Jak pečovat o jarní květiny v květináčích | Blog Mall.cz

Jak pečovat o jarní květiny v květináčích

Opojně vonící hyacinty, drobné narcisy a elegantní tulipány. Cibuloviny jsou poslem jara a v květináči na stole vám zpříjemní poslední zimní týdny. Zjistěte, jak o jarní květiny pečovat, aby i v květináči vydržely dlouho krásné a příští rok jste si je mohli opět zasadit.

Hyacinty, narcisy a tulipány v pestrobarevných květináčích jsou oblíbeným dárkem k Valentýnu i jen tak pro radost. Ať už jarní kvítka dostanete, nebo si je pořídíte sami, věnujte jim náležitou péči. Odvděčí se vám dlouho svěžími květy i nádhernou vůní.

Péče o jarní cibuloviny je snadná.

Cibuloviny nepřesazujte

Jakmile květinu dostanete, zkontrolujte květináč. Cibulovinám svědčí zejména keramické květináče nebo obaly z přírodních materiálů, protože lépe odvádí vlhkost. Plastové květináče zase vyhovují například bledulím nebo sněženkám, které preferují vlhčí prostředí.

Pokud jste si domů přinesli hyacint v plastovém obalu, nemusíte si zoufat. Jestliže má květináč otvor pro odtok vody, určitě sezónu vydrží. Takovou květinu můžete v původním květináči umístit do hezkého keramického obalu, ale nepřesazujte ji.

Cibuloviny jsou na přesazování háklivé, protože manipulace s kořeny ohrožuje růst cibule a s ní i celé rostliny. Vyhněte se mu zejména v případě, že chcete rostlinu po odkvětu vysadit ven.

Hyacintům sluší kombinace s béžovým, světle růžovým nebo i proutěným květináčem.

Zalévejte zlehka

Hyacinty, tulipány i narcisy kvetou na jaře, často ještě mezi zbytky sněhu. Tato křehká kvítka tedy preferují méně vody a chladnější prostředí.

Umístěte je proto do místnosti, kde tolik netopíte, ideálně třeba na chodbu. Zalévejte tak, aby květiny nebyly suché ani nestály ve vodě. Příliš vody často vede ke hnilobě cibulek i nadměrnému růstu stonku a jeho následnému ohnutí pod tíhou květů.

Rostlinám ale rozhodně prospěje pravidelné hnojení kombinovaným hnojivem pro pokojové rostliny.

Radost i za rok

Jarní květiny v květináčích jsou sice rychlené, to ale neznamená, že byste je po odkvětu museli vyhodit na kompost. Ostříhejte uschlé květy a cibulky s listy dále zalévejte a hnojte.

Cibulky můžete příští rok zase vysadit.

Dále máte dvě možnosti:

  1. Počkejte, až rozmrzne půda, a pak do ní cibulky zasaďte. Pokud nemáte na zahradě myši a už nepřijdou mrazy, příští rok vám hyacinty, tulipány nebo narcisy vykvetou.

  2. Až začnou žloutnout konce listů, přestaňte o rostlinu pečovat a nechte cibuli zatáhnout. Pak ji stačí nechat oschnout a až do září skladovat v suchém prostředí.  Září je správný čas pro výsadbu cibulovin, ať už na zahradě nebo doma do květináče.

A jaké jarní květiny máte raději vy?