Pravá zimní turistika: zamilujte si s rodinou sněžnice | Blog Mall.cz

Pravá zimní turistika: zamilujte si s rodinou sněžnice

Sněžnice jsou speciální plochy, které připnete k botám a v pohodě se projdete i po hlubokém sněhu. Vyrazte letos objevovat krásy zimy tímto neobvyklým a snadným sportem. Sněžnicování zabaví malé i velké, lyžaře i nelyžaře.

Sněžnice jsou jednodušší varianta k populárnímu skialpinismu. Nesjedete na nich sice kopec, ale pěkně si prohlédnete mrazíkovskou krajinu. Můžete s nimi totiž i na neupravené plochy. To je koneckonců ta nejlepší zábava, protože se dostanete na místa, kam běžní lyžaři, běžkaři nebo turisté nezavítají.

Na sněžnicování toho moc nepotřebujete a zvládnou ho i nováčci. Jde o sport starý tisíce let, ale seženete k němu moderní a funkční vybavení se spoustou vychytávek. Výhod sněžnic je ale ještě víc:

  • neučíte se s nimi nic nového, na ztíženou chůzi si jenom musíte zvyknout,
  • jejich plocha vás udrží i na hlubokému sněhu, takže v pohodě chodíte i mimo stopy pro běžky,
  • sněžnice jsou levnější než lyže.

Pořizování sněžnic a výbavy

Sněžnice vybírejte podle své celkové váhy – tedy i se zimním oblečením a s krosnou, pokud nějakou budete mít. Obecně vsaďte na plastové sněžnice s pevným vázáním. Raději jako začátečníci upusťte od sněžnic s kovovým rámem a s vázáním na řemínky – sněžnice pak nejsou pevné a mohou vám uhýbat. Řemínkové vázání zamokřené od sněhu se také hůř rozepíná. Sněžnice také musí mít hroty na podrážce, díky kterým neuklouznete, a hrázku pod patou, se kterou si usnadníte stoupání.

>> Pořiďte si své sněžnice na MALL.CZ. <<

Na sněžnice nepotřebujete žádné speciální boty, myslete ale na to, že budete chodit sněhem a boty snadno provlhnou. Vezměte si pevné voděodolné trekové boty, třeba z goretexu. Pokud nemáte boty nad kotníky, nezapomeňte na vysoké ponožky, klidně i dvoje na sebe. Sníh totiž do boty zapadne raz dva.

Na sebe oblékněte funkční oblečení, sněžnice jsou sport jako každý jiný a snadno se při něm zpotíte. Vezměte si radši víc vrstev, abyste je mohli sundat, kdyby vám bylo velké teplo. Nezapomeňte na rukavice a do batohu přibalte i sluneční brýle a opalovací krém.

Při sněžnicování využijete i lyžařské nebo trekové hůlky, které mají na konci zarážky, a proto nezajedou do sněhu. Pokud se bojíte, že se vám procházka protáhne, vezměte si čelovku. Do batůžku nabalte dostatek vody a energií nabité svačinky.

>> Nachystejte si sebou správnou svačinku na hory. <<

Sněžnice jsou zimní turistika, kterou hravě zvládnete s celou rodinou. • 

Jak na to?

Sněžnicovat zvládne každý, základem je totiž chůze. Chvíli si na ni budete zvykat, protože kvůli velkým chodidlům musíte dělat větší a širší kroky. Sněžnice si proto pořádně připevněte vázáním, aby vám z nohy neupadly.

Součástí dobrých sněžnic jsou i hrázky vzadu pod patou. Na rovině je nechejte shozené, před kopcem je zvedněte. Tyhle podpatěnky slouží jako výrazná pomoc při stoupání, protože se o ně zapřete a snížíte tak sklon trasy.

Pomáhejte si při chůzi i rukama. Hůlky vám usnadní zejména chůzi do kopce a z kopce. Myslete na rovná záda a zatažené břicho, zpevníte tak postoj a půjde se vám lépe.

První tratě

Jako začátečníci si vyberte trať, která odpovídá vašim schopnostem. Klidně to může být jen 6 kilometrů – pokud sportujete, tak maximálně dvojnásob. Určitě nepodnikejte příliš dalekou cestu a zapomeňte na prudké a dlouhé stoupání. Na prvním výletě také nespěchejte, zvlášť pokud jdete s dětmi. Děti nechejte, ať si sněžnice vyzkouší nejdřív na ušlapaném sněhu.

Pro začátek vyrazte klidně jen na zasněžené kopečky v okolí domova. Pokud se vydáte do národního parku, nechoďte mimo značené trasy. Vyhněte se také trasám pro běžkaře, ať jim nepřekážíte.

Na sněžnice nepotřebujete speciální vybavení, ale počítejte s tím, že se zpotíte. Vezměte si proto funkční svršky a kalhoty, aby vám v mokrém nebyla zima. • 

Bezpečnost a doporučení

Při sněžnicové procházce po horách mějte na paměti, že se může strhnout lavina. Pokud se ale dobře připravíte, nemusíte se bát.

Vyhlédněte si bezpečnou trasu, kterou najdete třeba na Mapy.cz (nahoře vlevo překlikněte na zimní mapu).

  • Modré trasy jsou upravované.
  • Modré trasy s malými křížky jsou neupravované a narazíte tam na žádaný hluboký sníh. Pokud je nevidíte, oblast jednoduše přibližte.
  • Fialovými ploškami jsou znázorněna místa, kde může dojít k lavinám, těmto tratím se vyhněte.

Před výletem pro jistotu ještě udělejte následující opatření:

  • zeptejte se ráno ve svém hotelu, jestli je podle nich trasa v daný den bezpečná,
  • zkontrolujte web horské služby,
  • zkontrolujte v aplikaci SnowSafe, jestli na trase nehrozí lavina, aplikace je dostupná zdarma.

Certifikovaný horský průvodce radí, abyste si vybírali trasy, kterými chodíte i v létě:

„Sněžnice jsou druh zimní turistiky. Když si tedy vyberete klasickou turistickou cestu, neuděláte špatně. Ale pozor, třeba v Krkonoších můžou být i na turistické cestě lavinové kotle. Pojistit se můžete třeba tím, že půjdete lesem, kde budete před lavinou v bezpečí. Laviny totiž vznikají působením větru a les vytváří bezvětří. V alpských střediscích bývají k dispozici letáčky s mapou, kde jsou doporučené sněžnicové trasy dobře popsány. Pokud budete dodržovat pravidla, zapojíte rozum a nepřeceníte svoje možnosti, lavinovou výbavu byste potřebovat neměli.”

Jiří Švihálek, certifikovaný horský vůdce UIAGM

Náš tip: Raději nevyrážejte sami, ale minimálně ve dvou, abyste si v případě nouze pomohli. A pokud není pěkné počasí, prostě zůstaňte na pokoji a hrajte deskovku.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.