Poprvé na ledě: naučte své děti bruslit | Blog Mall.cz

Poprvé na ledě: naučte své děti bruslit

Plánujete svého potomka postavit poprvé na brusle? Zahoďte obavy z mrazu a pádů a vrhněte se na led. Poradíme, jaké pomůcky se pro první krůčky na ledě hodí, jaké techniky pomáhají a od kolika let je bruslení ideální.

Pro nováčky se skvěle hodí zimní stadion, protože je na něm pěkný led bez hrbolků. Za prvními sklouznutími ale raději vyrazte hned po otevírací době a ideálně ve všední den. Vaše dítě tak nebude muset kroužit ve velkém davu a led bude ještě hladký.

Náš tip: Na stadionu se s dítkem uchylte do středu stadionu, kde bývá paradoxně největší klid a nebudete nikomu překážet.

Pokud vyrazíte radši na rybník nebo na řeku, budete mít víc místa a bruslení na zamrzlém rybníku je velký zážitek. Buďte si ale jistí, že je led spolehlivý a nemůže se pod vámi probořit. Měl by mít tloušťku alespoň 15 cm, pokud je blízko sebe víc bruslařů, tak minimálně 18 cm.

Náš tip: Podle obecného pravidla se za 5 dní mrazu většího než −5 °C vytvoří led tlustý 10 cm. Tenčí je v místech proudů, u přítoků či odtoků, v místech s nahromaděným listím a na okraji. Dávejte také pozor na otvory vytvořené rybáři nebo na bílý led s bublinami či prasklinami.

Aby děti bruslení bavilo, myslete ještě na několik věcí.

Nezačínejte příliš brzy

Nestavte dítě na brusle příliš brzy, potřebuje mít dobře zpevněné vazy v kotníku. Začněte po 4. roce, pokud ho to ale ještě neláká, klidně počkejte. Není kam spěchat.

Pro větší bezpečnost malému bruslaři pořiďte helmu. • 

Dobré vybavení je základ

Myslete na to, že se dítě při bruslení rádo válí po zemi. Pořiďte mu proto dobré oblečení, se kterým mu nebude zima: vybírejte kousky s tepelnou izolací a nepromokavé. Kromě toho nezapomeňte na:

  • pořádné rukavice na ochranu prstíků,
  • tlusté ponožky, které zabrání zimě i viklání brusle
  • a na lyžařskou (nikoli cyklistickou) helmu, která zvyšuje bezpečnost při pádech.

Pod helmu nasaďte prckovi teplou čepici.

„Dávejte pozor na prsty, hlavně u dětí, které se na ledě pořád válí. Mnohem lépe ochrání hokejové rukavice než ty pletené od babičky. Pořiďte dítěti také chrániče loktů a kolen, led je tvrdý a klouby dostávají pády zabrat. Když si dítě ublíží, těžko ho pak přimějete, aby si bruslení oblíbilo.“

Patrik Medřický, bývalý hokejista, rozhodčí a trenér

A co to hlavní, brusle? Ty musí vašemu potomkovi hlavně dobře sedět na noze a kotník v nich musí najít oporu. Proto vyberte takové, které se zavazují na tkaničky. Přezkové vázání je sice na pohled snazší, ale kolem kotníků bývá volnější. Boty uvažte nejpevněji kolem nártů a u kotníku, naopak ve špičce je můžete nechat trochu volnější.

Také dítěti kupte správnou velikost, aby se mu brusle snáz ovládaly. Když mu pořídíte zbytečně velké s tím, že do nich doroste, můžete mu tím bruslení znechutit. Nekupujte ani příliš malé, počítejte s tlustými ponožkami.

Než dítěti brusle obujete, jen tak se spolu projděte po ledě, aby pochopilo, že led je kluzký. Držte ho přitom za ruku. Při nazouvání bruslí ho pak upozorněte, že nože jsou ostré. Připravte ho i na to, že bude padat, ale že padání je v pořádku a při učení padají úplně všichni.

