Využijte velký prostor: jak vybavit kuchyni v domě | Blog Mall.cz

Využijte velký prostor: jak vybavit kuchyni v domě

Rodinný dům nabízí dostatek místa a téměř nekonečné možnosti při zařizování kuchyně – nemusíte hledět na rozměry spotřebičů ani skladnost jídelního stolu. Čtěte, jak čarovat s vybavením v prostorné kuchyni a co všechno si můžete při jejím zařizování dovolit.

To, že máte doma velký prostor, ještě neznamená, že nemusíte při zařizování kuchyně důkladně přemýšlet, kam a co umístíte. Máte sice spoustu možností a variant, jak si s vybavením místnosti pohrát, základní funkční pravidla ale dodržujte vždy.

Zaměřte se především na takzvaný pracovní trojúhelník – jde o ideální rozmístění lednice, sporáku a dřezu. Měli byste je umístit do těsné blízkosti, ale zároveň tak, aby tvořily pomyslný trojúhelník. Jeho obvod by přitom neměl být delší než 8 metrů.

V ostatním už máte ruku volnější. Co si můžete dovolit?

1. Vyberte si tvar kuchyně podle libosti. A doplňte ho ostrůvkem

Zatímco v malé garsonce nemáte na výběr a mnohdy musíte sáhnout po klasické kuchyni do tvaru písmene I nebo L, dost místa nabízí prostor pro vaši kreativitu. Nebojte se do velké kuchyně vymyslet třeba uspořádání do tvaru U, G nebo do dvou rovnoběžných linek.

A klidně doplňte kuchyňskou linku volně usazeným ostrůvkem. Nejen, že rozšíří pracovní plochu, ale navíc slouží i jako:

  • úložný prostor,
  • jídelní plocha
  • nebo bar.

„U velkých prostor je ideálním řešením kuchyně s ostrůvkem. Díky takové dispozici získáme hodně pracovní plochy a spoustu úložných prostor. Často pak mohou vznikat například sestavy bez nástěnných skříněk."

Petr Janeček, projektant kuchyní

Neomezujte se na klasické uspořádání do tvaru L. Zabydlete si kuchyni podle svého vkusu a sáhněte i po méně typických řešeních. • 

2. Nehleďte na rozměry

V menších panelákových bytech jsou speciálně zúžené spotřebiče téměř nutnost. V domě ale máte prostoru víc než dost, takže na nějaký centimetr navíc nehleďte. Klidně vybírejte spotřebiče větších rozměrů – zvlášť pokud má vaše rodina víc členů.

Například lednice Bosch KGN49XL30 se dělá v XXL provedení s šířkou 70 centimetrů. Má tak o 19 % větší objem než běžné ledničky široké jen 60 centimetrů. Navíc ji můžete umístit přímo k boční zdi nebo nábytku – jak se vám bude hodit.

Hitem posledních let jsou také takzvané americké chladničky. Ty jsou široké klidně 90 centimetrů a mají dvoukřídlé dveře – do domu jako dělané. Přímo na dveřích navíc najdete elektronické dotykové ovládání s displejem.

Náš tip: Extra široké jsou k dostání také indukční desky – třeba ty od značky Bosch najdete v šířce 80 až 90 centimetrů, takže se vám na ně vejdou hrnce a pánve s průměrem i 30 centimetrů.

S indukční deskou Bosch PXY875KW1E už se vám nestane, že třeba rozvaříte těstoviny. Je vybavená funkcí PerfectCook ready – senzor hlídá ideální teplotu během vaření a zabrání tak překypění a převaření jídla. • 

3. Máte volnou ruku ve výběru spotřebičů

Vestavné, nebo volně stojící – v prostorné kuchyni se nemusíte nijak omezovat.

Chcete-li vytvořit jednotný vzhled interiéru, zvolte vestavné spotřebiče, které se schovají v kuchyňské lince. Třeba vestavnou multifunkční troubu Bosch HBG6750S1 můžete umístit do výšky očí a při přípravě jídel se tak zbytečně neohýbáte.

Při výběru spotřebičů se navíc nemusíte omezovat jen na klasické trouby, klidně sáhněte po kombinovaných modelech, se kterými můžete péct, grilovat i vařit v páře.

4. Nebojte se barev

Nejen rozměry spotřebičů nebo uspořádání kuchyňské linky vytváří celkový dojem – při zařizování velké kuchyně dbejte i na volbu správných barev. V menším bytě je základem bílá a světlé odstíny, které prostor opticky zvětší. To ale v domě nepotřebujete. Nebojte se proto zvolit výraznější barvy a experimentujte.

Ideálně ale doplňte výrazné prvky světlými, které vytvoří harmonii, nebo vylaďte interiér tón v tónu – různými odstíny oddělte pracovní část od jídelní.

Ve velké kuchyni se nebojte ani tmavších nebo výraznějších barev, dolaďte je ale světlejšími doplňky a nádobím. • 

5. Pořiďte si i něco navíc

V malém bytě si pořídíte troubu, lednici a nic víc. V domě ale máte prostor na cokoliv, tak toho využijte. Naprostou nutností je digestoř, která se postará o čistý vzduch v kuchyni, takže ani po smažení nedělního oběda nebude místnost začouzená a plná pachu.

Vyberte si z ostrůvkových, nástěnných, výsuvných nebo vestavných digestoří. Třeba komínový odsavač par Bosch DWF97RV60 je navíc vybaven senzorem PerfectAir, který zajišťuje minimální hlučnost.

Co dál si pořídit:

  • Pro milovníky kávy je téměř povinností kuchyňskou sestavu rozšířit o vestavný kávovar.
  • Ve velké kuchyni si můžete dovolit i  myčku nádobí – tu pořídíte klidně i ve velikosti XXL s výškou téměř jeden metr. Díky tomu má myčka zhruba o 5 centimetrů větší vnitřní prostor než standardní varianty, takže se do ní vejdou i velké talíře o průměru 34 centimetrů nebo sklenice na vysoké noze.

6. Velký stůl je samozřejmostí

Tvoří totiž základ domova a schází se u něj celá rodina. Umístěte ho proto přímo do rozlehlé kuchyně, ať jste při vaření v kontaktu s hosty. A dopřejte si takový stůl, ke kterému se vejde alespoň 6–8 osob.

Chcete-li stolovací část ještě rozšířit, doplňte kuchyni i barovým pultem s vysokými židlemi. Není to sice ideální na pravidelné rodinné večeře, ale pokud se u vás jednou za čas nahromadí víc lidí, místo na sezení navíc určitě oceníte.

Při výběru stolu myslete na to, že by každý strávník měl mít pro sebe asi 45–60 centimetrů místa, aby se mu pohodlně sedělo a bez problémů se najedl. • 

A poslední rada – využijte prostor naplno. Pokud máte v kuchyni pořád hodně místa, klidně tam dejte i další spotřebiče, které se vám do ostatních místností nevejdou. Třeba pračku nebo sušičku prádla.

Bez čeho si nedokážete velkou kuchyni představit? Napište nám do komentářů.