Jak funguje čistička vzduchu | Blog Mall.cz

Jak funguje čistička vzduchu? Likviduje viry, bakterie i pyl

Zejména pro rodiny s dětmi nebo s domácími zvířaty je čistička vzduchu pomocníkem, který ušetří hodně starostí. Vyjde vás jednorázově na pár tisíc korun, ale zbaví vaši domácnost nepříjemných pachů, virů, pylů i bakterií. Čtěte, jak přesně čistička vzduchu funguje a jak ji správně vybrat.

Filtry, které zachytí i nejmenší částice

Čistička funguje tak, že nasává vzduch z místnosti a ten prohání několika filtry, které zachytí nečistoty a vzduch vyčistí. Filtry se liší model od modelu, téměř každá čistička vzduchu ale obsahuje

  • uhlíkový filtr, který zbavuje vzduch zápachů například z vaření a smažení,
  • a HEPA filtr, který zachytává drobné částice až do velikosti 0,25 mikrometru, což je asi 100× méně než průměr lidského vlasu.

Některé čističky pak mají další funkce a filtry. Například čističky vzduchu s ionizátorem zvyšují podíl záporných iontů ve vzduchu a tím vytvářejí ovzduší, které v přírodě cítíte krátce po bouřce. Díky tomu jsou vhodné pro alergiky. Na druhou stranu ale vypouští do vzduchu nepatrné množství ozonu, což nemusí každému vyhovovat.

Další užitečný je filtr UV sterilizace, který ze vzduchu stahuje a likviduje viry, mikroby či bakterie. Tento filtr mají například čističky vzduchu Leitz Trusens.

Kvalitnější čističky pak mívají také prachový filtr (omyvatelný předfiltr). Ten zachytává hrubé nečistoty (například vlasy nebo zvířecí chlupy) a tím přirozeně prodlužuje životnost ostatních filtrů.

Filtry vydrží přibližně 6–12 měsíců, poté je musíte vyměnit. Některé čističky vás na potřebu výměny filtru dokonce samy upozorní.

Čističku umístěte ideálně ke stěně a tak, aby směřovala doprostřed místnosti. Pak je distribuce čistého vzduchu nejefektivnější. • 

Výkon vybírejte podle velikosti místnosti

Kromě filtrů je klíčovým parametrem každé čističky vzduchu její výkon. Udává se v m3 a říká, kolik metrů krychlových vzduchu čistička za hodinu provozu vyčistí. Platí přitom, že byste měli vybírat čističku alespoň o 3–4× vyšším výkonu, než je objem vzduchu v místnosti.

Pokud například máte ložnici 4 × 4 metry se stropem vysokým 2,5 metru, je objem vzduchu v ložnici 40 m3 (16 × 2,5). Do takové místnosti je ideální čistička s výkonem minimálně 120–160 m3. Doporučujeme například Leitz Trusens Z-1000, která kromě jiného vyhrála i prestižní ocenění RedDot 2019 za design.

Díky nočnímu režimu můžete mít čističku vzduchu i v ložnici a užívat si ničím nerušený spánek. • 

Další funkce, které oceníte

Vedle základních parametrů (filtry, výkon) nabízí moderní čističky vzduchu i pokročilejší funkce. Například Leitz Trusens Z-2000 nebo Leitz Trusens Z-3000 díky vlastnímu senzoru kvality ovzduší nejedou pořád naplno, ale regulují výkon podle potřeby. Tím šetří energii a navíc nejsou tolik hlučné. V režimu nočního provozu dokonce čistička snižuje hlučnost pod 33 dB a také zhasne většinu svítících diod.

Skvělá je i funkce, se kterou čistička vypouští vzduch do více směrů, aby tím eliminovala tzv. mrtvé zóny a rozháněla čistý vzduch rovnoměrně po celé místnosti.

Pokud si chcete být jistí kvalitou čističky, ptejte se také po certifikaci. Prověřená je například certifikace ECARF, kterou vydává Evropské středisko pro výzkum alergií a deklaruje, že čističky s tímto certifikátem jsou doporučené také pro alergiky nebo astmatiky s dýchacími potížemi.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.