Osvěží vás, uhasí žízeň a hravě nahradí i plnohodnotné jídlo. To ale není všechno, co vodní meloun zvládne. Tahle sladká letní zelenina se postará i o vaše zdraví.
Je totiž hotovou zásobárnou vitamínu a prospěšných látek. Najdete v něm třeba:
- vitamíny A, B i C,
- železo
- nebo vápník.
Pravidelná melounová svačinka vám také posílí imunitu, zlepší zrak i paměť. A i když patří mezi chuťově nejsladší plody, obsahuje 90 % vody a jen 3–10 % cukru – podle odrůdy. Je proto ideální i pro sportovce nebo pokud chcete shodit nějaké to kilo.
A jestli chcete být opravdu zdraví, nevyplivujte ani černé pecky. Právě melounová semínka totiž obsahují velké množství proteinů, vlákniny i minerálních látek jako hořčík, draslík či zinek.
NÁŠ TIP: Pokud meloun nejíte jen tak, ale připravujete z něj nápoje nebo pokrmy, pecky raději vydlabejte. Mohly by vám ucpat brčka nebo zaskočit v krku.
Ověřte si v obchodě, že kupujete zralý meloun. A raději sáhněte po neporcovaných plodech, které si lépe zachovávají vitamíny a další potřebné látky. • MALL.cz
Připravte si melounovou dobrotu 4× jinak.
1. Melounové mojito
Na osvěžující letní nápoj potřebujete:
- meloun,
- ½ limetky,
- 5 lístků máty,
- 3 lžičky třtinového cukru,
- 30 ml bílého rumu,
- sodu
- a led.
Postup:
- Meloun bez pecek nakrájejte na kousky a rozmixujte – na jednu skleničku bude stačit asi 7 větších kostek. Nezapomeňte je ale předtím zbavit pecek! I když jsou zdravé, v koktejlu by vám radost neudělaly.
- Do větší sklenice vhoďte lístky máty, pár plátků limetky a zasypte třtinovým cukrem. Všechno pořádně rozmačkejte. Jen tak se z limetky uvolní šťáva a máta se rozvoní.
- Do směsi nalijte rozmixovaný meloun, přilijte bílý rum a dolijte sodou.
Nakonec přidejte ještě pár kostek ledu, ať je letní osvěžení dokonalé.
Pokud nápoj připravujete i pro děti nebo řidiče, udělejte nealkoholickou variantu. Stačí rozmixovat meloun s limetkovou nebo citronovou šťávou a třtinovým cukrem, přidat mátu a limonáda je hotová. • MALL.cz
2. Studené gazpacho s melounem
Letní třicítky si přímo říkají o pořádné osvěžení. Což takhle zkusit netradiční studenou polévku? Na gazpacho si nachystejte:
- meloun (asi 3 hrnky nakrájených kostek),
- 1–2 oloupaná rajčata,
- cibuli,
- ½ okurky,
- červenou papriku,
- lžíci citronové šťávy,
- 1–2 lžíce olivového oleje,
- bazalku nebo koriandr,
- sůl, pepř a cukr podle chuti,
- mátu a zakysanou smetanu na ozdobu.
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na kostky a vhoďte do mixéru. Ale ne všechnu! Pár kostek melounu si nechte na ozdobu. Přidejte bylinky a citronovou šťávu a rozmixujte.
- Ochuťte solí, pepřem a cukrem, zakápněte olivovým olejem a všechno promíchejte.
- Nakonec přidejte celé kostky melounu a nechte hotové gazpacho odležet v lednici.
- Polévku podávejte vychlazenou – jen tak vás v letním horku osvěží. Dozdobte ji třeba lístkem máty a lžící zakysané smetany.
Pokud nemáte čas nechat gazpacho před podáváním vychladit, můžete do něho nakonec přidat kostku ledu a vše rozmixovat. • MALL.cz
3. Melounový letní salát
Na přípravu letního salátu s melounem si přichystejte:
- ½ menšího melounu,
- červenou cibuli,
- cherry rajčata,
- 200 g sýru Feta,
- 100 g černých oliv,
- hrst baby špenátu,
- 3 lžíce olivového oleje,
- bazalku a petržel,
- šťávu z jednoho citronu,
- sůl a pepř.
Postup:
- Meloun očistěte od pecek, nakrájejte ho na menší kostičky a dejte do mísy. Přidejte k němu na jemno nakrájenou červenou cibuli, rozpůlené olivy, cherry rajčata a špenátové lístky. Všechno promíchejte.
- Připravte si sýr Feta – můžete ho do salátu nakrájet na kostičky nebo třeba nastrouhat. A pokud ho zrovna nemáte po ruce, použijte klidně balkánský sýr.
- Nakonec salát osolte, opepřete, smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Před podáváním ozdobte salát bazalkou a petrželkou.
Salát podávejte vychlazený. Pokud chcete, můžete do něho přidat i nakrájenou okurku nebo ledový salát. • MALL.cz
4. Melounový ledový sorbet
Chcete-li se v horku opravdu ochladit, není nic lepšího než kombinace osvěžující sladké dužiny a ledové tříště – melounový sorbet. Budete na něj potřebovat:
- 500 g melounu,
- 80 g cukru,
- 120 ml vody,
- 2 lžičky citronové šťávy,
- citronovou kůru.
Postup:
- Smíchejte vodu s cukrem, přidejte citronovou kůru a směs přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak nechte sirup vychladnout.
- Mezitím si nachystejte meloun – odstraňte černá semínka, nakrájejte ho na kostičky a vhoďte do mixéru.
- K rozmixovanému melounu přilijte studený cukrový sirup a přidejte citronovou šťávu.
- Vše promíchejte a dejte na 3–4 hodiny do mrazáku. Nezapomeňte ale sorbet každých 30 minut zkontrolovat a metličkou nebo vidličkou promíchat. Jinak vám zatuhne až příliš.
- Před podáváním nechte melounovou tříšť povolit 15 minut v lednici. Servírujte s kousky ovoce.
Melounový sorbet podávejte pořádně vychlazený. Ozdobit ho můžete lístečky máty nebo třeba ovocem. • MALL.cz
>>> Nezapomeňte si vybrat správný mixér. Bude se hodit! <<<
A když vám při přípravě osvěžujících dobrot kus melounu zbude, udělejte si z něho třeba džem. V kombinaci se zázvorem a citronovou šťávou vykouzlíte z melounu dokonalou sladkou tečku nejen na léto, ale i na zimu.
Dobrou melounovou chuť!
A jaké dobroty si připravujete z melounu vy? Podělte se s námi o vaše recepty v komentářích.