další dvě vedlejší a doplňkové. Všechny dekorace pak laďte do různých odstínů těchto barev.

Myslete na barvy v interiéru, ale nepřežeňte to. Zvolte si tři hlavní barvy, které se budou opakovat v různých odstínech. • 

6. Nebereme interiér jako celek

Při listování časopisy se vám možná líbila kuchyně ve stylu Provence, rustikální obývák a zámecká ložnice, ale u dekorování bytu buďte jednotní. Interiér k sobě musí ladit a jednotlivé pokoje se vzájemně doplňovat. Na přeskakování z jednoho stylu do druhého proto zapomeňte.

NÁŠ TIP: Až budete vybírat nový kus nábytku do ložnice, vždycky si ho nejprve představte i ve vašem obýváku. Hodí se tam? Jednotlivé kousky totiž mohou být hezké samy o sobě, ale u vás doma musí fungovat spolu s dalším vybavením. 

>> Vyberte si nábytek do jednotlivých místností na MALL.cz <<

7. Přeplňujeme pohovku

Spousta polštářů a přikrývek… ale kde je gauč? Myslete na to, že pod hromadou textilií se pohovka ztratí. S výzdobou to proto nepřehánějte – bohatě postačí jeden až dva polštářky na každé straně.

A chcete-li prostor opticky zvětšit, nikdy nestavte dvě sedačky proti sobě. Raději kupte jen jednu a k ní křesla, která rozestavíte po pokoji.

>> Doplňte sedačku decentními polštářky <<

Sedačku vybírejte pečlivě – nejen podle vzhledu, ale také pohodlí. Stejně jako si před nákupem zkoušíte oblečení, také gauč si nejprve otestujte, jestli vám sedí. • 

8. Zapomínáme na světlo

Kvalitní bydlení nedělá jen správný nábytek, barva stěn nebo dekorací, ale také světlo. V záplavě interiérových doplňků na něj přitom mnohdy zapomínáme. Pořiďte si domů dostatek osvětlení a vybírejte podle toho, co budete v dané místnosti nejčastěji dělat:

  • k relaxaci a odpočinku v obýváku se hodí spíš teplejší a tlumenější žluté světlo,
  • do pracovny zase zvolte bílé světlo, které podporuje koncentraci.

Abyste se domů opravdu rádi vraceli, řiďte se při zařizování svými potřebami. A nezapomínejte na to, že méně je někdy více – zvlášť u bydlení.

Přečtěte si také, jak zařídit domov podle Feng Shui.

A jak jste si vybavovali a dekorovali svůj domov vy? Napište nám do komentářů, s čím jste se potýkali.