Srozumitelný návod i pro laiky: jak vybrat notebook | Blog Mall.cz

Srozumitelný návod i pro laiky: jak vybrat nový notebook

Při výběru notebooku se dívejte zejména na typ pevného disku, výkon procesoru a velikost operační paměti (tzv. RAM). Dále sledujte i hmotnost přístroje nebo jeho výdrž na baterii. Že se v tom moc nevyznáte? Nevadí. Čtěte dále a vyberte si notebook podle svých potřeb.

Pevný disk: nejdůležitější součástka každého notebooku

Typ pevného disku má zásadní vliv na to, jak rychlý váš notebook bude. Je důležité, aby nový notebook měl SSD disk. Takový disk je násobně rychlejší než starší typ disků (HDD), což je poznat na rychlosti spouštění operačního systému i všech programů. Jakmile jednou zkusíte SSD, už se ke staršímu HDD nikdy nebudete chtít vrátit.

SSD disky dříve bývaly drahé, ale dnes už jsou mnohem dostupnější a bývají i v levnějších noteboocích. Pokud hledáte skutečně co nejlevnější notebook, zvolte variantu s dvěma pevnými disky – malého SSD disku (například 128 GB) na operační systém a základní programy + většího HDD (1 TB), kam budete ukládat například filmy.

Náš tip: Nejlevnější notebooky mají tzv. eMMC disky. Ty jsou rychlejší než HDD, ale pomalejší než SSD. Pokud vám jde skutečně o cenu, můžete je zvolit, ale vyhněte se přístrojům s 32 GB nebo 64 GB eMMC. To je na dnešní potřeby skutečně málo, skoro celý disk vám zabere jen instalace Windows 10 a musíte okamžitě přikupovat další disk s větší kapacitou.

Procesor: dvě jádra jsou samozřejmostí, čtyři optimem

Další důležitou součástkou každého notebooku je procesor. Na trhu s notebooky se nejčastěji setkáte s dvoujádrovými nebo čtyřjádrovými procesory. Platí, že více jader vám umožní plynulou práci ve více aplikacích naráz – pokud například míváte spuštěných několik programů zároveň, je čtyřjádrový procesor lepší volbou. Zároveň váš notebook tak rychle nezastará.

Dvoujádrové procesory jsou méně výkonné, ale pro děti, studenty nebo seniory na běžnou kancelářskou práci, prohlížení internetu a starší hry stále bohatě stačí. Pokud od notebooku nečekáte zázraky, je dvoujádrový procesor rozumným rozhodnutím za dobré peníze. Jak už jsme psali, mnohem vyšší vliv na rychlost a odezvu notebooku má SSD disk.

>> Mohlo by vás zajímat: jak vybrat notebook pro studenta. <<

Na běžnou studentskou či kancelářskou práci stačí i dvoujádrový procesor. • 

Operační paměť RAM: alespoň 8 GB

U každého notebooku je v parametrech uvedená také operační paměť RAM. Tu si představte jako dočasnou paměť, na kterou si notebook ukládá data z aktuálně spuštěných programů a aplikací, aby je měl neustále „po ruce“. Díky tomu je aplikace svižnější, protože notebook pro data nemusí chodit až na pevný disk.

U operační paměti se nejčastěji setkáte s kapacitami 4 GB, 8 GB nebo 16 GB. Dnes už byste měli volit minimálně 8GB paměť, která urychluje počítač, a navíc je jistější variantou do budoucna, kdy se nároky systémů a programů budou neustále zvyšovat. 16GB paměť je pak vhodná hlavně pro hráče, grafiky nebo ty, kteří od svého přístroje očekávají nekompromisní výkon.

Náš tip: U pamětí se kromě kapacity uvádí ještě jeden parametr – typ paměti. DDR3 jsou starší a pomalejší, DDR4 novější a rychlejší. Pokud můžete, volte DDR4, ale rozdíl u běžné kancelářské práce není nijak zásadní.

Grafická karta: stačí integrovaná

Běžné kancelářské notebooky mají integrovanou (zabudovanou) grafickou kartu na základní desce – například u notebooků s procesorem Intel je v parametrech napsané „Intel UHD Graphics“. Integrovaná grafická karta bohatě stačí, pokud na notebooku nehodláte hrát náročné hry.

Další variantou je tzv. dedikovaná (samostatná) grafická karta, kterou jsou vybavené herní notebooky pro hráče nebo grafiky. Ty jsou mnohem výkonnější, ale také dražší. Na výběr máte mezi grafikami od značek NVIDIA nebo AMD.

>> Jak být na internetu ve větším bezpečí? Základem je správce hesel. <<

Do terénu volte odolnější notebook s velkou výdrží a nižší hmotností. • 

Další parametry: displej, klávesnice, hmotnost a výdrž

Tím jsme probrali všechny důležité parametry uvnitř notebooku – a je na čase přístroj prozkoumat zvenčí. Tady záleží hodně na tom, k jakým účelům hodláte notebook používat.

Jestliže si přístroj jenom zapojíte do zásuvky a budete ho mít většinou na jednom místě, pak vás nemusí zajímat odolnost, hmotnost ani výdrž. Volte ideálně notebook s větším displejem (klidně 17,3 palců), na kterém se dobře pracuje.

Ti z vás, kteří chcete s notebookem hodně cestovat, vybírejte spíše

  • odolnější konstrukci z hliníku,
  • kompaktnější rozměry (displej do 14 palců),
  • nižší hmotnost (do 1,5 kg)
  • a vyšší kapacitu baterie s dlouhou výdrží (6 hodin a více).

Zajímavou variantou jsou pro vás například maličké netbooky, nebo taktéž malé, ale výkonnější ultrabooky. Některé dnešní notebooky mají dokonce dotykový displej a fungují jako 2v1 – notebook a tablet zároveň.

Dávejte si pozor také na klávesnici. Některé menší notebooky nemají numerickou klávesnici, která vám může chybět, pokud jste například účetní a děláte s čísly. A pokud rádi pracujete po nocích, hledejte notebook s podsvícenou klávesnicí.

>> Podívejte se na nabídku notebooků na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.