Pozor na hackery: stačí jedna chyba a máte na účtě nulu | Blog Mall.cz

Pozor na hackery: stačí jedna chyba a máte na účtě nulu

Hackeři a jiní kybernetičtí zločinci objevují stále nové cesty, jak napadnout vaše zařízení. A když se jim to povede, může to skončit vytunelovaným bankovním účtem, hacknutým Facebookem nebo ztrátou přístupu k vašemu e-mailu. Poradíme vám, jak před nimi dostatečně ochráníte celou rodinu.

Počítačové viry a útoky hackerů jsou dnes mnohem komplikovanější než v dobách, kdy se šířily jen na disketách a vypálených CD. Terčem je totiž každé zařízení s připojením k internetu, zejména notebooky a smartphony. Útoky také nabírají na zákeřnosti a snaží se z uživatelů vytáhnout peníze nebo citlivé údaje. Proto jsou dnes v ohrožení nejen nezkušení a důvěřiví uživatelé internetu, jako jsou děti nebo senioři, ale i jinak velmi obezřetní jedinci.

Jaké jsou nejrozšířenější kyberútoky současnosti?

  • phishing – Útočníci se v e-mailu vydávají za důvěryhodné instituce, jako jsou banky nebo úřady, a odkážou vás na nebezpečnou stránku. Tam vyžadují vyplnění osobních údajů, jako jsou přihlašovací údaje k bankovnictví nebo číslo kreditní karty. Stránky často vypadají opravdu věrohodně, což komplikuje jejich odhalení.
  • ransomware – Pokud se vám tento malware dostane do počítače, zamkne a zahesluje nejčastěji používané soubory. Za heslo k odemčení po vás útočník následně požaduje výkupné. Útočníci ve většině případů heslo nepošlou ani po zaplacení, a proto jim částku nikdy neposílejte.
  • botnet – Útočníci šíří viry, které se ukryjí ve vašem zařízení a čekají na povel. Po něm všechna nakažená zařízení například odešlou požadavek na vybraný server, čímž mohou zahltit a znefunkčnit cizí webovou stránku. Útočník tak vaše zařízení bez vašeho vědomí využije ke kriminální činnosti.
  • spyware – Úkolem těchto zákeřných programů je sledovat, co v počítači děláte. Sledují například vaši činnost na internetu nebo jaké soubory máte v počítači. V horším případě napadnou vaši webkameru nebo odhalí vaše citlivé údaje. Tyto materiály pak mohou využít ke krádeži nebo vydírání.

Bez bezpečnostního programu si nemusíte všimnout, že vás přes vaši webovou kameru sleduje někdo cizí. • 

Neopatrní uživatelé jsou těmito útoky nejčastěji napadení, když:

  • otevřou odkaz nebo přílohu v podezřelém e-mailu,
  • navštíví nebezpečnou stránku s pochybným obsahem, jako je nelegální software nebo erotika,
  • jsou připojení ke stejné síti, jako již napadené zařízení,
  • omylem potvrdí vyskakovací okno na pochybné stránce,
  • jsou příliš důvěřiví a nedokáží rozpoznat nebezpečný obsah.

Jenom antivir už dnes nestačí

Útočníci jsou vždy o krok napřed a velkou část jejich útoků samotný antivir neodhalí – proto dnes počítače, tablety a smartphony vyžadují silnější a ucelenější ochranu. Příkladem takové ochrany je balík bezpečnostních programů ESET Family Security Pack.

Tyto programy dokáží pokrýt všechna ohrožená místa ve vašich domácích zařízeních. Nainstalujete je až na 3 počítače a 3 smartphony, takže ochráníte i děti nebo babičku.

Software v balíku dokáže mimo jiné:

  • odhalit stránky, které chtějí zneužít vaše citlivé údaje, rozpoznat převzetí kontroly nad vaší webkamerou nebo zašifrovat komunikaci mezi klávesnicí a internetovým prohlížečem. Díky tomu vás nebude nikdo odposlouchávat.
  • poskytnout vám bezpečností přehled, ve kterém uvidíte, jaké hrozby ochrana ESET našla a zablokovala. Součástí je také správce hesel a rodičovská kontrola, se kterou uvidíte, jaké stránky vaše děti navštěvují.
  • kontrolovat připojení v domácnosti. Program odhalí nezabezpečená místa ve vaší síti (například slabá hesla nebo zastaralé programy). Zároveň vás upozorní, když se do vaší domácí sítě připojí někdo cizí.
  • včas odhalit a odstranit všechny hrozby, jako je výše zmíněný ransomware, spyware nebo botnet.
  • lokalizovat zařízení, které vám někdo ukradl a měli jste na něm ESET nainstalovaný.

Napadené zařízení v domácnosti může mít nevratné následky pro celou rodinu. Proto se na internetu chovejte opatrně, poučte o bezpečnosti své děti, rodiče a prarodiče a pořiďte si komplexní ochranu pro mobily i počítače.

 << Ochraňte svůj domov pomocí programů ESET. >>

Jakou ochranu proti kyberútokům používáte vy? Napište nám do komentářů.