Zapomeňte na karafiáty. Oslavte MDŽ moderně | Blog Mall.cz

Zapomeňte na karafiáty. Oslavte MDŽ moderně

Rudé karafiáty, ručně vyrobená přáníčka a okoralé chlebíčky. I když mají oslavy MDŽ různé podoby, tyhle tři věci k nim od dob socialistické éry neodmyslitelně patří. Vezměte letos 8. březen do svých rukou. Tradiční symboly oslav ženského svátku mohou vypadat i jinak. Inspirujte se.

Když se řekne MDŽ, většina z nás si vybaví rudé karafiáty a období minulého režimu, kdy se pořádaly oslavy svátku žen ve velkém. Ženy dostávaly červené květiny, děti pro ně ve školách povinně vyráběly přáníčka a muži oslavovali víc než kdo jiný.

I když socialistická sváteční trojice – karafiát, přáníčko a chlebíček – zůstane ve vaší paměti, nic nebrání tomu vdechnout jí novou podobu. Originálnější.

1. Řekněte to květinou… a květináčem

Květina potěší snad každou ženu. Pokud má vaše partnerka nebo třeba maminka ráda karafiáty, klidně zůstaňte u klasiky. Jinak ale daleko víc zabodujete s živou rostlinkou v květináči. Vydrží déle a při správné péči může dělat radost ještě spoustu let.

Nezáleží na tom, jestli vyberete fialky, orchideje nebo vzrostlý fikus. Zelená rostlina přinese do bytu jaro a rozveselí nejen interiér i obdarovanou ženu. 

Náš tip: Vybírejte pečlivě také květináče, ve kterém kytku darujete – i kdyby nakonec květina uvedla, květináč může domov zkrášlovat dál.

>> Čtěte také, jak správně pečovat o jarní květiny v květináčích. <<

MDŽ se poprvé slavil už na začátku 20. století, kdy ženy bojovaly za volební právo. Postupně se 8. březen stal významným mezinárodním dnem, kdy mají všichni projevit ženám úctu a lásku. A proč ne květinou v květináči? • 

2. Přání trochu jinak – na lednici i v mobilu

Doby, kdy musely děti ve škole povinně vyrábět přání pro maminky a babičky, už jsou pryč. Tradiční přáníčka však mají něco do sebe – vykouzlí úsměv na tváři a připomenou obdarované, co pro vás znamená.

Najděte si čas a vraťte se na chvíli do školních let. Nemusíte zrovna kreslit obrázky nebo vymýšlet básničky. Svou milovanou potěšíte i zamilovaným dopisem nebo krátkým vzkazem na ledničce. Své vyznání klidně schovejte vyvolené také do tašky nebo do kapsy od bundy. A jestli nestíháte, pošlete jí alespoň přes den milou SMS zprávu. Uvidíte, že budete slavit úspěch.

Náš tip: Nezapomínejte ale na vzkazy ani v průběhu roku. Čas od času napište vyznání svým blízkým jen tak: pochvalte výbornou večeři, nový účes nebo připomeňte, jak se máte rádi.

Nešetřete si milý vzkaz jen na oslavy MDŽ nebo jiné svátky. Vyznáním potěšte své blízké i jindy během roku. • 

3. Ovládněte kuchyni a připravte malé chuťovky

Tradiční chlebíčky nebo jednohubky zná každý. A k oslavám dne žen patřily za minulého režimu stejně jako cukroví k Vánocům. Překvapte letos na MDŽ něčím jiným kanapkami.

Kanapky jsou malé chuťovky, které se servírují jako občerstvení na různých oslavách. Jejich základem je celozrnné pečivo nakrájené na menší kousky nebo slané krekry. A zdobí se kdečím. Zvolte třeba avokádové kanapky nebo se odvažte a nachystejte jejich ovocnou variantu. Příprava vám zabere jen pár minut.

Avokádové kanapky s oříšky

Připravte si na ně:

  • avokádo,
  • 400 gramů tvarohu,
  • celozrnný chléb,
  • sůl a pepř,
  • rukolu,
  • šťávu z citronu,
  • rajčata,
  • vlašské ořechy.

Jak na to:

  1. Avokádo rozmačkejte a smíchejte s tvarohem. Ochuťte solí, pepřem a pár kapkami citronové šťávy.
  2. Celozrnný chléb nakrájejte na menší kousky nebo z něj vykrajujte vykrajovátky na cukroví malá kolečka.
  3. Pečivo natřete avokádovou pomazánkou, navrch ozdobte rukolou, kousky rajčat a vlašskými ořechy.

>> Superpotravina avokádo: v čem je jeho síla? <<

Dobroty z avokáda jsou nejen chutné, ale i zdravé. Tohle zelené ovoce totiž obsahuje pořádnou nálož vitamínů a minerálů. • 

Melounovo-sýrové kanapky

Pokud se chcete trochu odvázat, využijte ovoce a zkuste slano-sladkou kombinaci. Nachystejte si:

  • meloun (vodní nebo žlutý podle chuti),
  • balkánský sýr,
  • černé olivy,
  • mátu.

Jak na to:

  1. Meloun nakrájejte na malé kousky a zbavte ho pecek.
  2. Položte na něj kousek balkánského sýru, olivu a lístek máty.
  3. Aby vám vše drželo pohromadě, propíchněte všechny dobroty párátkem.

A pokud nejste zrovna kuchařští přeborníci, kupte žlutý meloun a parmskou šunku. Přípravu občerstvení budete mít skoro bez práce a s geniální kombinací chutí zaválíte. • 

>> Připravte si z melounu i netradiční osvěžení. <<

Další recepty na originální chuťovky jsme pro vás dali dohromady v tipech na párty občerstvení. Dobrou chuť!

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.