8 osvědčených tipů, jak vám citron pomůže v domácnosti | Blog Mall.cz

8 osvědčených tipů, jak vám citron pomůže v domácnosti

Citron vám zpříjemní nejen chuť čaje nebo koláče, ale také život v domácnosti. Obsahuje totiž látky, které ničí špínu nebo dezinfikují a neutralizují pachy. Máme pro vás 8 tipů, jak si s tímhle kyselým sympaťákem vyšperkujete domov, aniž byste museli sáhnout po chemikáliích.

Vybělí prádlo

Pokud máte pocit, že je vaše prádlo zašlé, před koupí bělidla sáhněte po citronu. Stačí, když do nádrže pračky  kromě pracího prášku přidáte i půl hrnečku citronové šťávy. Můžete také namočit prádlo do vlažné vody a citron do ní vymačkat. Získáte tak účinné ekologické bělidlo bez agresivních chemikálií.

Odstraní skvrny od kávy a čaje

Pokud si často děláte čaj nebo kávu, pak dobře znáte škaredé skvrny, které se na dně šálků objevují. A když je neumyjete hned, jen těžko je budete dostávat dolů – tedy nemáte-li po ruce citron. Uřízněte plátek citronu a skvrny s ním potřete. Pak napusťte hrnek vodou s trochou citronové šťávy a po pár minutách ho dejte do myčky na delší program. Pak už jen pozdravte skvrny na rozloučenou, protože po vytažení budou pryč.

Citron z hrnečků dokáže odstranit i velmi staré skvrny. • 

Vyčistí mikrovlnou troubu

Pokud mikrovlnku používáte pravidelně, pravděpodobně z ní brzy začne proudit nevábný zápach. Naštěstí je zápach něco, s čím citron zatočí raz dva. Naplňte misku horkou vodou a vložte do ní několik plátků citronu. Dejte ji do mikrovlnky a nechte minutu ohřívat na nejvyšší výkon. Kyselina citronová zneškodní všechny baterie a teplo uvolní mastnoty z jídla. Poté nezapomeňte troubu umýt a vytřít dosucha.

Vyleští okna a zrcadla

Citron je expert na spoustu povrchů, jedním z nich je také sklo. Výborně poslouží jako přírodní čistič oken a zrcadel. Stačí, když smícháte čtyři lžíce citronové šťávy a půl litru vody a namočeným hadříkem povrch otřete. Kyselina rozpustí zaschlé kapky, mastnotu a všechnu špínu.

Zatočí s vodním kamenem

Co dokáže zaručeně zkazit ráno? Když si zalejete kávu a plavou vám v ní kusy vodního kamene. Proto uřízněte tři plátky citronu a vložte je do konvice. Konvici naplňte destilovanou vodou až po horní okraj, dejte ji vařit a poté nechte vodu vychladnout. Nakonec vodu vylijte a nezapomeňte konvici pořádně vymýt.

Narozdíl od octu citron z konvice nejen odstraní vodní kámen, ale také příjemně provoní místnost. • 

Odstraní pachy

Citron je proslulý tím, že neutralizuje pachy, což ocení například majitelé domácích mazlíčků. Do místnosti, kterou chcete zbavit pachů, položte misku s na půlky rozkrojeným citronem. Dejte si ale pozor, aby se váš domácí mazlíček k misce nedostal, citron by mu udělal špatně. Můžete také nakapat citronovou šťávu do vody a povařit ji nebo položit pár plátků citronu na horké topení.

Zkrášlí ovoce

Chcete hostům připravit tác s nakrájeným ovocem, ale bojíte se, že vám jablka, hrušky nebo třeba banány rychle zhnědnou? Stačí, když je po rozkrojení zlehka potřete citronovou šťávou. Ta totiž zpomaluje proces oxidace.

Umyje nádobí

Došel vám čisticí přípravek a obchod má zavřeno? Stačí, když vezmete plátek citronu a posypete ho jedlou sodou. Pokud s ním nádobí otřete, špína se vám začne rozpouštět před očima. Navíc budete mít krásně voňavé ruce.

Znáte nějaké další vychytávky pro použití citronu v domácnosti? Napište nám je do komentářů.