Vyzkoušejte neobvyklé chutě krémových polévek

Polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt. Možná vám toto pořekadlo jako malým šlo na nervy. Obzvlášť když vás mělo povzbudit ke konzumaci ohřáté vody s trochou mrkve, brambor a mastnými oky na povrchu. Přesvědčte se ale sami, že hustá krémová polévka vás příjemně zasytí a odpálí na jazyku ohňostroj netradičních chutí.

Hráškovou, chřestovou a špenátovou už tedy zvládnete. Podíváme se teď pod pokličku i některým méně tradičním kombinacím.

1. Pečený česnek, pastiňák a bílé fazole

V obchodě si možná pastiňák hravě spletete s petrželí. Na talíři ale už takový omyl neuděláte. Pastiňák má na rozdíl od kořenové petržele mnohem jemnější chuť.

Nezapomeňte, že česnek je lepší před pečením neloupat. Díky slupce ho jen tak v troubě nespálíte.

Zařaďte pastiňák na svůj jídelníček. Římané věřili, že působí jako afrodiziakum.Zařaďte pastiňák na svůj jídelníček. Římané věřili, že působí jako afrodiziakum.

Co budete potřebovat:

  • 5 velkých očištěných pastiňáků,
  • 1 palici česneku,
  • 1 plechovku bílých fazolí,
  • 2 cibule nakrájené na čtvrtky,
  • olivový olej
  • citronovou šťávu,
  • čerstvý tymián a rozmarýn
  • horkou vodu nebo vývar,
  • sůl a pepř.

Jak na polévku:

  • Očištěný pastiňák rozkrojte na poloviny a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem řeznou plochou dolů. Na plech přidejte i celé neoloupané stroužky česneku a čtvrtky cibule. Pokapejte olivovým olejem a posypte solí.
  • Zeleninu pečte na 180 stupňů přibližně hodinu, dokud nebude měkká.
  • Nechte zeleninu vychladnout, oloupejte stroužky česneku. Vše vložte do hrnce společně s okapanými fazolemi a vodou nebo vývarem. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  • Ochuťte citronovou šťávou, bylinkami, solí a pepřem.

Polévka je krásně krémová i bez smetany. Pokud ale chcete, můžete ji ještě trochou smetany nebo šlehačky zjemnit.

Polévku podávejte s opraženými slunečnicovými semínky.

2. Dýně, koriandr, zázvor a rybí omáčka

Takovou “dýňovku” jste ještě zaručeně nejedli. Klasika z hokaida se zakysanou smetanou je sice také lahodná, ale pokud toužíte po orientálnější variaci, vyzkoušejte tento recept.

Co budete potřebovat:

  • 2 velké máslové dýně,
  • 1 velkou mrkev,
  • 5cm kousek zázvoru,
  • 1 svazek čerstvého koriandru,
  • 2 lžíce rybí omáčky,
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžíci sojové omáčky,
  • ½ lžičky mleté kurkumy,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř,
  • sezamová semínka.

Máslová dýně je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínu A a C, hořčíku, vápníku a draslíku.Máslová dýně je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínu A a C, hořčíku, vápníku a draslíku.

Jak na polévku:

  • Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka společně s mrkví při 180 stupních. Vychladlou dýni snadno vydlabete a ušetříte čas jejím škrábáním.
  • V hrnci lehce osmahněte na tenké plátky nakrájený zázvor. Přidejte dýni a mrkev, podlejte vodou. Rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Přidejte pokrájenou jarní cibulku, sojovou a rybí omáčku, kurkumu a polovinu koriandru.
  • Dochuťte solí, pepřem.

Ozdobte sezamovými semínky a zbytkem koriandru. Milovníci chilli mohou přidat i nějaký výsledek svého zahradničení.

3. Celer a jablko

Celer je neprávem v kuchyni trochu upozaďovaný. Nad velkou bulvou celeru jen málokoho napadne, že by se dal přidat do bramborové kaše, ogrilovat nebo z něj připravit lahodnou polévku. Toto snadno dostupné a levné přírodní afrodiziakum ale dokáže divy.

Řízný celer doplní sladké jablko a jemná smetana.Řízný celer doplní sladké jablko a jemná smetana.

Co budete potřebovat:

  • 1 velký celer,
  • 2 cibule,
  • 2 menší jablka,
  • zakysanou smetanu,
  • čerstvou bazalku a pažitku,
  • dijonskou hořčici,
  • máslo nebo olej na smažení,
  • slaninu,
  • sůl a pepř,
  • petržel na ozdobu.

Jak na polévku:

  • Na másle nebo oleji opečte nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky pokrájený celer a opékejte. Asi po dvou minutách přidejte i kostičky jablek.
  • Podlijte vodou a nechte na mírném plameni vařit asi půl hodiny, dokud celer nezměkne.
  • Základ polévky rozmixujte.
  • Přidejte zakysanou smetanu a hořčici, bazalku i pažitku. Dochuťte solí a pepřem. Udržujte polévku teplou na mírném plameni.
  • Rozpalte kontaktní gril nebo pánev. Prudce na něm opečte z obou stran plátky slaniny.

Polévku servírujte se slaninovým chipsem a petrželí. Pro zjemnění můžete přidat ještě lžičku smetany do každé misky. Pokud máte doma kousek starší bagety, nakrájejte ji na malé krajíčky a opečte hned po slanině.

 

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025