3 rady, jak doma správně pracovat s bojlerem | Blog Mall.cz

3 nejdůležitější rady, jak doma správně pracovat s ohřívačem vody

„Počkej, až se ti ohřeje voda v bojleru.“ Klasická věta ve všech domácnostech, které fungují s ohřívači vody. Stačí přitom dodržet pár základních pravidel a máte dostatek teplé vody pro každého člena domácnosti. Přečtěte si, jak velký zásobníkový ohřívač vody domů potřebujete a jak s ním správně pracovat.

1. Pořiďte správný objem bojleru

Abyste se doma o teplou vodu nehádali, potřebujete ideální objem ohřívače, který vystačí celé rodině. Ten vypočítáte na základě počtu členů v domácnosti a jejich průměrné denní spotřeby vody. Většinou se přitom počítá se spotřebou maximálně 100 litrů vody na osobu na den. Objem bojleru, který potřebujete, je pak poloviční.

Příklad: Jestliže máte tříčlennou rodinu, vaše denní spotřeba vody je asi 300 litrů. Pohodlně vám stačí ohřívač vody s objemem 120–150 litrů.

2. Ohřívač umístěte co nejblíž k místu odběru

Jakmile máte ohřívač vody vybraný, zvažte, kam jej doma umístíte. Nejlépe pro něj najděte prostor co nejblíž k odběrnému místu – tedy k vaně, sprše, dřezu nebo třeba umyvadlu. Platí, že by od nich ohřívač neměl být dál než dva metry. Díky tomu zamezíte velkým tepelným ztrátám, které vznikají v dlouhém potrubí, a tím ušetříte.

Nejlepší je, když má každé odběrné místo vlastní ohřívač vody s menším objemem. Takové řešení je sice náročnější na prostor, ale teplou vodu máte vždy okamžitě po otočení kohoutkem a nemusíte čekat, až k vám doputuje. Pokud to nejde, zvolte ohřívače určené k zásobování několika odběrných míst (například koupelny a kuchyně), jako je elektrický ohřívač PSH 120 Classic od značky STIEBEL ELTRON.

Ohřívat vodu můžete elektřinou, plynem, tuhými palivy nebo jejich kombinací. Elektrické ohřívače vody patří k nejvýhodnějším – elektřina je snadno dostupná a při ohřevu vody nevznikají žádné spaliny. • 

Podle možností vašeho bytu nebo domu zvolte bojler:

  • vertikální – zajistí menší tepelné ztráty, ale vyžaduje větší prostor,
  • nebo horizontální – je skladnější a šikovně ho skryjete i tam, kam by se vertikální ohřívač nevešel, ale tepelné ztráty jsou větší.

Například ohřívače vody od značky STIEBEL ELTRON řady PSH Universal EL namontujete vertikálně i horizontálně a navíc jsou všechny ohřívače vybavené univerzální závěsnou konstrukcí, díky které je snadno v bytě umístíte. Konstrukce je kompatibilní s dalšími zařízeními, a to nejen od značky STIEBEL ELTRON, takže při případné výměně nemusíte řešit žádné zásahy do stavby.

3. Nastavte na zásobníkovém ohřívači ideální teplotu

Ta by se měla pohybovat kolem 55–60 °C. Záleží přitom na ročním období – v létě nastavte klidně jen 50 °C, v zimě zase o něco víc.

Třeba elektrický ohřívač vody PSH 80 Trend od STIEBEL ELTRON má rozsah teplot od 35 do 75 °C. Navíc si poradí i s tvrdou vodou a jede na mimořádně úsporný provoz.

Výrobci ale nedoporučují nechávat teplotu dlouhodobě na hodnotě vyšší než 65 °C. Pak se totiž:

  • z vody více uvolňují minerální látky a zanáší se jimi ohřívací plochy,
  • vzniká vodní kámen v bojleru i v potrubí
  • a při koupání se můžete opařit.

Navíc – čím větší je rozdíl teplot uvnitř a vně bojleru, tím dochází k větším tepelným ztrátám. To znamená, že ohříváte vodu zbytečně a spotřeba energie naskakuje.

Chcete-li na vodě ušetřit, sledujte svou spotřebu a návyky. Například sprchováním spotřebujete jen polovinu energie oproti koupání ve vaně. • 

Tip na závěr: ještě víc ušetříte s chytrými bojlery

Některé moderní ohřívače vody jsou vybavené regulátorem, který sleduje váš odběr vody a na základě spotřeby v minulých dnech odhadne budoucí spotřebu a automaticky tomu přizpůsobí množství vody i čas ohřevu.

>> Elektrické ohřívače vody od značky STIEBEL ELTRON najdete na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.