Zařiďte si doma kuchyni snů. Tipy a triky pro středně velké byty | Blog Mall.cz

Zařiďte si doma kuchyni snů. Tipy a triky pro středně velké byty

I když v bytě nemáte tolik prostoru jako v rodinném domě, můžete si v něm snadno zařídit kuchyni, po které jste odjakživa toužili. Klíčem k úspěchu je správné využití prostoru, ergonomické rozdělení jednotlivých zón, chytrý výběr spotřebičů a odvaha pustit se do změny. Jdete do toho?

Rozhodněte, jaký tvar vaše kuchyně bude mít

V menších bytech a garsonkách je prakticky nevyhnutelné, aby celá kuchyňská linka kopírovala stěnu ve tvaru ležatého písmena „I“. U středně velkých bytů ale můžete experimentovat.

Svou kuchyni můžete rozvrhnout do tvaru písmene „L“ nebo dokonce „U“, ve kterém se prakticky jen otáčíte na místě a všechno potřebné máte pořád po ruce.

„Do středně velkých bytů obvykle navrhujeme kuchyně právě ve tvaru L nebo U. Díky prostoru zde můžeme přidat vysoké skříně pro vestavnou chladničku nebo pro troubu s mikrovlnkou. Můžeme použít i nižší nástěnné skříňky, přesto budeme mít dostatek úložných prostor a kuchyň zůstane vzdušná,“ říká Petr Janeček, projektant kuchyní.

V ještě větších kuchyních máte také možnost využít tvar „I I“, kdy umístíte dvě rovnoběžné zóny vedle sebe s tím, že jedna z nich je volně v prostoru a vy se pohybujete mezi nimi. Toto řešení s ostrůvkem je v kuchyních čím dál oblíbenější, protože zatímco z jedné strany ostrůvku máte skříňky a pracovní plochu, z druhé strany umístíte například barové židličky a vytvoříte stylové posezení.

Tvar kuchyně se dvěma rovnoběžnými zónami doslova vybízí k propojení kuchyně s obývákem nebo jídelnou. V takovém případě si ale dávejte pozor na to, abyste kuchyni správně odvětrali.

„Pokud kuchyň navazuje na obývací pokoj, je odvětrávání klíčové. Základem je výkonná digestoř, zvolit můžete i odsavače, které komunikují s varnou deskou a automaticky regulují úrovně odsávání. Toto propojení zajišťuje tichý chod a efektivní spotřebu energie“, říká Pavel Voska, produktový manažer společnosti Electrolux.

Kuchyni s ostrůvkem obvykle propojujeme s další místností, je proto potřeba ji dobře odvětrat. • 

Rozdělte a uspořádejte si zóny

Kuchyni si následně rozdělte na tři základní pracovní zóny:

  • zóna pro skladování potravin (lednice, špajz),
  • zóna pro čištění (dřez, myčka),
  • zóna pro vaření (sporák, trouby).

Svou kuchyni navrhněte tak, aby zóny vzájemně sousedily a přesun mezi nimi byl co možná nejrychlejší.

Jestliže si nevíte rady, jak zóny poskládat, vypomozte si pravidlem pravé ruky. To říká, že byste zóny měli seřadit zleva doprava podle toho, jak postupujete během vaření.

1.    Úplně nalevo umístěte lednici a špajz.

2.    Napravo od skladovací zóny mějte menší pracovní plochu, kam vyložíte všechny suroviny ze špajzu a ledničky, případně je zpracujete.

3.    Dále napravo byste měli mít dřez, ve kterém potraviny očistíte.

4.    Prostor napravo od dřezu využijte pro velkou pracovní plochu, kde omyté potraviny nakrájíte nebo nastrouháte.

5.    Úplně napravo dejte sporák a troubu, kde potraviny uvaříte.

6.   Pokud ještě máte místo, navrhněte vedle sporáku i třetí pracovní plochu.

„Aby se vám v kuchyni dobře pracovalo, je potřeba posloupnost jednotlivých zón skutečně dodržet. V takovém případě totiž bez větších ústupků vytvoříte funkční a prostornou kuchyň,“ doplňuje Janeček.

Jestliže vaše kuchyně podobné uspořádání neumožňuje a digestoř s komínovým odtahem máte například úplně nalevo, klidně pořadí přehoďte a postupujte zprava doleva. Důležité je hlavně to, aby na sebe jednotlivé zóny správně navazovaly.

Kolem dřezu mějte z obou stran odkládací plochu. • 

Nešetřete na spotřebičích

Zatímco v malých bytech nemáte moc na výběr a často kvůli nedostatku místa musíte kupovat úsporné spotřebiče 2 v 1, u větších bytů už se neomezujte.

Základem každé dobré kuchyně je trouba. V dnešní době seženete skvělé multifunkční parní trouby, ve kterých můžete vařit, péct i grilovat. Náš tip? Chytré parní trouby Electrolux s osobním asistentem Steamify®, který za vás automaticky hlídá teplotu a dle toho nastavuje množství páry. Dění v troubě navíc můžete sledovat na dálku na svém telefonu či tabletu.

Podobně chytré funkce mají dnes i indukce. Některé indukční desky díky bezdrátové teplotní sondě monitorují teplotu uvnitř hrnce a umožňují vám vařit jídlo přesně tak, jak ho máte rádi.

Ve větších bytech určitě volte samostatnou ledničku, ze kterých si vyberete spíše než jen z ledniček vestavných. Přijde vhod, když má lednička takzvaný systém CustomFlex® – přizpůsobitelné přihrádky, díky kterým si vnitřní prostor uspořádáte přesně podle svého gusta.

Zjednodušte si život

Při plánování kuchyně myslete i na to, abyste se u vaření nemuseli zbytečně krčit nebo natahovat. Dejte proto pozor, abyste například mikrovlnku neumístili příliš vysoko nebo troubu příliš nízko.

Pozornost věnujte také myčce na nádobí. Například vybrané myčky Electrolux mají funkci ComfortLift®, která vám při vyskladňování nádobí zvedne koš s příbory, abyste se k němu nemuseli ohýbat.

I díky takovým vychytávkám se pak ve své kuchyni budete cítit královsky.

Jak vypadá kuchyně ve vašem bytě? Řešili jste zóny a umístění spotřebičů, nebo jste se pouze drželi vnitřního pocitu? Dejte nám vědět do komentářů.