Váha dětí: Není moc hubená nebo moc velký? | Blog Mall.cz
Váha dětí: Není moc hubená nebo moc velký?

Váha dětí: Není moc hubená nebo moc velký?

Ta vaše holčička je tak drobounká, to naší Lucinky je pěkný kousek. Je vám to povědomé? Možná i vy se občas neubráníte srovnávání váhy svých dětí s jejich vrstevníky. Ale je to nutné?

Sledování růstu miminka je důležité, ale má svá pravidla

Váhu miminka ovlivňuje celá řada faktorů včetně genetiky a roli hraje také výživa a pohlaví. Holčičky bývají obvykle drobnější než chlapci, i když mohou mít výchozí porodní váhu stejnou. To mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Mám tři syny a první dva přibírali přímo závratným tempem, v půl roce měli okolo osmi kilogramů a v roce se blížili dvanácti. A dcera? Ta se sice narodila s nejvyšší porodní váhou ze všech čtyř sourozenců (3,5 kg), ale v půl roce váží necelých sedm kilo. V tomto věku měli už její bratři tedy minimálně o kilo víc, přestože jeden z nich se narodil o rovný kilogram lehčí než ona sama.

Sledování růstu a váhy u dětí od narození je důležité, neboť porucha růstu může signalizovat nějaké chronické onemocnění nebo hormonální poruchu. Lékař na každé prohlídce proto vašeho drobečka zváží a změří a údaje porovná s růstovým grafem, který ukazuje průměrnou váhu a délku dětí v určitém věku.

Průměrná váha dětí během prvního roku Ve třech měsících:

Ve třech měsících:

  • Chlapci: 5,9 kg, 61 cm
  • Dívky: 5,4 kg, 60 cm

V šesti měsících:

  • Chlapci: 7,9 kg, 68 cm
  • Dívky: 7,3 kg, 66 cm

V devíti měsících:

  • Chlapci: 9,3 kg, 72 cm
  • Dívky: 8,6 kg, 70 cm

V roce:

  • Chlapci: 10,3 kg, 76 cm
  • Dívky: 9,6 kg, 74 cm

Neporovnávejte děti, sledujte je

To, že váš potomek měří o pár centimetrů více a je mnohem těžší, než syn vaší kamarádky rozhodně nemusíte dramatizovat. Geny jsou prostě geny a je logické, že potomek vyšších rodičů bude růst o něco rychleji než ten, jehož rodiče jsou drobnější a menší. Ale ani to není vždy pravidlem. I děti „větších“ rodičů mohou být v prvních měsících nebo letech hubeňouři a naopak. Navíc lékař by měl rozeznat děti malé, ale zdravé, od těch, které se v růstu opožďují z důvodu nějakého problému. Ne vždy pomalejší růst totiž znamená problém. Pokud ale máte vy nebo lékař pochybnosti týkající se růstu vašeho dítka, můžete se objednat na rentgenové vyšetření zaměřené na tzv. kostní věk.

>> Kvalitní váhy na váženích vašich ratolestí naleznete u nás na MALL.cz <<

A jak je to s již zmiňovaným srovnáváním dětí, které jsme zmínili na začátku? Zkuste své dítko neporovnávat s ostatními, ale sledujte jej v průběhu času. Možná se budete v budoucnu divit, jaký atlet vyroste z vašeho cvalíka, který se nyní nejraději povaluje na zádech, a jak je možné, že tu drobnou holčičku od kamarádky nyní nepoznáváte, jak se „zakulatila“.

Redakce Mall pro děti

 

Témata:
  těhotenství, miminko