První dojem je hodně důležitý a dítě naladí pro další opakování, proto jsme na nic nespěchali a synovi jsme dovolili všechno vyzkoušet v jeho tempu. U nás v rodině také klademe velký důraz na kvalitní vybavení. Ale pokud se rodičům nechce do vybavení investovat, samotná kluziště dneska často nabízí možnost zapůjčení dobrých bruslí, které jsou bezvadně nabroušené.“

Petra, maminka 6letého Matěje

>> Brusle seženete na MALL.CZ. <<

Využívejte nejrůznější pomůcky

Dneska existují různé pomůcky, které si často půjčíte přímo na kluzišti. Jednou z nich je takzvaný tučňák, balanční pomůcka, které se dítě přichytí a popojíždí za ní. Díky tvaru tučňáka je to navíc zábava.

Bruslicí tučňák poskytuje malým dětem potřebnou oporu. • 

Dalšími oblíbenými pomůckami jsou hrazdičky, které fungují na podobném principu. Dítě bude na bruslích nejdřív dělat malé krůčky, postupně ho učte klouzání. Až dítě nebyde trochu sebevědomí, hrazdu odstraňte, aby se na ni prcek nespoléhal. Variantou pro hrazdu je stará dobrá židle, se kterou jste se možná učili i vy sami.

Hrazdičku nahradíte i vy sami, pokud zvládnete pomalou jízdu pozadu. Jednoduše přidržujte dítě za ruce a povzbuzujte ho. Jestli vám bruslení moc nejde, klidně na led běžte v nesmekavých botách.

>> Pořiďte dětem zimní funkční prádlo na MALL.CZ. <<

První metry

Nejdřív malého bruslaře seznamte se základní pozicí, tedy:

  • nohy mírně od sebe zhruba na šířku ramen,
  • pokrčená kolena,
  • mírný předklon (aby nepadal dozadu),
  • hlava je vzpřímená a bruslař se kouká dopředu.

Dítě bude na nacvičenou techniku zapomínat, proto ho pořád kontrolujte a připomínejte mu, co dělá špatně. Typicky se třeba zapomíná předklánět.

Nechejte ho stát na jedné a na druhé noze a pomalu chodit se špičkami směřujícími ven. tak se naučí střídat nohy.

Pak ho začněte učit odrážení a přenášení váhy. Trénujte jízdu na jedné noze (jako na koloběžce), při tom ho přidržujte. Mějte dávku trpělivosti a nespěchejte na něj, aby se bruslení neproměnilo ze zábavy na pouhý dril.

„Až si dítě začne víc věřit, naučte ho vlnky a buřtíky – na tyhle názvy budou slyšet a snáz se jim zapamatují. Při vlnkách je to jako na slalomu na lyžích, nohy jedou paralelně vedle sebe a dítě musí zatěžovat nejdřív jednu, pak druhou. U buřtíků se zase nohy střídavě scházejí a rozcházejí. A hlavně dítě hned na začátku naučte brzdit.“

Patrik Medřický, bývalý hokejista, rozhodčí a trenér

Pokud to zrovna nejde, nic se neděje

Myslete na to, že děti udrží pozornost jenom krátce. Když je na ledě budete držet přehnaně dlouho, bruslení jim znechutíte. Jakmile vidíte, že už potomka brusle přestávají bavit, běžte domů.

Udělejte z bruslení zážitek

Bruslení není jenom samotná činnost, ale všechno, co se k němu váže – od příprav až po cestu domů. Vybudujte proto prckovi z bruslení rituál, na který se bude vždycky těšit. Pokud jezdíte na stadionu, kupte si pak spolu v automatu horkou čokoládu. Nebo běžte nakrmit kačenky.

„Dítěti pomáhá, když se z bruslení udělá zážitek. V Brně chodíváme na kluziště na Moravském náměstí, kde je super zázemí a příjemná atmosféra. Není to jen o ledě, ale i o stáncích s jídlem, hned vedle je skvělá galerie uzpůsobená i pro děti, nebo kino Scala, kde promítají i dětský program.

 Skvělá motivace je, když se na bruslení domluví více kamarádů. Takhle jsme třeba bruslili s kamarády od Matýska ze školky. Děti se pak hecují a podporují mezi sebou a dítě přestane mít pocit, že ho rodiče do něčeho tlačí. A celkově je to pro ně s kamarády větší zábava.“

Petra, maminka 6letého Matěje

Aby vám neunikly další zajímavé články, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.