Červené víno jako lék: 10 důvodů, proč si dát skleničku | Blog Mall.cz
Červené víno jako lék: 10 důvodů, proč si dát skleničku

Červené víno jako lék: 10 důvodů, proč si dát skleničku

Sklenka červeného vína. Také ve vás evokuje pohodu, možná dokonce příslib romantického večera? Kromě toho je to i vhodná zbraň proti depresím a navíc se jedná o velmi zdravý nápoj. Máme pro vás minimálně 10 důvodů, proč byste si ho měli dopřát.

1. Pravidelné, ale uměřené, pití vína působí příznivě na pleť. Ta je pak zdravější a odolnější proti účinkům sluníčka, které je hlavním viníkem stárnutí pokožky a předčasné tvorby vrásek.

2. Díky antioxidantům chrání tělo před volnými radikály, a snižuje tak riziko arterosklerózy diabetu nebo Alzheimerovy choroby. U pravidelných konzumentů vína je o 80 % menší pravděpodobnost rozvoje Alzheimera.

3. Studie prokázaly, že červené víno může pomoci při léčbě určitých typů rakoviny. Díky němu totiž rakovinné buňky lépe reagují na chemoterapii.

4. Resveratrol obsažený v červeném víně podporuje správnou činnost srdce. Lidé, kteří si dopřávají červené v přiměřené míře, jsou méně náchylní k onemocnění srdce než velcí pijáci či abstinenti.

5. Sklenka vína denně udržuje pod kontrolou hladinu cukru v krvi, a tak snižuje možnost vzniku cukrovky 2. typu.

6. Antioxidanty obsažené ve víně zvyšují úroveň »dobrého« cholesterolu a také chrání tepny před škodlivými účinky »špatného« cholesterolu.

7. Jedna z posledních studií prokázala, že červené víno může ze zubů odstranit bakterie, které na nich tvoří plak a produkují kyseliny. To pak vede ke vzniku kazu.

8. Látka resveratrol, kterou víno obsahuje, pomáhá i zlepšovat paměť. Podle výzkumů na myších zvyšuje kvalitu té části mozku, která je zodpovědná za změny paměti, učení a nálady.

9. Jde na vás chřipka? Pak je sklenka červeného ta správná volba. Pomáhá proti bolesti i prochladnutí. Poděkovat za to můžeme antioxidantům, které pomáhají v boji proti infekci.

10. Třísloviny, které červené víno obsahuje, povzbuzují trávení, napravují sliznice trávicího traktu a mají antibakteriální účinky.

Červené víno se u nás pěstuje už stovky let a vděčíme za to příkazu římského císaře Probuse, který chtěl mít vinice v římských koloniích za Alpami, mezi které patřila i Pálava. Ačkoliv se dnes traduje, že by se červené víno mělo pít téměř teplé, není to pravda. Pokojová teplota totiž v minulosti určitě nebyla tak vysoká a za dob krále Karla IV. těžko měli v komnatách dnešních 22 °C. Ideální je tak pít víno o teplotě 14-16 °C.

VYBAVENÍ DOMÁCÍHO BARU A POTŘEBY K SERVÍROVÁNÍ VÍNA SI PROHLÉDNĚTE ZDE >> 

Témata:
  lifestyle, víno, alkohol