8 digitálních pomocníků pro zdraví | Blog Mall.cz

8 digitálních pomocníků pro zdraví

Za jednu baterku vám o vašem zdravotním stavu řeknou vše, co potřebujete vědět. Někdy ani tu baterku nepotřebují. Řeč je o zdravotních pomůckách, které využijí maminky s dětmi, sportovci, starší ročníky i každý, kdo má zájem o své zdraví. 

Pořiďte si je do své domácí lékárničky nebo se inspirujte, co nadělit svým blízkým k narozeninám nebo pod stromeček.

1.   Digitální teploměr

Jestli máte doma ještě klasický rtuťový teploměr, určitě to znáte. Z polohy rtuti odezíráte, zda máte 37,6 °C nebo snad 37,2 °C a přemýšlíte, zda jste teploměr nechali v podpaží dost dlouho. Doba ale pokročila a už za 2 stovky získáte digitální teploměr, který po naměření zapípá a ukáže vám přesnou hodnotu na displeji.

Sofistikovanější přístroje jsou bezkontaktní, což využijí hlavně maminky malých dětí. Teploměr jednoduše přiložíte k uchu nebo čelu miminka a za chvíli víte, jak na tom váš brouček je. Specialitou jsou pak teploměry, které umí měřit teplotu i jiných povrchů, než je lidské tělo. Jedním přístrojem tak změříte i teplotu vody ve vaně nebo jídla.

Bezkontaktní teploměr VisioFocus umí jako jediný promítnout teplotu přímo na čelo. • 

2.   Tlakoměr

Pokud vás trápí vysoký nebo nízký tlak, je dobré jeho hodnoty pravidelně sledovat. Už proto, že dlouhodobý přehled ocení lékaři při pravidelné kontrole. Pro tyto účely slouží domácí tlakoměr, u kterého si můžete zvolit, zda chcete měřit na paži nebo na zápěstí. Většina z těchto přístrojů umí měřit i puls, takže už nemusíte s dvěma prsty na krkavici počítat tepy a sledovat u toho čas.

Pro dlouhodobé sledování je praktická paměť měření, díky které si můžete zkontrolovat, jak se hodnoty vašeho tlaku v čase mění. Nejlevnější tlakoměr seženete přibližně za 3 stovky.

3.   Infračervená lampa

Infračervené lampy jsou novou generací proslulého horského sluníčka a využití najdou v každé domácnosti. Infračervené záření, které produkují, totiž simuluje sluneční svit zbavený škodlivých UV paprsků. Tato světelná terapie ulevuje od bolesti, ucpaných dutin, nespavosti i špatné nálady.

Když na vás s postupujícím podzimem sedají chmury, zapněte infralampu a prozářete svůj den i myšlenky. Infračervené záření vám rozproudí krevní oběh a také tvorbu hormonu štěstí serotoninu. Speciálním přístrojem je biolampa, která kombinuje více typů záření a urychluje tak hojení zánětů

Prohřejte se, i když je venku zima a tma. Na fotce je infralampa Medisana IR 885. • 

4.   Diagnostické testy

CRP test oceníte, když to máte daleko k doktorovi nebo se rádi léčíte svépomocí. S tímto testem a jednou kapkou krve do 5 minut zjistíte, jestli je za nemocí virová nebo bakteriální infekce. Pokud test ukáže vysoké hodnoty, je třeba vyhledat lékaře a nemoc léčit antibiotiky.

Z dalších domácích diagnostických testů si můžete pořídit jednorázový test na přítomnost drog. Ten ze slin do 10 minut rozpozná přítomnost některé ze 6 skupin drog.

5.   Alkohol tester

Každý řidič ví, že když si dá pár piv nebo sklenic vína, nemá za volantem co dělat. Ale co další den? S domácím alkohol testerem stačí dýchnout a hned víte, jak na tom jste. Přesnější měření zajistí náustkové přístroje, za zhruba 8 stovek ale seženete i kvalitní beznáustkové testery.

6.   Glukometr, oxymetr nebo cholesterolmetr

Glukoměr měří hladinu cukru v krvi a diabetici ho potřebují pro stanovení správné dávky inzulinu. Tento přístroj je ale také užitečným pomocníkem každého zájemce o zdravou výživu.

O rychlé měření saturace kyslíku se postará oxymetr. Kromě lidí trpící dušností ho využijí hlavně sportovci. Podobně jako tlakoměry, měří oxymetry také puls.

Pokud vám lékař diagnostikoval vysoký cholesterol, jistě doma využijete cholesterolmetr. Díky malému přístroji se samonasávacími proužky můžete kontrolovat úspěšnost své diety. Některé přístroje také umí měřit cholesterol, glukózu i kyselinu močovou.

Všechny tyto přístroje, např. glukometr Beurer GL 42, se skládají z více částí. • 

7.   Inhalátor

Inhalátory nejsou jen kapesní přístroje pro astmatiky. Domácí inhalátory a nosní lázně zklidňují kašel a usnadňují vykašlávání při astmatu, plicních onemocněních i zánětech nosních dutin. Alergikům usnadní sezónu a jsou vhodné pro děti i dospělé.

Můžete vybírat z kompresorového nebo ultrazvukového inhalátoru. První typ je velmi výkonný, ovšem za cenu hluku. Moderní ultrazvukové inhalátory jsou oproti nim tiché a šetrné.

8.   Zvlhčovač a čistič vzduchu

Když venku mrzne, doma se snižuje vlhkost vzduchu. Suchý vzduch pak způsobuje škrábání v krku, suchý kašel i únavu. Řešením je zvlhčovač vzduchu, který do celé místnosti průběžně rozprašuje mikročástečky vody. Když chcete, můžete vodu doplnit éterickým olejem a provonět si tak celý byt. Přístroje v místnosti samozřejmě udržují optimální vlhkost, takže se nemusíte bát plísní.

Když je zvlhčovač kombinovaný s čističem, umí navíc z ovzduší zachytnout nečistoty. To ocení především alergici a maminky malých dětí.

Jakým pomocníkům důvěřujete při péči o zdraví vy? Podělte se tady nebo na Facebooku.