Nejčastější závady ledniček a jak je řešit | Blog Mall.cz

Nejčastější poruchy ledniček a jak je svépomocí vyřešíte

Lednice vrčí, ale nechladí, často namrzá nebo se v ní hromadí voda. Na některé závady musíte zavolat opraváře, některé si ale svépomocí vyřešíte sami. Čtěte, jak na to.

Ať už se vám porouchá myčka, pračka nebo lednička, vždy nejdříve sáhněte po manuálu. Výrobci v nich často uvádí nejběžnější závady a postup, jak je vyřešíte. Většinu z nich vyřešíte sami, například netěsnící dveře lednice vlivem námrazy. Někdy se ale v manuálu to nejdůležitější nedočtete. Co tedy dělat, když…

Lednička namrzá a na jejím dně se tvoří voda

Tento problém způsobuje kondenzace vlhkosti. Voda v lednici nemá kudy odtéci, takže buď zamrzne, nebo steče na dno lednice. Kondenzaci nejčastěji způsobuje

  • ukládání teplých potravin,
  • opotřebované těsnění, kvůli kterému dveře netěsní
  • nebo ukládání potravin s vysokým obsahem vlhkosti jako je ovoce, zelenina, maso, ryby a mléčné výrobky.

>> Lednici s nenámrazovým systémem pořídíte na MALL.CZ. <<

Pokud nechcete neustále odmrazovat lednici a utírat vodu na policích, zkontrolujete nejdříve těsnění. Je-li opotřebované, nechte ho vyměnit.

Cena nového těsnícího pásku se pohybuje od pár stovek do tisíců v závislosti na modelu. V případě starší lednice je ale možné, že už náhradní díl neseženete.

Jestli se zrovna porozhlížíte po nové chladničce, problému předejdete snadno. Vyberte si lednici s funkcí No Frost, která zabraňuje vytváření ledu na povrchu lednice nebo mrazáku. Voda steče na dno, kde odteče otvorem do sběrné nádoby, a poté se odpaří.

Když v lednici kondenzuje voda, možná to způsobuje špatné těsnění dveří, kvůli kterému se do lednice dostává teplo. • 

Pokud lednici s funkcí No Frost máte, ale stejně se vám pod nebo v lednicí tvoří voda, pravděpodobně je ucpaná odtoková trubička u výparníku. Ten jednoduše prošťouchnete kartáčkem, který jste dostali jako příslušenství k lednici.

>> Jak na odmrazení lednice v 6 krocích. <<

Další možností je lednice se zásuvkou s regulovanou vlhkostí. Výrobci je nazývají například BioFresh nebo HydroSafe. Sem ukládejte právě potraviny s vysokým obsahem vlhkosti.

Pokud je těsnění v pořádku a nákup nové lednice neplánujete, ukládejte ovoce, zeleninu a maso do potravinových dóz nebo do krytých přihrádek k tomu určených. Vlhkost v lednici tím trochu snížíte.

Lednička vůbec nechladí

Důvodů, proč lednička nechladí, existuje spousta. Až na výjimky se neobejdete bez pomoci opraváře. Možná u vás doma ale jen vypadla elektřina. V takovém případě dejte termostatu pár minut na zotavení. Lednice za chvíli naskočí. Pokud ne, pak se možná stalo následující:

Do lednice neproudí energie

Zkontrolujte žárovku v lednici. Pokud světlo nesvítí a zároveň kompresor neběží, nejspíš do ledničky neproudí energie. To se stává například v důsledku poškození přívodního kabelu, když posunete ledničku.

Špatná manipulace

Zkontrolujte kompresor. Jestli ho slyšíte, ale lednice přesto nechladí, nejspíše se s lednicí špatně manipulovalo během stěhování. Ledničkám nesvědčí naklánění, protože hrozí únik chladiva do izolace.

Pokud se tak stane, oprava se někdy rovná ceně nového spotřebiče. V tom případě raději zvažte nákup nové lednice.

>> Najděte novou lednici na MALL.CZ. <<

Odešel termostat nebo motor

Pokud jste nezjistili závadu na kompresoru ani přívodním kabelu, je dost možné, že nefunguje termostat. Správnou příčinu ale určí jen opravář, který vadný díl vymění za nový.

Vždy ale nejdříve zvažte, jestli se vám nevyplatí pořízení nové lednice. Některé součástky starších lednic se shání hůře, a proto si za ně připlatíte.

Opravu lednice raději svěřte servisnímu technikovi. Oprava svépomocí často nedopadá dobře, a navíc se tím připravíte o záruku. • 

Zajímavým řešením je pořízení lednice s funkcí optického či akustického signálu. Ta vás hned upozorní na zvýšenou teplotu v lednici. Možná je příčinou právě poškozený termostat. Když to včas zjistíte, často postačí drobná, levnější oprava místo výměny celého termostatu.

Lednice vydává divné zvuky a vibruje

Majitelé ledniček to vnímají jako problém, často ale není důvod. Různé praskání, pukání a vibrace většinou způsobuje

  • tepelná roztažnost materiálu, například u kovových hrnců,
  • kovový plášť ledničky opět vlivem tepelné roztažnosti
  • nebo pohybem chladicích plynů, které se v chladícím okruhu ledničky mění na kapalinu.

Tyto zvuky jsou proto úplně normální.

Nespleťte si ale občasné bublání v lednici s hlukem. Příliš hlučná lednice bývá znakem opotřebeného kompresoru. V takovém případě vám nezbude nic jiného, než zavolat servisního technika. Do opravy svépomocí se určitě nepouštějte, protože je-li lednice stále v záruce, ztratíte neodborným zásahem nárok na reklamaci.

Jako u každé elektroniky i u lednic platí, že průběžná údržba je ta nejlepší prevence. Když ledničku čas od času odmrazíte, vyčistíte a potraviny uložíte do vhodných přihrádek, bude vám sloužit dlouho a dobře.

Nezapomeňte, že pro vás máme vše možné a uděláme i nemožné, abyste si to spolu doma užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.