Nejzajímavější trendy v bydlení pro rok 2021 | Blog Mall.cz

Trendy v bydlení pro rok 2021? Přírodní barvy a zařízený balkon

Světová pandemie koronaviru nutí spoustu lidí pracovat z domova, což se přirozeně odráží také na trendech v bydlení pro rok 2021. Podle interiérových designérů budou moderní zejména přírodní barvy a materiály, multifunkční nábytek nebo útulné posezení na terase či balkoně, které lidem vykompenzuje zákaz cestování a vycházení.

Barvy? Hlavně modrá a zelená

Co se týče barev, moderní interiéry příští rok ovládnou zejména přírodní odstíny – bleděmodrá nebo pastelově zelená. Obě tyto barvy se hodí například do pracoven nebo místností, kde se potřebujete intenzivně soustředit a přemýšlet. Oblíbená prý bud také šedá.

Neznamená to však, že musíte okamžitě vymalovat a vyměnit všechno vybavení za nové. Zelenou do místností dostanete třeba nákupem nových květin, bleděmodrou přikoupením dekorací jako jsou polštáře nebo přehozy přes postel. Interiér můžete vybavit i dřevěnými dekoracemi na zeď.

Abyste do svého interiéru dostali ještě víc přírody, pořiďte si třeba bytovou fontánu. Prostor příjemně zútulní a její tiché zurčení vám připomene dovolenou na Šumavě.

Fontána do vašeho bytu vnese kus přírody. • 

Vsaďte na multifunkční nábytek

Pokud během pandemie covidu často pracujete z domova, zřejmě jste si v bytě nebo domě zřídili pracovní koutek. Také na ten bytoví a interiéroví designéři mysleli.

Abyste svůj domov zbytečně nezaskládali dalším nábytkem, kupujte praktické kousky. Například pracovní desky, které po práci jednoduše sklopíte a nezabírají skoro žádné místo. Pomohou vám také regály nebo knihovny, do kterých naskládáte pracovní dokumenty i své soukromé knížky. Vybírejte proto nábytek, který má víc než jen jeden účel.

Důležité také je, abyste pracovní koutek nebo místnost udržovali v čistotě. Všechny papíry a dokumenty schovejte do skříněk, notebook po práci zaklapněte, dejte do obalu a skliďte. Doma se musíte pořád cítit jako doma – a dvojnásob to platí, pokud pracujete třeba z obýváku nebo ložnice. Pokud máte tu možnost, oddělte pracovní místo od zbytku místnosti pohyblivou stěnou.

>> Přečtěte si 7 rad, jak i z domu pracovat efektivně. <<

Nejlepší jsou „antivirové“ materiály

Pandemie covidu ovlivňuje také výběr materiálů – lidé chtějí, aby se případné viry a bakterie držely v jejich domácnosti co možná nejkratší dobu. Podle výzkumů se totiž na některých materiálech koronavirus udrží i několik týdnů.

Moderní interiéry proto budou ve znamení betonu nebo skla. Zejména tzv. leštěný beton je v posledních letech čím dál oblíbenější a pandemie tento trend ještě urychlí. Leštěný beton je uzavřený, nevsákne rozlité tekutiny a dobře odolává bakteriím i virům. Navíc ho snadno vyčistíte.

Podlahy z leštěného betonu jsou antibakteriální a snadno se udržují. • 

Nezapomínejte na venkovní posezení

Karanténní opatření často omezují také vycházení nebo cestování – a když trávíte několik týdnů v zavřeném bytě, není to zrovna příjemné. Do příštího roku proto vylaďte také svoje venkovní posezení, ať se máte kde vyvětrat.

Platí to zejména pro lodžie a balkony, které se podle bytových designérů stanou v příštím roce možná nejdůležitější místností každého bytu. Dokupte si na balkon pohodlné židle a stolek, pokud máte více prostoru, klidně i lavičku, na kterou se v případě potřeby natáhnete. Na podlahu natáhněte koberec.

Doplňte venkovní prostor také o malé i velké rostliny v květináči, polštáře, deky a svíčky. Balkon nebo lodžie musí působit zabydleně, jedině tak se tu budete cítit příjemně. A jestliže máte více prostoru, rozdělte balkon na zóny. Jedna bude třeba pracovní, zatímco druhá relaxační.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.