Žijte s minimem odpadků: tipy na zero-waste domácnost | Blog Mall.cz

Žijte šetrně a s minimem odpadků: tipy na zero-waste domácnost

Zero-waste (neboli vytváření ideálně žádného odpadu) není jen o zachraňování planety. Tento čím dál oblíbenější životní styl šetří přírodu, čas i peníze. Žít bez produkování odpadků je snadné, začněte s tím klidně hned. Máme pro vás spoustu tipů, jak na to.

Začněte u nakupování

Se zero-waste nejlépe začnete tím, že se zbavíte igelitových sáčků a tašek. Brzy si všimnete, že se vám doma nekupí hory igelitu, které zbytečně zabírají místo.

Pečivo, zeleninu a ovoce nakupujte do vlastních pytlíků, které si přinesete z domu. Můžete si je pořídit v obchodě nebo vyrobit. Snadno je ušijete z různých druhů textilu, například ze starých záclon. Ideálně vyberte průhledné látky, aby pokladní věděly, co máte uvnitř. Pytlík si dáte do kabelky nebo batohu, a když náhodou dostanete ve městě chuť třeba na jablka, nemusíte si brát igelitový sáček.

V látkových sáčcích můžete ovoce a zeleninu klidně i vážit. Jsou tak lehké, že cenu ovoce nebo zeleniny neovlivní. • 

Do obchodů noste také vlastní plátěnky, síťovky nebo košíky na nákupy. Pokud nic z toho doma nemáte, ve většině supermarketů dnes u pokladny najdete i ekologické nákupní tašky, které dlouho vydrží a dají se recyklovat.

>> Vyberte si stylovou nákupní tašku z ekologického materiálu na MALL.CZ. <<

Náš tip: Nechte si dvě ekologické tašky v autě, abyste na ně nezapomněli, až příště pojedete na nákup.

Ovoce, zeleninu a pečivo už máte vyřešené, ale co zbylé položky z nákupního seznamu? Po celém Česku postupně vznikají takzvané bezobalové obchody, do kterých můžete vyrazit s vlastními dózami a sklenicemi. Zboží si do nich sami naberete, takže domů zbytečně nenosíte hromady plastových obalů. Kromě potravin v takových obchodech pořídíte také mycí a prací prostředky.

Další tipy na zero-waste nakupování:

  • Vybírejte v supermarketu potraviny, které používají co nejméně obalů.
  • Pokud nakupujete potraviny on-line, kupujte je ve velkých baleních. Například těstoviny seženete i v pětikilových pytlích.
  • Naučte se říkat ne a nakupujte pouze to, co je pro váš život nezbytné.

Hodujte bez odpadků

Velkou část zbytečného odpadu tvoří jednorázové pomůcky pro stolování. Úplně se vyhněte papírovým ubrousků nebo plastovým příborům a talířům. Papírové ubrousky snadno nahradíte látkovými, které po použití jednoduše vyperete.

Zároveň omezte dovoz jídla a obědů. V restauracích je často balí do plastů a přidávají k nim plastové příbory. Do práce a na výlety si noste jídlo ve vlastních uzavíratelných krabičkách.

V krabičkách můžete přepravovat snídani, svačinu i oběd. • 

Dalším častým prohřeškem jsou plastové lahve na pití. Nekupujte si stále nové, ale mějte jednu, do které budete vodu pravidelně doplňovat. Nejen že potěšíte přírodu, ale i vylepšíte svůj pitný režim. Pořiďte si také speciální lahve na vodu z ekologického materiálu, které jsou odolné a déle vydrží.

>> Vyberte si praktickou a odolnou láhev na pití. <<

Náš tip: Vyhněte se balené vodě ze supermarketů a pijte raději vodu z kohoutku. Když se vám omrzí, ochuťte ji třeba citronem, pomerančem nebo mátou.

Jste-li milovníci kávy a čaje, noste s sebou termohrnek. Pokud si životabudič berete z kaváren s sebou, požádejte baristu, ať vám ji připraví do vašeho hrnku – ve většině kaváren vám vyhoví a v některých navíc dostanete i slevu.

Náš tip: K pití limonád a drinků buď brčka nepoužívejte vůbec, nebo si kupte kovové omyvatelné brčko, které noste u sebe.

Poznejte šetrnou hygienu

Znáte to – přepadne vás rýma a hned je vedle vás hora papírových kapesníků. Používáním látkového kapesníku netvoříte odpad. Nezabere ani tolik místa a stačí ho jednou za čas vyprat.

Zero-waste můžete vyzkoušet i v koupelně. Tekuté gely a šampony také tvoří odpad, a proto jsou vhodnou alternativou tuhá mýdla a šampony. Seženete je vážené i po kusech. Ve většině případů jsou přírodní a navíc lépe voní. Chcete-li zůstat u tekutých hygienických prostředků, nakupujte je v bezobalových obchodech.

Náš tip: K holení používejte holicí strojky s vyměnitelnými žiletkami.

Zbytečný odpad tvoří také vložky a tampony. Nahraďte je silikonovým menstruačním kalíškem. Kromě pohodlného používání jde o investici, která se vám vrátí po dvou až třech měsících.

I odličovací tampony jednoduše nahradíte. Vyzkoušejte jejich pratelnou verzi, kterou si můžete koupit, nebo velmi jednoduše ušít. Mrkněte na náš návod:

Vyrobíte-li si 15 tamponů, máte vystaráno až na několik let. • 

Zubní kartáčky by se měly vyměňovat průměrně jednou za tři měsíce. Používejte proto kartáčky z bambusu, které jsou recyklovatelné a nezatěžují přírodu plastovým a gumovým odpadem. I tyčinky na čištění uší mají svoji šetrnou bambusovou variantu.

Odpad vzniká také při úklidu domácnosti, ale zbavit se ho je hračka. Na mytí nádobí používejte recyklovatelné houbičky nebo drátěnku z kokosového ořechu. Možná vás překvapí, že je navíc ještě účinnější než klasická drátěnka. A v recyklovatelné verzi najdete i žínky na tělo nebo štětky na toaletu.

>> Máte-li doma miminko, vyzkoušejte plátěné pleny, které se dají prát. <<

Co s biologickým odpadem?

V odpadu zbytečně končí spousta nesnědeného jídla. Přitom jsou potraviny velmi často biologicky rozložitelné a svůj užitek najdou v kompostu. Máte-li domek se zahradou, zamyslete se nad založením vlastního kompostu. Bydlíte-li v bytě na sídlišti, můžete vyzkoušet vermikompostér. Jde o nádobu s kalifornskými žížalami, které z odpadu vytváří vynikající hnojivo do květináčů a truhlíků.

>> Vyberte si kompostér a zbavte se biologického odpadu šetrně a užitečně. <<

Kompost prospěje vaší zahrádce i květinám, které máte doma. • 

Náš tip: Využívejte z potravin maximum. Zbytky zamrazte na později a z nevyužitých částí masa připravte vývar. Další využití zbytků jídla v lednici najdete v našem článku.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.