8 osvědčených způsobů, jak zahnat ranní nevolnosti | Blog Mall.cz

Zatočte s ranními nevolnostmi: 8 osvědčených způsobů

Žaludek na vodě a pocit na zvracení. Polovinu budoucích maminek trápí v prvních měsících těhotenství takzvané ranní nevolnosti. Mají je na svědomí změny hormonů a v těhotenství jsou zcela běžné. I přes označení „ranní” vás ale mohou potrápit i přes den nebo večer. Máme pro vás 8 ověřených rad, jak se nevolnostem vyhnout.

1. Suchar na probuzení

Připravte si na noční stolek sladké sušenky nebo suchary, případně sušené ovoce nebo kousek celozrnného chlebu. Pár z nich zakousněte každé ráno, než vstanete z postele. Přes noc vám klesne hladina cukru v těle a ranní dobrotou ji opět navýšíte, díky čemuž potlačíte nevolnosti. Pamatujte ale, že ranní suchar není snídaně – tu si vychutnejte tak, jak jste zvyklí.

2. Vstávejte pomalu

Se vstáváním nespěchejte. Raději vstaňte brzo a ještě si pár minut v posteli poležte a protáhněte se. Potom se v klidu posaďte, spusťte nohy na zem a po chvíli vstaňte. Ranní spěch může podrážděný žaludek pořádně rozhoupat, a proto si ráno dopřejte klid.

Brzké vstávání je příjemnější, pokud si v posteli ještě pár minut poležíte a protáhnete se. • 

3. Jezte často a v malých dávkách

Těhotenské nevolnosti vyvolává nejen přeplněný žaludek, ale i hlad. Proto se v prvních měsících zaměřte na to, aby byl váš žaludek vždy přiměřeně plný. Jezte minimálně šestkrát denně, ale vždy malé porce.

Mějte neustále po ruce nějakou drobnost na zakousnutí, jako například jablko, kousek pečiva nebo obilnou tyčinku. Jezte s předstihem a nečekejte, až budete mít hlad, protože s hladem přijdou také nevolnosti. Po větších jídlech, tedy například po obědě, ještě pár minut seďte a nikam se nežeňte.

Do jídelníčku zařaďte především zeleninu a ovoce – vitamíny a minerály důležité pro první měsíce těhotenství obsahují banány, jablka, hroznové víno a melouny. Připište si do jídelníčku také potraviny s vysokým obsahem sacharidů, tedy celozrnné pečivo, rýži a brambory.

>> Připravte si k jídlu zdravé a chutné přílohy. <<

4. Vyhněte se tučným jídlům a kofeinu

Chcete-li s nevolnostmi zatočit, vyškrtněte z jídelníčku všechna jídla, která dráždí žaludek. Omezte proto:

  • tučná jídla,
  • kořeněná jídla
  • a smažené pokrmy.

Dávejte si pozor také na kávu a další nápoje obsahující kofein. Tato látka totiž vysušuje organismus a vyvolává pocit na zvracení. Pokud zjistíte, že vám káva na žaludek nevadí, klidně si jeden šálek denně dopřejte.

Každý šálek kávy dehydruje organismus, a proto nezapomeňte kávu zapít velkou sklenicí vody. • 

5. Dbejte na pitný režim

Nevolnosti a zvracení dehydrují tělo, takže věnujte pitnému režimu na začátku těhotenství zvýšenou pozornost. Vypijte dva až tři litry neperlivé vody denně a přidejte klidně i pár šálků bylinného čaje. Ne všechny bylinky jsou ale v těhotenství vhodné, a proto si vařte čaj například z:

  • heřmánku, který napomáhá trávení,
  • fenyklu, který uklidňuje žaludek,
  • nebo meduňky, která potlačuje nechutenství a zvracení.

>> Čtěte, které bylinky se v těhotenství hodí, a které ne. <<

Pořiďte si domů také velkou láhev coly bez kofeinu a při intenzivních nevolnostech a zvracení si dejte jeden doušek.

6. Vyzkoušejte zázvor

Zázvor je ultimátní zbraň proti nevolnostem všeho druhu. Pomáhá nejen budoucím maminkám, ale i lidem trpícím cestovní nevolností, pálením žáhy či migrénou. Připravte si čaj z čerstvého zázvoru, který si dle libosti dochuťte medem nebo citrónem. Kromě čaje vyzkoušejte žvýkání sušeného zázvoru.

Zázvor najdete také ve speciálních těhotenských lízátkách a tabletách proti těhotenským nevolnostem. I ty můžete vyzkoušet, ale nejprve se poraďte s lékárníkem nebo svým gynekologem.

Čerstvý zázvor nastrouhejte nebo nakrájejte a zalijte horkou vodou. • 

7. Dopřejte si pohyb, relax a vzduch

Nevolnost i další nepříjemné stavy spojené s rostoucím miminkem v bříšku potlačíte zdravým životním stylem. Každý den si dejte malou procházku, nebo si doma zacvičte. Například po cestě z práce vystupte o zastávku dřív a o pravidelný pohyb máte postaráno.

Kromě pohybu myslete také na relaxování. Vyčleňte si každý den minimálně půl hodinky na klidový režim, během kterého si čtěte, koukejte na seriál nebo dělejte jinou oblíbenou činnost.

Náš tip: Vytvořte si domácí wellness. Pořiďte si masážní a harmonizující oleje nebo krémy a od začátku těhotenství si jimi masírujte břicho. Díky nim vám nejen změkne kůže a vyhnete se striím, ale zároveň si vytvoříte příjemný rituál, při kterém si pustíte pěknou hudbu a zarelaxujete si.

Šetřete se také v práci – nenakládejte si příliš mnoho úkolů, případně požádejte nadřízeného o méně náročné činnosti. Snažte se také vyhýbat stresovým situacím.

>> Relaxujte doma s termopolštářkem z MALL.CZ. <<

Doma i v práci se zaměřte na dostatečný přísun kyslíku. Pokud je venku zima, vždy na pár minut otevřete okno dokořán, čímž rychle naženete čerstvý kyslík do místnosti, aniž by velké množství tepla uniklo ven. Vyhýbejte se vydýchaným místům, jako jsou například přeplněné tramvaje.

8. Kyselinu listovou jen na plný žaludek

Lékaři doporučují pro zdravý vývoj plodu dostatečný přísun kyseliny listové. Pokud polykáte těhotenské tabletky s tímto vitamínem, nejezte je hned ráno po probuzení, ale vždy na plný žaludek. Kyselina listová totiž prázdný žaludek dráždí.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.