Má vaše domácnost za ušima? 5 tipů, jak na chytrý domov | Blog Mall.cz

Má vaše domácnost za ušima? 5 tipů, jak na chytrý domov

Co kdybyste měli večer uvařeno, vypráno a příjemně vytopeno v bytě, aniž byste téměř hnuli prstem? To není sci-fi. Přesně tak funguje takzvaná chytrá domácnost. Čtěte, jak na ni.

Domácnost, která má IQ

Chytrá domácnost, IQ byt nebo třeba inteligentní dům. To všechno označuje jediné – domov plný inteligentních spotřebičů, které dokážou v domě samostatně kontrolovat prakticky vše, na co si vzpomenete. Díky nim se můžete vrátit z výletu rovnou do vyhřátého bytu nebo mít vyprané prádlo hned, jak přijdete z práce – bez čekání.

Celou domácnost totiž ovládáte na dálku, kdykoli a odkudkoli. Stačí si stáhnout aplikaci do svého mobilu a se spotřebiči se propojit. Pak už jim jen posíláte pokyny a kontrolujete je. Chytrá domácnost má několika výhod:

  • šetří váš čas a práci,
  • zbaví vás zbytečných ovladačů,
  • stará se o úsporu energie.

Chytrou domácnost ovládnete na pár kliknutí z mobilu, počítače nebo tabletu. Můžete ji kontrolovat, třeba i když odjedete na dovolenou – máte tak jistotu, že se doma nic nestane. • 

Z gauče dnes zvládnete řídit prakticky cokoli. Které spotřebiče vám ulehčí život a vytvoří inteligentní domácnost?

1. Lednička, která píše nákupní seznam

Oproti klasické ledničce je ta inteligentní nejen pomocníkem na uskladnění potravin, ale také parťákem pro nákupy – dokáže totiž přečíst čárové kódy potravin, které do ní vložíte, a vytvořit jejich seznam. Jakmile se blíží datum spotřeby jogurtů nebo vám dojde mléko, lednice vás okamžitě upozorní.

Pomůže vám i s vařením. Už totiž nemusíte přemýšlet, co připravíte k večeři z jídla, které máte doma. Lednice si zásoby prohlédne a poradí vám recept, který z nich zvládnete uvařit.

2. Inteligentní trouba, která za vás upeče

Chcete-li mít domácnost, která má pod čepicí, neměla by vám chybět ani inteligentní trouba. Ta zvládne sama zvolit správný pečicí program a oběd za vás pohlídat. Například chytré trouby Whirlpool W Collection mají dokonce technologii 6. smysl – pomocí speciálních senzorů trouba odhadne hmotnost pokrmů a určí vhodnou teplotu i čas pečení.

A jakmile je hotovo, trouba se automaticky vypne. Už se nemusíte bát, že na bábovku zapomenete a spálíte ji. 

Na vybrané modely řady Whirlpool W Collection navíc máte 5 let prodlouženou záruku zdarma. • 

Stačí si stáhnout aplikaci 6. smysl LiveApp a máte svou kuchyni plně pod kontrolou a troubu ovládáte odkudkoli. S modelem W Collection W9 připravíte až 4 jídla zároveň – aniž by se vzájemně prolnuly chutě nebo vůně.

Vestavné spotřebiče řady W9 Collection jsou kombinací minimalistického designu a pokročilých technologií. • 

3. Žárovka, která zhasne v pravou chvíli

Jak často odejdete z domu a necháte rozsvíceno v obýváku? S inteligentní žárovkou se vám to už nestane. V aplikaci si nastavíte, která světla se rozsvítí, když přijdete domů, ale také že se zhasnou, když při odchodu dům zakódujete.

Chytré žárovky navíc umí:

Chytré žárovky můžete propojit i s televizí, pak přizpůsobí světlo jasu obrazovky. • 

4. Mikrovlnka, která sama uvaří jakoukoli kuchyni

Vy si jen vyberete, co chcete jíst a zbytek necháte na ní – pomocí technologie 6. smysl vybere mikrovlnná trouba nejlepší způsob vaření a sama nastaví čas, výkon i teplotu. A vy pak přijdete k hotovému.

Chcete-li, můžete si vybrat recept až ze 140 přednastavených kombinací vaření. A klidně hledejte i podle stylu – je libo společenskou večeři, národní kuchyni nebo vegetariánské menu? Třeba mikrovlnka Whirlpool W Collection zvládne i smažení nebo třeba pečení koláčů.

A navíc – můžete ji propojit i s dalšími spotřebiči ze stejné řady (jako je třeba myčka na nádobí, vysavač nebo varná deska) a vytvořit si kompletně chytrou domácnost.

5. Termostat, který sám zatopí i ochladí

V zimě se vracíte do vymrzlého bytu, v létě zase do přehřáté sauny. Abyste nemuseli vždy čekat, až se teplota ustálí na ideálním stupni, svěřte domácnost do rukou inteligentního termostatu – ovládá vytápění i klimatizaci automaticky podle nastaveného programu.

Navíc se naučí váš denní rytmus a přizpůsobí teploty vašim návykům. A když odjedete do práce, přepne se do úsporného režimu.

Ideální teplotu nastavíte, ještě než přijedete domů. Uvítá vás tak skutečně příjemné teplo domova. • 

Mezi další chytré spotřebiče patří třeba inteligentní digestoř, robotický vysavač nebo chytrý kávovar.

Jak se vám líbí koncept chytré domácnosti? Napište nám do komentářů, které z inteligentních spotřebičů už máte doma.