Zimní detox organismu: 5 rychlých tipů, jak si pročistit tělo! | Blog Mall.cz

Zimní detox organismu: 5 rychlých tipů, jak si pročistit tělo!

Pokud už vás ubíjí zima, potřebujete načerpat novou energii nebo jste se pořád nezbavili vánočních kil, zkuste tipy na rychlý a bezbolestný detox.

1. Synonymem detoxikace se stalo jaro. Je ale důležité nechat organismus odpočinout víckrát do roka. Období nízkých teplot bez slunečního svitu je pro detoxikaci ideální. Pomůže nám totiž rychle získat zpět ztracenou energii. 

Detoxikace není prioritně o hubnutí, ale o očištění a ozdravení. Hubnutí je vlastně velmi příjemným vedlejším efektem. A pokud detox zařadíte do své životosprávy pravidelně, třeba dvakrát za rok, nehrozí vám ani jojo efekt.

Detox je hlavně o očištění organismu • 

2. Člověk, stejně jako třeba auto, potřebuje servis. Dejte svému tělu šanci se zastavit, odpočinout si od dosavadního způsobu stravování, zbavit ho nadbytku solí a usazenin.

Díky změně jídelníčku pročistíte krev, celý kapilární a lymfatický systém i vnitřní orgány – játra, plíce, střeva a ledviny.

3. Nejjednodušší poučka, kterou všichni známe. Je nejlevnější, ale zároveň nejnáročnější – důslednost, přemýšlení i čas.

Potravinové doplňky sice mohou pomoci, většina lidí, kteří na svůj jídelníček dlouhodobě nedbají, je na tom ale tak, že jejich tělo vůbec není schopno si z doplňků stravy přínosné látky vzít. Jednoduše je zase vyloučí.

Doporučuje se požívat doplňky stravy a vitamíny až po detoxikaci organismu – když jsou stěny a klky tenkého střeva dostatečně očištěny, prokrveny a připraveny na jejich vstřebávání do krevního oběhu. 

4. Jídelníček je potřeba sestavit z lehce stravitelných potravin, které mají dostatek vitamínů, vlákniny a nezatěžují organismus. Vaření překvapivě nemusí být těžké na přípravu, někdy zabere i méně času než klasická česká kuchyně.

Nyní je sezona ořechů a červené řepy – zkuste k snídani bílý jogurt s vlašskými ořechy, medem a skořicí, k obědu si udělejte salát z vařené či syrové řepy a k večeři třeba brokolici s tymiánem nebo něco se zelenými fazolkami. Dopoledne svačte sušené švestky a ořechy, odpoledne si dejte bílý jogurt nebo zeleninu. Důležité je při detoxikaci nepočítat žádné kalorie, jezte do absolutního pocitu nasycení a neomezujte se. Vaše tělo si samo řekne.

5. V průběhu detoxikace bychom měli zvýšit příjem tekutin. Aby detoxikace správně probíhala a toxiny se mohly odplavovat, doporučuje se denně vypít 40 ml vody na 1 kg váhy.

Náš organismus je většinou překyselený – jíme hodně masa a sladkostí, proto je dobré přidávat si do kohoutkové vody sáček s korálovou vodou, ta učiní vodu zásaditou, a pomůže tak organismu s odkyselením. Korálové kalcium je drcený korál Xango, který obsahuje 70 stopových prvků a minerálů. Pitím této vody se do organizmu dostávají veškeré minerály a stopové prvky v podobě iontů, takže ihned okysličují krev a tím celý kapilární systém.

Grapefruit funguje jako antioxidant a je také skvělým pomocníkem při detoxikaci organismu • 

Náš TIP: Vyrobte si skvělou šťávu z grapefruitu!

Odšťavněte grapefruity a jednoduše je nařeďte s vodou. Pro dozdobení je možné pít s kousky nakrájeného grapefruitu.  

Témata:
  zdraví, lifestyle, detox, jídlo